Les empreses catalanes es preparen per al MWC

Més d’un centenar de pimes, empreses emergents i companyies derivades nascudes al Principat compartiran les seves solucions innovadores amb els més de 100.000 assistents internacionals previstos

Categories:

Redacció

La Generalitat participa al MWC per partida doble, amb estands tant al congrés principal com al 4YFN, on reunirà desenes d'empreses i entitats catalanes
La Generalitat participa al MWC per partida doble, amb estands tant al congrés principal com al 4YFN, on reunirà desenes d'empreses i entitats catalanes | Albert Hernàndez (ACN)

Queden pocs dies per l’inici del Mobile World Congress, el principal esdeveniment del sector tecnològic que acull Barcelona. Quatre dies frenètics en què els organitzadors esperen atreure més de 101.000 visitants i que congregarà més de 2.700 empreses entre els vuit pavellons del recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Hi seran tots els grans noms, com Google, Meta, Samsung, Huawei, Nokia, Xiaomi o SK Telecom, però també una bona munió d’empreses catalanes amb la voluntat de mostrar les seves solucions innovadores al món.

Com ja és habitual cada any, el Govern participarà en el MWC amb un gran estand propi, que enguany durà el lema Catalunya, cor digital d’Europa. El pavelló s’ubicarà al Congress Square de la Fira, el llarg passadís que interconnecta els pavellons del 3 al 8, i la seva gran atracció serà una experiència immersiva dins d’un túnel de 21 metres quadrats que parlarà sobre els quatre eixos principals que posicionen el Principat com a hub tecnològic europeu: l’economia digital, el govern digital, el talent digital i la connectivitat. En aquesta instal·lació s’acolliran un total de 46 empreses i entitats catalanes, entre les quals es troben Leitat, Open Cosmos, Sateliot, Ebantic, Foot Analytics, i2CAT, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) o Eurecat. També hi haurà un espai dedicat a promocionar l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya, el Catalonia.AI, i la Digital Catalonia Alliance (DCA).

Les ‘start-ups’, al 4YFN

La majoria de les companyies catalanes les trobarem al 4 Years For Now (4YFN), el congrés dedicat a l’emprenedoria i les start-ups integrat dins del MWC, que ocuparà tot el pavelló 8 de la Fira Gran Via. L’estand que acollirà un nombre més elevat d’empreses locals és el Pavelló Catalonia de la Generalitat, ubicat als booths B34 i B35, on es podran veure un total de 28 empreses emergents locals, que es dividiran en dos grups. Els dies 4 i 5 de març hi seran les companyies Additive Spaces, Agrikola.ai, Awayter, Baluwo, Blindstairs, Gandolapp, Maite.ai, Microfy.ai, Nubfreight, Orchestrasci, Orpheus i Planet Biotech. En canvi, els dies 6 i el 7 ocuparan l’espai Cleanmeal, Copailot, Dawa, Didit, Ealyx, Enkitek, Funos, Improfit.ai, Kibus Petcare, McSystems, Neutraltrust, Next64, Phoenix Foods, Secrets Vault, Vaive Logistics i Wingwin.eu.

Els estands de la Generalitat, ACCIÓ, l'ICEC i l'Ajuntament de Barcelona agruparan desenes de 'start-ups' catalanes al 4YFN

Paral·lelament, l’agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ) del departament d’Empresa i Treball també comptarà amb un estand propi, al booth B25, on es podran trobar les start-ups Aridditive, Dapibus, Robopedics i Seabots. Per la seva banda, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) instal·larà el seu habitual estand de Catalan Arts al booth B50, on acollirà un total d’onze empreses i entitats: 2Awesome, Barcelona Music Tech Hub, Dotlinesdot, Dust Games, GameBCN, Gatera Studio, Loadstar Games, Meloom, My Sheet Music Transcriptions, Omaet Games i Vanova.

L’Ajuntament de Barcelona participarà amb un estand propi on visibilitzarà els projectes de tres start-ups vinculades a Barcelona Activa, Nixi for Children, Keybotics i Union Avatars. A més, també acompanyarà 32 empreses emergents més a l’antic Espai Village del MWC, una iniciativa que obria els projectes tecnològics del congrés a la ciutadania de l’Hospitalet de Llobregat desplegat a la Plaça Europa durant una dècada, que enguany amb una jornada el dissabte 1 de març al parc de la Pau, entre els barris de les Planes i la Florida.

Un altre dels estands que cal tenir en compte és el Catalonia Health Innovation Ecosystem Pavilion, una iniciativa conjunta de Biocat i la Fundació TIC Salut Social en col·laboració d’una desena d’administracions i entitats que, a més a més d’acollir una vintena d’activitats, donarà espai a un total de 16 empreses emergents que aposten per la innovació en salut. Les escollides són Aimentia, Aurax, BrainFocus, DevsHealth, Doctomatic, Heecap, IOMED, Llamalítica, Loop Diagnostics, MiWEndo Solutions, Point Pressure, Sycai Medical, Tailor Surgery, Tensor Medical, The Smart Lollipop i WIVI Vision.

Entrant en l’àmbit dels programes d’acceleració, la fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) acompanyarà set companyies emergents nascudes del seu programa de transferència tecnològica, The Collider. Tres d’aquestes empreses, Nanochronia, UniSCool i Yplasma (millor start-up catalana de 2024 segons la Catalan Pitch Competition), s’ubicaran al mateix estand de la MWCapital al 4YFN, mentre que Pharmacelera, Nema Health, Dipneo i Ephion Health tindran paradetes a la Digital Health Area del congrés.

Presència d’universitats

Com és habitual, les universitats catalanes també acudiran al 4YFN acompanyant projectes impulsats per estudiants o alumnis dels seus graus. La Universitat de Barcelona (UB) acompanyarà un total de 16 empreses derivades i emergents del centre, repartits en dos grups: els dos primers dies assistiran Colorsensing, Log Meal, Oniria Therapeutics, CellFlow, Ludens Studio, Omashu, Pets & Vets i YouCards Collection, mentre que els dos darrers hi participaran Impetux Optics, NerekaLAB, Bend It Sports, DEKINES, Imat Technology Innovation – MaxSens, Loop Diagnostics, Sistema THEAD i WardUs Safety. La UB també destaca la presència de start-ups i spin-off sorgides de la universitat que tenen estands individuals o que formen part d’estands d’altres entitats, com són Qilimanjaro Quantum Tech, VRAIn, MyLuno AI i Additive Spaces.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) segueix la mateixa estratègia de la UB i divideix les 16 empreses emergents i derivades que acompanya al congrés en dos grups diferents: els dies 3 i 4 de març es podran conèixer els projectes de PowerDIW, Algorae, Vincer.AI, TalentYouAi, It’s On, Electra Sphera Innovations, MORE – Mobility Report i Tracks CO2, mentre que els dies 5 i 6 es presentaran les companyies Aridditive, Virmedex, Nimble Diagnostics, Point Pressure, Neod, PlasmAccelerate, Muvity i Systellar Space. A més, la UPC també tindrà presència amb un estand propi al pavelló de la Generalitat al Congress Square del MWC, on s’exhibiran diversos projectes sorgits a la universitat, com la plantilla ortopèdica intel·ligent per a persones amb Parkinson MyGAIT o la xarxa 6G-EWOC, que combina intel·ligència artificial i tecnologies 6G per promoure una mobilitat interconnectada i segura.

Per la seva banda, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), per la seva banda, també porta 16 companyies al 4YFN, centrades en àmbits com l’educació, la salut o la digitalització: Accessibles, ARCamp, Immersium Studio, Langtern, Levelab, Picofon, POWAR STEAM, Smart Clasroom Project, Kala, UNNE Institut de Neuroestimulació, BeTalent, eTrivium, Twintual, Autonomous Delivery Robot, BCN Resol i Fastfest.

Fins a 19 iniciatives són les que arribarà a promocionar la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) al seu estand al congrés d’emprenedoria, les quals divideixen entre empreses derivades de la mateixa universitat (BioEclosion, Distinkt i Nanoligent), projectes emprenedors (BrainMapp, Terap.ia, NanoERT, Urbanmetric, Lopako, Regemed, Replantegem i Nows) i empreses emergents d’antics estudiants (Ou.style, M.IA, LexDoka, Mathew, Placenet, GlassMusic i NFT Price Floor). Més enllà de projectes empresarials, la UAB també promocionarà les investigacions de 20 grups de recerca de la universitat centrades en tecnologies mòbils i digitals.

Més tímida serà la presència de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) al 4YFN d’enguany, al qual només hi assistirà els dies 3 i 4 de març. Al seu estand promocionaran dues empreses derivades de la universitat, Lucid Technologies i T-bio; un projecte de recerca i desenvolupament que es troba en vies de convertir-se en empresa, SimOSpine; i set start-ups impulsades per la UPF: Flomics Biotech, Rodalinets, StoryData, Infinitpixel, Voycar, Redo i Pictolex.

La Universitat de Girona (UdG) també acollirà 10 empreses emergents al seu estand del 4YFN, però en el seu cas ho farà durant els quatre dies del congrés. Es tractaran de quatre spin-offs del centre, Newronia, Myosafe, Greenzyme i Evimatic, i de dues start-ups que han participat en programes d’incubació o acceleració de la UdG, com són Daia i BEE2BE TECH. Els altres quatre espais de l’estand s’han cedit a quatre empreses derivades de la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD), que forma part, juntament amb la UdG, de l’aliança d’universitats europees ACROSS. Les quatre escollides han estat Cohélio, Water ECOsystem, Verréo i Start Alarm.

Etiquetes