L’aplicació catalana per lluitar contra l’assetjament escolar i laboral

B-Resol ofereix un canal de comunicació encriptat i anònim perquè les víctimes i testimonis de ‘bullying’ puguin alertar-ne els casos amb seguretat

Marc Vilajosana

L'aplicació va redissenyar-se el 2018 i ja l'utilitzen més d'una cinquantena d'escoles i entitats esportives de Catalunya i Andorra
L'aplicació va redissenyar-se el 2018 i ja l'utilitzen més d'una cinquantena d'escoles i entitats esportives de Catalunya i Andorra | Tima Miroshnichenko (Pexels)

Un 36% dels alumnes de primària de Catalunya han estat víctimes d’assetjament escolar, segons un informe elaborat per la Fundació FC Barcelona el 2019. El bullying és una pràctica estesa no només en els centres educatius, sinó també en instal·lacions esportives i tota mena d’entorns de treball. Però visibilitzar aquestes situacions no és fàcil: el mateix estudi apunta que un de cada tres infants assetjats no cerca ajuda per solucionar el problema. Per tal d’oferir una via segura per comunicar aquests episodis neix B-Resol, una aplicació desenvolupada per l’empresa BCN Resol orientada a la creació de canals directes i segurs entre víctimes i professionals en la resolució de conflictes.

“B-Resol és un canal de comunicació per alertar sobre quelcom que tu pateixes, però també, i sobretot, sobre situacions que vegis que estan succeint a companys o companyes, del tipus que sigui”, declara Josep Fígols, CEO de la companyia. El gestor subratlla la importància dels testimonis en la detecció de situacions d’assetjament escolar, ja que arriben a representar el 85% dels clics de l’aplicació. La primera versió del programari va publicar-se el 2016, però el 2018 va ser redissenyada per tal d’adaptar-la “a aquelles necessitats concretes que les escoles i clubs esportius que utilitzaven la nostra eina ens demanaven”, explica Fígols. Des d’aleshores, B-Resol s’ha convertit en l’eina que utilitzen més d’una cinquantena de centres escolars de Catalunya i Andorra, en les quals s’acostumen a registrar entre 30 i 50 clics anuals.

El 85% dels clics de l'aplicació són per part de testimonis d'un episodi d'assetjament, raó per la qual és important l'anonimitat de l'eina

L’efectivitat d’aquesta eina sorgeix del fet d’haver-la dissenyat amb la intenció de simplificar al màxim el seu ús. B-Resol basa el seu funcionament en un sistema de missatgeria encriptada perquè els alumnes denunciïn les situacions de les quals en són conscients. Les víctimes i testimonis poden accedir al servei a través d’una app gratuïta per Android i iOS, però també des d’una web app, des de la qual podran enviar missatges anònims a la persona o persones que la institució hagi escollit per rebre les alertes. Per la seva banda, els centres tenen accés a un web de control a través del qual poden fer el seguiment de les gestions, rebre informes en PDF de cada incident i generar estadístiques globals.

De l’escola a la feina

Malgrat que la motivació principal del projecte era detectar els casos d’assetjament, la versatilitat de l’aplicació permet detectar un rang molt més ampli de problemàtiques. “No només serveix per disminuir de manera dràstica els casos d’assetjament i ciberassetjament, sinó que també permet detectar i actuar com abans en situacions de trastorns de conducta alimentària, anorèxia, bulímia o autolesions”, assegura el CEO de l’empresa. El programari ha estat també molt utilitzat durant els mesos de confinament domiciliari, en els quals molts alumnes s’han vist afectats per problemes psicològics.

Fígols: “B-Resol permet detectar i actuar com abans en situacions de trastorns de conducta alimentària, anorèxia, bulímia o autolesions”

La flexibilitat que té l’app per denunciar tota mena de situacions és la que va fer veure a l’empresa la viabilitat d’estendre la seva proposta al món corporatiu. “Vam adonar-nos que en el món adult, des de les empreses a les administracions públiques, existeixen normatives i plans d’igualtat que exigeixen la utilització d’un canal de denúncies dins l’organització”, comenta Fígols. “Moltes empreses tenen canals de denúncia tradicionals, en correus electrònics, que no es fan servir. En primer lloc, perquè la gent no sap que existeix, i el segon és que és un simple correu electrònic que no saps a qui s’envia i que tots els temes de confidencialitat i seguretat no te’n refies”, afegeix. Per tal d’omplir aquest buit de mercat, BCN Resol va crear Co-Resol, l’aplicació germana de B-Resol adaptada a la idiosincràsia i les normatives de les corporacions.

El desenvolupament d’aquesta segona app ve sostingut per la nova normativa europea, que obligarà a totes les empreses de més de 50 treballadors i a totes les administracions públiques de municipis de més de 10.000 habitants de disposar d’un canal ètic confidencial i anònim. “Hi ha moltes empreses que no saben el que els hi ve a sobre, i el que volem és oferir un canal molt senzill d’implementar, que compleixi amb la legalitat de manera molt senzilla”, apunta el CEO de l’empresa. L’eina ja és utilitzada per entitats com la UOC, l’Ajuntament de Lleida i diverses escoles municipals, així com bufets d’advocats i diverses companyies del sector tecnològic.

Després de B-Resol, la 'start-up' ha desenvolupat Co-Resol, una aplicació pensada per actuar com a canal de denúncies intern d'empreses i administracions públiques

Però una aplicació d’aquest estil no té cap utilitat si els usuaris no la utilitzen. És per això que la feina de divulgació amb l’alumnat i els membres d’una organització és vital per assegurar el seu correcte funcionament. “En l’entorn de les escoles, ho tenim ja molt apamat, tenim creats uns vídeos explicatius, encara que als adolescents els ensenyes una mica i l’app, com que és molt intuïtiva, ja la saben fer anar”, comenta Fígols. Pel que respecta als mestres, tenen documentació en text i vídeo, a més a més de formacions presencials en què es donen consells pràctics.

Una aplicació amb la seguretat blindada

Amb tot, en un context en què les dades personals a internet s’han de protegir més que mai, una aplicació que maneja informació sobre els problemes de menors d’edat pot convertir-se en un problema. En aquest sentit, Fígols assegura que l’encriptació de la informació personal es va tenir en compte des de les primeres etapes del disseny de l’aplicació: “Nosaltres no tenim accés a les dades personals, sinó que es gestionen internament, són els centres els que disposen d’elles”. El CEO de BCN Resol explica que un dels mecanismes que té l’aplicació per reforçar aquesta seguretat és l’anonimització de les dades personals dels expedients després de tres mesos de la rebuda de la informació, una opció que deixen en mans del centre per si “hi ha alguna investigació oberta” o alguna altra raó per la qual necessitin les dades durant més temps.

Amb tres anys en el mercat, B-Resol ha trobat ja l’estructura que permet crear una via de comunicació fluïda entre víctimes i testimonis de situacions d’assetjament i les persones que poden solucionar aquests problemes. L’objectiu de futur de l’aplicació és ara augmentar el nombre de centres que utilitzin el seu servei a Catalunya, així com expandir-se a través de l’Estat espanyol i de països sud-americans, on ja han establert algun contacte.