Aimentia, diagnòstics psicològics amb intel·ligència artificial

La plataforma de telemedicina aplica la tecnologia per relacionar nous símptomes amb malalties i oferir diagnòstics més precisos

Categories:

Redacció

Aimentia relaciona la simptomatologia i evita posar l'"etiqueta" d'una malaltia
Aimentia relaciona la simptomatologia i evita posar l'"etiqueta" d'una malaltia | Bret Kavanaugh / Unsplash

La plataforma Aimentia ha estat un suport psicològic les 24 hores del dia per al personal sanitari durant l’estat l’alarma de manera gratuïta. La solució, creada per Edgar Jorba, es basa en la intel·ligència artificial per registrar símptomes, relacionar-los i oferir suggeriments de diagnòstics, comparant aquestes dades amb d'altres d'anònimes i detectant factors de risc en el pacient.

L’eina substitueix amb la tecnologia les proves tradicionals com l’anàlisi, radiografies o qüestionaris que poden no ajustar-se als quadres clínics o no tenir la utilitat necessària. “Per exemple, en temps de covid-19 i confinament, els pacients estan registrant símptomes nous que no estaven previstos en els manuals o estàndards”, afirma Jorba. En el cas dels nous símptomes de salut mental relacionats amb el coronavirus, Aimentia ha estat capaç d'integrar-los en el seu flux d'intel·ligència artificial.

A diferència d'altres dispositius de telemedicina, que es limiten a recollir dades o se centren a virtualitzar la comunicació o en l'anàlisi estadística, la plataforma planteja un enfocament integral, en el qual tant les dades recollides durant la consulta com les remotes són rellevants.

Una clínica virtual personalitzada

La base d'Aimentia és que posa a disposició de professionals i pacients una clínica virtual amb eines digitals i mòduls intel·ligents. Totes les activitats que es fan dins del sistema es tradueixen en les dades que donen vida als algoritmes. En lloc de treballar amb el pacient per la seva “etiqueta” de trastorn o malaltia mental, l'eina utilitza la simptomatologia, cosa que permet més objectivitat sobre el que està succeint, i també detectar canvis en la població o trastorns en temps real.

Aimentia treballa amb els símptomes del pacient i no amb una "etiqueta" de malaltia concreta

Per la seva banda, els professionals tindran més informació en totes les fases del procés, cosa que podrà reduir l'error en la presa de decisions. A més, la teràpia i els mòduls es personalitzen automàticament amb la supervisió de l'especialista per prestar una atenció individualitzada i amb un grau més elevat d'efectivitat.

Col·laboració amb professionals i pacients

Aimentia està pensada per a l'àrea de la salut mental en el seu sentit més ampli i els seus responsables han començat amb algunes patologies concretes, com ara el trastorn d'ansietat o depressiu, pànic, fòbies i addiccions, atesa la seva prevalença en les consultes. També s'han començat a dissenyar els mòduls de trastorns de personalitat i de lesions del sistema nerviós.

La plataforma rep noves actualitzacions cada dues setmanes i els professionals poden suggerir i participar en el seu desenvolupament i validació. A més, les associacions de pacients estan ajudant a dissenyar-la, en avaluar com és l'accés dels usuaris. “Com que és una clínica virtual, permet fer la teràpia de manera parcialment o totalment remota”, indica Jorba, cosa que resulta útil sobretot per als qui no tenen temps o no poden acudir a una consulta física amb regularitat.

En funcionament durant l'estat d'alarma

Aimentia és un dels projectes finalistes de l'SpinUOC 2020, programa anual d'emprenedoria impulsat per la plataforma Hubbik de la UOC, que celebrarà la seva final el pròxim 1 d'octubre. L'eina té ja una versió operativa a tot l'Estat espanyol, a la qual es poden subscriure els professionals i accedir als seus serveis. Els qui participin en el disseny, el desenvolupament i la validació de les actualitzacions d'Aimentia rebran bonificacions i descomptes. El servei també estarà disponible per a entitats sense ànim de lucre.

L'equip està en contacte amb farmacèutiques i asseguradores del sector per adaptar l'eina a les seves necessitats. “Busquem reforçar les relacions amb centres de recerca i hospitals. Tant clíniques com hospitals poden sol·licitar accés a la plataforma per rebre un pla específic amb la integració de seccions per als seus equips o altres necessitats”, conclou l'expert.