Còmics autogenerats per entendre millor els contractes
PictoLex utilitza la intel·ligència artificial per simplificar el llenguatge jurídic i fer-lo més comprensible per la població
Categories:
El llenguatge legal és un obstacle amb què tothom s’ha d’enfrontar en més d’una ocasió en la vida, a vegades fins i tot de manera recurrent, i sense la formació necessària és complicat entendre’l com cal. Acabem signant els contractes perquè ens ho demanen, però realment els llegim? L’advocada i economista Carlota Albanell té clar que no, i és per això que va decidir fundar PictoLex, una start-up que aposta per la intel·ligència artificial per simplificar el vocabulari i la gramàtica propis del món jurídic i adaptar-les a un mitjà molt més agraït de llegir, com és el còmic.
La motivació darrere de les fundadores de PictoLex és convertir-se en “pioneres” del legal design, l’aplicació dels criteris d’experiència d’usuari al món del dret. “El món està canviant i posar l’usuari al centre és una cosa que s’està fent en molts sectors, però en el legal encara no”, assegura Albanell. Al món ja existeixen algunes iniciatives com Creative Contracts, una empresa sud-africana que dissenya contractes en forma de còmic per als treballadors de la fruita, ja que “tenien un nivell d’alfabetització molt baix i així podien entendre bé quines eren les seves obligacions”. Aquest cas, confirma Albanell, els va “inspirar molt”, atès que comparteixen els valors que el van originar: “Tothom ha de poder entendre el Dret, no ha de ser una cosa exclusiva”.
Albanell: “El món està canviant i posar l’usuari al centre és una cosa que s’està fent en molts sectors, però en el legal encara no”
Processament de llenguatge per traduir l’argot legal
Per assolir aquesta fita, l’equip ha apostat per tecnologies de processament de llenguatge natural (PLN) que analitzin els contractes i en retornin un text més simplificat. “El primer pas és tenir molts tipus de contractes en què, com que la majoria són plantilles, la informació es repeteix”, rebla Albanell. Amb aquests documents, l’equip crearà una base de dades copiosa que permeti entrenar els algoritmes per tal que la intel·ligència artificial pugui identificar les variables que acostumen a reiterar-se en els textos legals i així “substitueixi les paraules complicades per expressions més senzilles, d’ús comú”.
Tot i que es basen en la mateixa tecnologia de fons, l’equip no preveu utilitzar els models comercials alliberats en els darrers mesos, com ChatGPT o Google Bard, ja que “com que són models generals, no estan específicament entrenats pel món jurídic”. Aquest fet ha provocat situacions com la que li va succeir a l’advocat Steven Schwartz, qui va fer servir el xatbot d’OpenAI per preparar l’argumentari d’un judici, i l’eina va citar jurisprudència inventada. “Estem estudiant optar per sistema clàssic d'IA de raonament basat en casos”, confirma la cofundadora de PictoLex, tasca per la qual busquen un partner que els ajudi amb la part tecnològica.
PictoLex utilitza models de processament de llenguatge natural per simplificar textos legals amb un llenguatge d'ús comú, que després adapta al format còmic
Amb tot, la simplificació del text legal és només la primera part de la solució de la start-up catalana. La segona, la més complexa, consisteix a prendre aquest document i convertir-lo en “contractes visuals” que siguin més còmode de llegir per a la ciutadania. La idea és fer que les “variables” identificades pel model de PLN es vinculin a unes “imatges determinades”, de manera que “quedarà automatitzada la creació i transformació del document visual”. Ara bé, de moment, les proves que han fet a l’empresa no els permet automatitzar totalment el procés, de manera que estan confiant en dibuixants professionals per elaborar les il·lustracions que conformen els còmics.

Innovació en un sector estàtic
En aquests moments, l’empresa està oferint les simplificacions de contracte de manera personalitzada i fetes a mà mentre testeja l’automatització de documents a partir de plantilles i estudia bé les oportunitats comercials, amb la intenció de desenvolupar la tecnologia base durant el 2024 i implementar-la definitivament el 2025. “Aquest any volem fer una bona validació de mercat, perquè entenem que és una cosa molt innovadora en un sector molt tradicional, i volem validar bé el mercat i aconseguir un mínim de clients”, desvela Albanell. Durant aquest període, la cofundadora ha estat guardonada amb el Premi Emprenedor de l’Alt Empordà 2023 per la seva solució.