The Smart Lollipop, la llaminadura que substituirà l’analítica de sang

La ‘start-up’ dissenya una piruleta que pren mostres de saliva per detectar celiaquia i hipercolesterolèmia en els infants

Aida Corón

The Smart Lollipop, la llaminadura que substituirà l’analítica de sang
The Smart Lollipop, la llaminadura que substituirà l’analítica de sang | The Smart Lollipop / Facebook

Una analítica de sang és un mecanisme vital per detectar patologies, però per a moltes persones és un mal tràngol. Especialment per als nens petits, a qui és habitual veure’ls fugir en albirar l’agulla o a qui difícilment es pot demanar que estiguin quiets un minut perquè passi de pressa. Però i si se substitueix la punxada per una llaminadura? Més concretament, per una piruleta intel·ligent capaç de retenir al seu interior la saliva i captar la informació necessària per a l’anàlisi pertinent. Aquesta és la proposta de la start-up The Smart Lollipop, un producte capaç de donar resposta en 8 minuts i traslladar la informació digitalment als professionals mèdics.

Actualment el dispositiu es pot emprar per diagnosticar entre els més petits la celiaquia i la hipercolesterolèmia. Habitualment es fa a partir d’una mostra de sang, però els pediatres prefereixen evitar aquestes proves perquè “fan mal, a vegades no es troba la vena i demanar a un petit que estigui quiet, no és fàcil”, explica la fundadora i CEO de la companyia, Diana Ballart. I és que, critica, pediatria és una àrea “on s’innova molt poc”. “Els nens són només el 20% de la població i crear dispositius mèdics per a ells és més difícil perquè el disseny i la usabilitat són més complexos que en adults”, afegeix.

Ballart: "Crear dispositius mèdics per als nens és més difícil perquè el disseny i la usabilitat són més complexos que en adults"

El sector de la salut avança cap a una digitalització que dona més autonomia al pacient, el converteix en una part activa de tot el procés i posa els fonaments perquè la prevenció guanyi terreny davant el tractament pal·liatiu. “Però si no s’inverteix ni s’innova, difícilment s’aconsegueix”, insisteix l’emprenedora, “The Smart Lollipop aporta un mètode no intrusiu que permetrà detectar alteracions en nens que es desconeixen perquè les analítiques s’intenten evitar”.

Aquesta llaminadura funciona de manera que el nen, a la consulta, escull quin sabor li agrada més i se la menja com qualsevol altra. Mentre llepa el caramel, aquest capta la saliva per uns canals microfluídrics i analitza els paràmetres indicats. Un cop el nen acaba amb la piruleta, la retorna al facultatiu i la col·loca en un lector òptic que ofereix els resultats en pocs minuts.

Un producte amb recorregut

La idea va néixer el 2017 de la mà de quatre estudiants de màster que es van presentar a l’iFest. Van sortir guanyadors d’entre 300 equips formats per 7.000 emprenedors, un reconeixement que va ser la catapulta de Ballart –única del quartet que encara es manté al projecte- per participar després a l’Imagine Creativity Center i presentar-se al 4YFN, i obtenir una beca el 2018 per anar durant un mes a Silicon Valley.

En tot aquest periple viscut fins al dia d’avui, la companyia s’ha anat alçant pedra a pedra i amb la integració d’experts de l’àrea sanitària. “Durant tota la feina de validació de la tecnologia, vam parlar amb pediatres i biotecnòlegs, i aquí vaig conèixer en Roger Garcia, que és pediatra, i la Lorena Toda, experta en comercialització al sector”, explica la CEO, “així hem format l’equip fundador, amb experts en cada àrea per crear una base sòlida”.

La piruleta capta la saliva, l'analitza i en només 8 minuts ofereix els resultats al pediatra

En l’últim any han treballat amb el suport del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i han obtingut finançament propi per finalitzar el prototip funcional. L’objectiu és posar-lo a prova en estudis clínics el 2022 i llançar al mercat el producte definitiu el 2024. Fins al moment, han treballat amb l’Hospital de Nens de Barcelona i ampliaran les proves amb la col·laboració de l’Hospital Sant Joan de Déu.

Etiquetes