Kibus Petcare, el robot que cuina el menjar per als teus gossos
La màquina desenvolupada per la ‘start-up’ catalana prepara i serveix de manera automatitzada menjar natural a les mascotes
Categories:
Preparar menjar casolà per a les mascotes és una tendència cada vegada més habitual que busca oferir una alimentació més variada i saborosa per als animals. Amb tot, aquesta pràctica suposa una inversió de temps que no tothom es pot permetre. “Volem solucionar amb tecnologia un problema del dia a dia”, explica Marta Arisa, cofundadora i COO de Kibus Petcare, una start-up catalana que ha desenvolupat un robot de cuina que uneix la qualitat dels plats fets a casa amb la comoditat del pinso preparat.
La intenció de la companyia és que els clients puguin “donar als seus gossos una alimentació totalment sana i natural, però sense que els requereixi un sobreesforç”. La proposta neix després de dos anys i mig d’investigació i desenvolupament, en els quals hi ha hagut “molts intents de prototips, proves i impressores 3D traient fum”, recorda la cogestora del projecte.
Arisa: "Volem solucionar amb tecnologia un problema del dia a dia"
Alimentació automatitzada i programable
A primer cop d’ull, l’aparell té l’aparença d’una caixa negra pensada per anar al terra, de manera que els gossos puguin menjar directament el que el robot cuini. El nucli tecnològic de la màquina es troba en la seva torre vertical, que a la part superior té una tapa des de la qual s’insereixen els ingredients i l’aigua. A la part inferior és on es troba el plat de menjar i l’abuerador des d’on s’alimenten els animals. “Quan reps la Kibus, l’únic que has de fer és introduir tota la bossa d’aliment dins del dipòsit, omplir-lo d’aigua i escollir la quantitat que li vols donar al gos”, assevera Arisa, qui assegura que el temps de cuinat de la màquina oscil·la entre els cinc i els 10 minuts.
El robot de Kibus Petcare no només prepara i serveix de manera automatitzada el menjar als gossos, sinó que també permet programar les quantitats i racions diàries a través d’una aplicació per a telèfons mòbils. Amb aquest programari és possible donar ordres a distància a la màquina, la qual ens enviarà notificacions en cas que s’acabi l’aliment o l’aigua. “L’aplicació manté un registre històric sobre què ha menjat el gos, per si algun dia té algun problema”, afegeix la COO de l’empresa emergent.

Aliments frescos i deshidratats
Per a Arisa, la principal innovació de Kibus és l’aliment, que es basa en productes frescos i aptes per al consum humà. Les tres receptes amb les quals el robot arriba al mercat (pollastre i pebrot, salmó i arròs, i porc i carabassa) han estat dissenyades per nutricionistes especialitzats en animals, i la seva preparació consisteix a tallar finament els ingredients i posteriorment deshidratar-los. “El procediment és a baixa temperatura, així que manté tots els nutrients, sabors i olors de l’ingredient fresc; però també n’allarga la vida fins a més de 12 mesos”, explica la cofundadora de la companyia.
El robot cuina el menjar a partir d'ingredients deshidratats a baixa temperatura, que poden durar més de 12 mesos abans de preparar-se
Pel que respecta al procés de desenvolupament de la màquina, Arisa reconeix que els principals esculls els han trobat en dissenyar la tecnologia necessària per cuinar el menjar, que han elaborat des de zero: “Hi ha dispensadors de pinso al mercat, però aquest aliment té una textura molt diferent. Aquest va ser el nostre principal focus, perquè volem que el cuinat el faci bé, és la seva funció principal”. Els elements principals del robot, com els motlles d’injecció i les injeccions de plàstic, han estat fabricades a la Xina, però des de Kibus afirmen que la seva voluntat és treballar el màxim possible amb proveïdors locals, una pràctica que ja apliquen amb els aliments.
El robot de cuina de Kibus Petcare es comercialitzarà a un preu de 299 euros, i les primeres unitats arribaran per encàrrec durant aquest mes de setembre. “El nostre objectiu és rebaixar la barrera al màxim i oferir diferents possibilitats a l’usuari”, assegura Arisa, qui explica que el preu de l’aliment utilitzat per la màquina és “similar al del pinso que hi ha al mercat d’alta gamma”. Per tal de facilitar l’entrada del públic, l’empresa contempla oferir diverses opcions de finançament i la realització de col·laboracions amb veterinaris i botigues de productes per a mascotes, els qui reconeix que són “els grans prescriptors” del mercat.