Com han canviat les xarxes socials durant el 2022?
El vídeo curt s’assenta com a protagonista mentre la intel·ligència artificial i l’espontaneïtat guanyen pes amb l’auge de noves plataformes
Categories:
El metavers i les sales de veu van ser dos dels grans protagonistes de les xarxes socials durant el 2021, però el primer encara no ha aconseguit prendre volada, mentre que les segones ja són una fotografia del passat virtual. Internet canvia a gran velocitat cada any, i el 2022 no ha estat una excepció. Els vídeos curts s’han consolidat definitivament amb un TikTok més fort que mai, mentre que noves plataformes com BeReal han captat l’atenció del públic. Les xarxes més clàssiques han intentat recuperar els usuaris amb funcionalitats similars i experimentant amb la intel·ligència artificial, però si s’ha d’escollir un tema central d’aquest any passat, no pot ser un altre que la telenovel·la protagonitzada per Twitter i Elon Musk.
TikTok i els vídeos curts
No és novetat d’aquest any, però TikTok es confirma cada vegada més com la xarxa social de moda entre els més joves. D’acord amb l’estudi anual elaborat per la consultora IAB Spain, la plataforma xinesa és la que més va créixer en ús a l’Estat espanyol entre el 2020 i el 2021, passant d’un 25% a un 30%, la qual cosa la situava com a vuitena xarxa social més popular a Espanya, just per darrere de Telegram. Si ens fixem en el Panel de Hogares de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), TikTok és la quarta plataforma amb més consumidors a l’Estat, amb un 18,6% d'ús.
És tal l’èxit de TikTok que, en un context en què moltes multinacionals tecnològiques estan acomiadant milers de treballadors, l’empresa asiàtica pretenia doblar el passat novembre la seva plantilla a Silicon Valley, segons informa el portal estatunidenc The Information.
La popularitat de la plataforma s’associa a la seva aposta pels vídeos verticals i de curta durada, combinada amb un sistema que mostra un vídeo darrere l’altre, fomentant així la permanència dels usuaris a l’aplicació, i també amb un algoritme que permet una major capacitat de descobrir continguts que les seves competidores. Fins i tot Google se sent amenaçada per TikTok, com va reconèixer el vicepresident sènior de la companyia, Prabhakar Raghavan, atès que el 40% dels joves prefereixen fer servir la xarxa social xinesa o Instagram quan busquen un restaurant, en comptes de recórrer al cercador o a Google Maps.
Això ha conduït inevitablement a la resta de xarxes socials a replicar el format, adaptant-lo a les seves característiques. YouTube va ser una de les primeres el 2020 amb els Shorts, una mena de vídeos que ha potenciat internament durant aquest 2022, donant-los més prioritat en la pantalla d’inici i igualant-los en importància als vídeos tradicionals. Per la seva banda, Meta, que ja havia apostat per la idea amb els Instagram Reels, enguany ha sumat els Facebook Reels, que ha volgut promocionar ressaltant des del primer moment les possibilitats de monetitzar contingut que tenen els creadors. Fins i tot Twitter, un mes abans de tancar-se la compra per part d’Elon Musk, va començar a experimentar amb la recomanació de vídeos en vertical a través de la pestanya ‘Explora’.
BeReal i les noves formes de consumir contingut
Això no obstant, TikTok no ha monopolitzat el temps d’oci de la societat, que també ha donat l’oportunitat a noves xarxes socials que proposen models de consum alternatius. La que més ha destacat ha estat BeReal, una xarxa social creada el 2020 que ha aconseguit un important augment de popularitat el 2022. Aquesta plataforma apunta cap a una direcció contrària a Instagram o TikTok, on es busca la permanència contínua dels usuaris i s’incentiva la preparació i edició dels continguts. BeReal descarta tot això i aposta per una autenticitat més real a través del seu mateix funcionament, que consisteix a publicar una única fotografia al dia en el moment en què l’app t’ho demana aleatòriament. Quan arriba la notificació, els usuaris tenen dos minuts per fer la fotografia, que busca captar què estàs fent en aquell moment en concret. Un tret particular és que l’aplicació farà servir tant la càmera davantera com la posterior, però només permetrà veure el resultat d’una d’elles abans d’enviar-lo. No permet ni editar-les ni pujar-les des de la galeria, i tampoc incorpora sistemes de missatgeria privada.
La simplicitat del seu funcionament i la curiositat per veure un cantó més real de les nostres amistats ha disparat l’èxit de BeReal. D’acord amb les dades de SensorTower, l’aplicació ja acumulava més de 53 milions de descàrregues l’octubre de 2022, amb un primer pic el mes d’abril i l’inici d’un increment exponencial a partir del juliol. A l’Estat espanyol, l’aplicació és especialment popular entre els joves d’entre 18 i 24 anys, que suposen el 73,4% del públic segons Smartme Analytics. Evidentment, l’esclat de popularitat de BeReal no ha passat desapercebut per la resta d’actors del sector, i alguns com TikTok ja han anunciat funcionalitats molt similars dins de les seves apps.
L'aposta per l'autenticitat de BeReal ha triomfat durant el 2022, amb més de 53 milions de descàrregues
Més enllà de BeReal, una altra xarxa social que ha aconseguit captar nous usuaris ha estat Mastodon, una plataforma que replica l’estructura i el funcionament de Twitter, però ho fa de manera descentralitzada, a través de diferents instàncies en les quals els usuaris es poden registrar. Mastodon ha descobert a molts usuaris el que es coneix com a Fedivers, una sèrie d’entorns web que, a diferència de les grans plataformes que tots coneixem, no concentren les dades dels usuaris en una única empresa, sinó que permeten que siguin els usuaris els que gestionin aquesta informació. Cada servidor té les seves pròpies regles i està federat amb una sèrie de servidors, de manera que caldrà escollir aquell que millor s'amolli a les nostres característiques.
L’explosió de les IA creatives s'estén a les xarxes
La intel·ligència artificial ha estat una de les tecnologies de què més s’ha parlat durant el 2022, no només en entorns professionals, sinó també a peu de carrer, i gran part de la culpa la tenen les eines creades per OpenAI, DALL·E i ChatGPT. Ambdues demostracions del potencial de la IA han estat constantment un tema de conversa a les xarxes socials, des de comptes dedicats a recopilar els resultats d’aquestes aplicacions fins a debats sobre els seus usos i perills.
La intel·ligència artificial en àmbits creatius ha protagonitzat bona part de les converses a les xarxes socials
Les dues eines d’OpenAI no només es poden fer servir des de la pàgina web, sinó que també s’han publicat sengles API perquè altres desenvolupadors puguin fer-les servir amb una major llibertat. Això ha comportat que algunes xarxes socials incorporin filtres d’IA, com és el cas de TikTok amb AI Greenscreen, que permet crear fons pictòrics a partir del text que introduïm. També han sorgit algunes aplicacions que s’han popularitzat a través de les xarxes, com AI Time Machine, una app creada per MyHeritage que és capaç de crear retrats històrics a partir de diverses fotografies de persones, o bé els Magic Avatars de Lensa, un editor de fotos que funciona a partir d’intel·ligència artificial.
El metavers no arranca
El canvi de nom de la matriu de Facebook, WhatsApp i Instagram a Meta a les acaballes de 2021 marcava una declaració d’intencions: el metavers és el futur. Arran d’aquest moviment, molts esperaven que el 2022 seria l’any del metavers, però les coses no han avançat a la velocitat desitjada per alguns. Si bé la primera experiència virtual interactiva de la companyia, Horizon Worlds, ja és una realitat i està disponible a Catalunya, el desenvolupament de les tecnologies necessàries per operar el futur metavers estan provocant enormes despeses econòmiques a una companyia que ha perdut usuaris per primera vegada a la història.
Els primers efectes han sigut sonors: Meta va acomiadar 11.000 persones el passat mes de novembre, la qual cosa representa el 13% de la seva plantilla i una xifra que no supera cap de les grans tecnològiques. Amb tot el fundador de l’empresa, Mark Zuckerberg, relaciona aquest moviment amb un error relacionat amb la pandèmia, desvinculant-ho així al metavers. Sigui com sigui, el que ha evidenciat tot això és que els mons virtuals no són encara una tecnologia del present, sinó que haurem d’esperar diversos anys perquè siguin una realitat. De fet, la mateixa Meta reconeix que molts dels productes que s’associen al metavers no seran factibles fins d’aquí 10 o 15 anys. “Ens trobem davant la revolució més important de les comunicacions humanes des de la invenció d'Internet, però en un escenari contrari al qual teníem quan va venir Internet”, escrivia en un article de MetaData el membre del consell executiu del Cercle Tecnològic, Jordi Gili. Mentrestant, la ciutadania pot anar experimentant la web 3 amb petites demostracions locals com el Catvers del CBCat.
Musk capgira Twitter
Twitter mai ha arribat a seure a la mateixa taula que Facebook, Instagram o TikTok quant a popularitat, quedant-se com una xarxa social més especialitzada per entorns comunicatius. El fundador de Tesla i SpaceX, Elon Musk, va entreveure un potencial no aprofitat en la plataforma de l’ocellet blau i, després de mesos de negociació i batalles legals, va acabar comprant l’empresa a finals d’octubre de 2022. Tanmateix, el darrer trimestre de l’any ha suposat un cúmul d’anades i tornades amb idees, funcionalitats que no feien el pes, decisions altament criticades per la comunitat i una reducció dràstica de la plantilla de l’empresa.
Des de la seva arribada a la companyia, Musk ha implementat un nou sistema de verificació pels usuaris, que ha passat per diverses versions públiques fins a arribar a l’actual, que sembla definitiva, amb tres colors diferents en funció del tipus de compte. La xarxa ha vinculat aquest sistema a la subscripció de pagament, Twitter Blue, que també s’ha rellançat recentment a un preu més elevat. La plataforma també ha proposat unes noves fotografies de perfil quadrades, pensades per a empreses, ha incorporat el nombre de visualitzacions dels tuits a les mateixes publicacions (amb una interfície que no funciona com cal en alguns idiomes com el català) i va intentar sancionar els usuaris que promocionessin els seus perfils en altres xarxes socials, però se’n va desdir el mateix dia que va fer pública la política.
Twitter ha implementat una gran quantitat de canvis en funcionalitats i polítiques d'ús des de la compra de l’empresa per Elon Musk en les d'octubre
En conjunt, una gran quantitat de canvis aplicats a contrarellotge per un equip al qual se li ha retirat la possibilitat de teletreballar i que ha patit la marxa d’una gran quantitat de professionals. Davant de la gran quantitat de crítiques rebudes, Musk va preguntar públicament per Twitter si havia de dimitir com a director executiu de la companyia, una enquesta en què van participar més de 17,5 milions de persones i que va concloure amb la marxa de l’empresari com a opció guanyadora. De moment, el magnat ha confirmat que deixarà la seva posició, això sí, quan trobi “algú prou ximple com per acceptar la feina”.
I will resign as CEO as soon as I find someone foolish enough to take the job! After that, I will just run the software & servers teams.
— Elon Musk (@elonmusk) December 21, 2022