Què és ChatGPT i per què tothom en parla?

La nova eina d’OpenAI ofereix un xatbot basat en la IA GPT 3.5 que permet mantenir converses naturals en català

Categories:

Marc Vilajosana

El xatbot ha estat desenvolupat per OpenAI, la mateixa empresa que va crear DALL·E
El xatbot ha estat desenvolupat per OpenAI, la mateixa empresa que va crear DALL·E | Marc Vilajosana

No fa ni dues setmanes que es troba disponible, però ChatGPT ja ha revolucionat internet amb la seva capacitat per mantenir converses aparentment humanes sobre una gran varietat de temàtiques. L’eina ha estat desenvolupada per l’empresa OpenAI a partir del model d’intel·ligència artificial GPT 3.5 i ja ha superat el milió d’usuaris en qüestió de dies. Però què és exactament ChatGPT i per què ha sorprès tanta gent?

En essència, ChatGPT és un xatbot com el que ens podem trobar en múltiples pàgines web, un programari entrenat per respondre una sèrie de preguntes concretes de l’usuari sense la intervenció de cap persona humana. El fet que el diferencia de l’enorme majoria d’exponents d’aquesta categoria és que l’eina ha estat entrenada amb centenars de milions de paraules extretes de la Viquipèdia, d’internet i de col·leccions senceres de llibres. A la pràctica, això es tradueix en la possibilitat de crear des de zero tota mena de consultes, des d’aquelles relacionades amb informació bibliogràfica fins a la creació literària o artística, passant per debats tècnics o ideològics.

ChatGPT és un xatbot entrenat amb centenars de milions de paraules que pot mantenir converses naturals amb les persones, resoldre dubtes i crear històries

El programari és capaç de mantenir converses en múltiples idiomes, entre els quals es troba el català, malgrat que en aquesta llengua comet alguns errors, com la manca d’apòstrofs o l’ús d’alguna paraula en castellà. En aquests moments, l’aplicació es troba encara en una fase d’experimentació oberta el públic, de manera que la pot fer servir qualsevol persona sense limitacions des del portal web d’OpenAI, on només cal registrar-se. Si en el seu moment ja us vau registrar per fer servir la IA de DALL·E, podeu fer servir el mateix compte.

Això no obstant, l’eina també té les seves limitacions: els algoritmes que l’operen estan entrenats amb informació que data fins al 2021 i no té la capacitat de connectar-se a internet, de manera que les consultes que se li traslladin poden rebre una resposta errònia o desactualitzada. De fet, el director executiu d’OpenAI, Sam Altman, ha volgut rebaixar les expectatives del públic i deixar clares les funcionalitats de ChatGPT a través del seu compte de Twitter:

Un altre aspecte que cal tenir en compte és que tota la informació que els usuaris introdueixin mentre conversen amb el xatbot s’emmagatzemarà, revisarà i farà servir per entrenar l’eina i millorar el seu rendiment. Això sí, existeix la possibilitat d’esborrar aquestes converses, tal com expliquen des de la pàgina web del projecte.

Els usos de ChatGPT

La maniobrabilitat de ChatGPT és immensa, atesa la informació amb què s’ha entrenat l’eina, de manera que els usos que se li pot donar també són amplis. Excloent continguts relacionats amb l’actualitat informativa o creacions culturals de poc renom, el xatbot és capaç de conversar sobre una gran varietat de temàtiques. Una de les possibilitats existents és demanar-li consells sobre determinades matèries, com pot ser una recepta de cuina:

Així respon ChatGPT quan li demanes la recepta d’un tortell de reis

El programari també mostra capacitats per crear històries, sigui des de zero o adaptant narracions ja existents sota una sèrie de paràmetres. En aquest sentit, després de dur a terme diverses proves hem comprovat que l’eina tendeix a reproduir una estructura força similar, que va variant en funció dels condicionants que se li demana, però és capaç de complir correctament amb les ordres que se li dona. A més, la capacitat que té per entendre el context anterior de la conversa que s’ha mantingut fins al moment permet desenvolupar les històries amb major detall.

En aquest exemple, ChatGPM ens explica la llegenda de Sant Jordi si aquesta succeís en el metavers

Un dels sectors que més s’ha vist atret per les possibilitats de ChatGPT és el món de la programació, atès que el seu ús permet automatitzar tasques repetitives i trobar errors de codi. De fet, l’ús d’eines d’intel·ligència artificial com a complement de les tasques informàtiques ja fa més d’un any que creix, fonamentalment gràcies a Github Copilot, eina que també es basa en GPT 3. “El que m’hauria comportat hores cercant a Google s’ha pogut reduir a minuts (o fins i tot segons) gràcies a ChatGPT”, escriu el programador informàtic David Oliva en un article per a la newsletter Bucle Infinito, on explica la seva experiència amb l’eina desenvolupada per OpenAI. Tanmateix, el professional alerta sobre la dificultat de plantejar correctament les consultes per tal d’aconseguir el resultat desitjat, una tasca que creu que es pot convertir en un nou rol professional: els prompt engineers. Això no obstant, l’eina encara genera certa desconfiança entre la comunitat de desenvolupadors, i el seu ús ha estat temporalment prohibit a Stack Overflow, una de les principals plataformes de debat i resolució de dubtes entre els treballadors del sector.