Les millors aplicacions per editar fotos des del mòbil

Els ‘smartphones’ ens ofereixen una gran quantitat d’eines per acabar de retocar i adaptar les notres imatges

Categories:

Redacció

Les apps ens permeten des de fer petits retocs a crear noves imatges a partir de composicions i efectes
Les apps ens permeten des de fer petits retocs a crear noves imatges a partir de composicions i efectes | Lisa Fotios (Pexels)

Els telèfons mòbils ja s’han convertit en la primera opció de moltes persones a l’hora de fer fotografies, atesa la seva disponibilitat i la millora constant de les càmeres d’aquests dispositius, especialment en un moment on les xarxes socials viuen d’aquest contingut. Tanmateix, molta gent encara opta per emprar programari d’ordinadors per editar i retocar aquestes imatges, malgrat que les botigues virtuals ofereixen una gran varietat d’aplicacions que ens faran oblidar Photoshop.

Inshot

Malgrat ser conegut especialment pel seu editor de vídeo, InShot també ofereix un complet editor d’imatges disponible per Android i iOS. L’aplicació disposa de desenes de filtres predefinits per modificar l’aspecte de les nostres imatges, a les quals podrem ajustar més específicament aspectes com la llum, el contrast, la temperatura de la llum o la saturació, entre altres. L’app permet fer un reenquadrament de les fotografies a diferents relacions d’aspecte, tot indicant quines són les més habituals en xarxes com Instagram, Facebook o Twitter, i també incorpora un retallador d’imatges intel·ligent per separar figures del seu contorn o fons. En general, és una de les millors opcions “tot en un” que es poden trobar, però cal tenir en compte que la versió gratuïta no té accés a diverses funcionalitats d’InShot Pro, una versió de pagament que es pot comprar per 29,90 euros, o bé subscriure’s per 9,99 euros anuals o 3,09 euros mensuals.

Snapseed

En una línia similar se situa Snapseed, un editor de fotos desenvolupat per Nik Software el 2011 que va ser comprat per Google després de guanyar diversos premis, i que està disponible de manera totalment gratuïta tant per Android com per iOS. De la mateixa manera que InShot, Snapseed conté una gran varietat d’opcions i filtres per aplicar a les nostres fotografies, amb algunes molt útils com l’eina de perspectiva, que ens permet “moure l’objectiu” de la càmera per reconstruir la imatge al nostre gust, reinterpretant el fons que no apareix a la fotografia i redimensionant els elements. També disposa d’un registre històric dels canvis que hem aplicat, de manera que els puguem desfer des del moment que desitgem. Un altre aspecte a destacar és que l’aplicació es troba en català.

Canva

Si el que busqueu és una aplicació per compondre publicacions per les vostres xarxes socials, Canva és una de les eines més pràctiques. Disponible tant en format web com per Android i iOS, l’aplicació té una enorme quantitat de plantilles a partir de les quals dissenyar elements gràfics per a les plataformes socials: des de propostes per posts i stories d’Instagram fins a portades de Facebook, vídeos de TikTok, miniatures de YouTube o fotografies pel fons de LinkedIn. També inclou varietat d’opcions per crear infografies, collages de fotos, fons de pantalla o fins i tot portades per a llibres, revistes, informes o CDs. L’edició és intuïtiva i ben adaptada als controls tàctils, i des del mateix editor també s’inclouen els paràmetres habituals per modificar l’aspecte de les imatges. Una part interessant de Canva és que, si ens registrem, podrem accedir a tots els nostres dissenys des de qualsevol dispositiu. El seu ús és gratuït, però com és comú en aquesta classe d’apps, té una subscripció de pagament (11,99 euros mensuals) amb què s’accedeix a moltes més plantilles i funcionalitats.

Collage Maker

Una de les funcions que permet Canva és en la qual s’especialitza Collage Maker: la creació de composicions a partir de diverses fotografies. El seu funcionament és altament intuïtiu: només cal seleccionar aquelles imatges que vulguem combinar en un mateix collage i l’app s’encarregarà de fer-ho. La part interessant és l’alta flexibilitat que ens ofereix: podem triar la ràtio de la imatge i la divisió del fons, des de la clàssica quadrícula que reparteix en espais iguals fins a composicions molt més experimentals. També podem moure, girar i ampliar cadascun dels elements fins a deixar-los com vulguem. L’app és gratuïta i es pot descarregar a Android i iOS, però incorpora publicitat (poc invasiva) i una versió de pagament amb composicions exclusives, que costa 8,49 euros anuals (o 15,99 euros si fem la compra definitiva).

Prisma

La intel·ligència artificial s’endinsa en cada cop més àmbits de la nostra vida personal, i el món de l’art no és aliè a aquesta tendència. Un exemple accessible és Prisma, una aplicació basada en algoritmes que ens permet aplicar filtres artístics a les nostres fotografies. Disponible tant a Android com a iOS, l’app té més de 500 modalitats diferents, tot i que la versió gratuïta només dona accés a una desena. Això sí, a més a més dels estils predefinits, cada dia ofereix de franc un dels filtres de pagament.

Foodie

Els selfies són el format de fotografia que més presència ha guanyat des del llançament dels smartphones, però no s’ha de menysprear l’augment d’instantànies relacionades amb el menjar. És per aquesta mena de públic que neix Foodie, una aplicació per editar fotos especialitzada en imatges gastronòmiques. El funcionament és l’habitual: un seguit de filtres que canvien aspectes com la llum i el contrast, però que es basen en diferents classes de plats. El programa, gratuït i disponible per Android i iOS, inclou la càmera de fotos dins la mateixa app, però també permet modificar fotografies de la galeria.

Visage Lab

Tanmateix, a vegades el que busquem és una aplicació que no es compliqui i ens faci les coses fàcils. Això és el que pretén Visage Lab, una app centrada a “maquillar” les nostres selfies a través de diverses capes, que podem activar o desactivar, i que ens permeten suavitzar arrugues, ressaltar els ulls, emblanquir les dents, remarcar el color de la fotografia o eliminar-ne l’excés de brillantor. Una eina d’un sol però pràctic ús que podeu descarregar de franc tant a Android com a iOS.