Facebook es manté com la xarxa social més popular a l’Estat espanyol
La principal plataforma de Meta segueix al capdavant malgrat el decreixement, mentre que Instagram assoleix el seu màxim històric
Categories:
El 55,8% dels espanyols que fan servir internet de manera regular accedeixen a Facebook habitualment durant el quart quadrimestre de 2021, d’acord amb el darrer Panel de Hogares de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Aquesta xifra, tot i que decreix des de 2016, situa la plataforma de Meta com la xarxa social més emprada pels ciutadans de l’Estat espanyol, encara a certa distància de l’altre servei social de la companyia, Instagram, que assoleix el seu màxim històric dins les estadístiques de la CNMC amb un 45,4% de consum habitual.
En tercera posició es troba Twitter, amb un 21,3% de consultes assídues. La xarxa de l’ocellet blau manté el mateix percentatge d’ús que el del darrer Panel de Hogares de la CNMC, igual que ho fan Pinterest (10%) i LinkedIn (8,4%). Qui sí que creix amb fermesa és TikTok, que aconsegueix un 18,6% (sis punts més que el segon quadrimestre de 2021) i es consolida en la quarta posició de la classificació, a poca distància de Twitter.
Pel que fa a les aplicacions de missatgeria, WhatsApp és la gran reina del tauler, amb un 92,3% d’ús habitual en missatgeria i un 67,1% en trucades i videotrucades. Malgrat no especialitzar-se en aquest camp, Instagram és segona amb un 22,7% d’ús freqüent, seguida per Facebook Messenger (17,5%), Telegram (15,2%) i Skype (4,6%). En el camp de les trucades i videotrucades, en canvi, Skype és segona amb un 6,7%.
Les dades de la CNMC contrasten lleugerament amb el darrer estudi d’IAB Spain, no tant pel que fa a l’ordre de les xarxes, sinó per les plataformes que inclou (ja que també té en compte les aplicacions de missatgeria i serveis de vídeo i àudio, com YouTube i Spotify) i els percentatges d’ús. Facebook, Instagram, Twitter i TikTok mantenen la mateixa jerarquia, però l’informe d’IAB dona unes freqüències força més elevades (71% a Facebook, 66% a Instagram, 42% a Twitter...).
Els SMS i les trucades fixes, en desaparició
El Panel de Hogares deixa clara la democratització del smartphone: gairebé nou de cada deu espanyols disposen d’un telèfon intel·ligent. Aquest fet també ha impulsat l’ús d’internet per part de la població, que ja arriba al 77,5% (gairebé 10 punts percentuals més que el 2017). A conseqüència d’aquestes dues tendències, el telèfon fix cada vegada té menys protagonisme: un 37,8% de la ciutadania no el fa servir mai i un 25,5% l’empra només de manera ocasional. Encara més singular és la comunicació a través d’SMS: un 59,7% no n’envia mai i un 23,3% ho fa molt de tant en tant.
Pel que respecta a l’ús que els espanyols fan dels seus telèfons intel·ligents, els serveis de missatgeria en línia són els més populars, amb un 83,8% d’ús diari. Les xarxes socials (47%) i el correu electrònic (39,8%) se situen en segona i tercera posició, respectivament, mentre que el visionat de vídeos (25,8%), els jocs (19,2%) i els serveis de GPS (7%) són les altres activitats més usades per la ciutadania en el seu dia a dia.