WhatsApp és la xarxa social més utilitzada i millor valorada a l’Estat espanyol

Facebook i YouTube es mantenen al top 3, però amb menys usuaris, mentre que TikTok és la xarxa que creix més ràpidament

Categories:

Redacció

El 87% de la població espanyola fa servir WhatsApp, que valoren amb una nota de 8,3 sobre 10
El 87% de la població espanyola fa servir WhatsApp, que valoren amb una nota de 8,3 sobre 10 | Anton (Pexels)

WhatsApp manté el liderat com a xarxa social més utilitzada a l’Estat espanyol amb una freqüència d’ús del 87%, dos punts més que el 2020, segons l’Estudi de Xarxes Socials 2022 elaborat per la consultora IAB Spain. L’informe, basat en 1.043 enquestes fetes l’abril de 2021, apunta que el 93% de la població espanyola està connectada a internet, mentre que un 85% fa servir les plataformes digitals assíduament. Enguany, la intensitat d’aquest comportament ha caigut lleugerament respecte a anys anteriors, atès que els espanyols destinen una hora i 10 minuts al consum de xarxes socials, quan el 2020 la xifra mitjana era d’una hora i 20 minuts i el 2019, d’una hora i 19 minuts.

Pel que fa a la resta de xarxes socials, Facebook i YouTube es mantenen en el top 3, però ambdues amb una caiguda en la freqüència d’ús respecte a 2020, de quatre i sis punts percentuals respectivament. No és així amb Instagram, que iguala YouTube amb un 66% d’ús després amb un lleuger increment de popularitat. La que més cau de totes és Twitter, que passa del 51% al 43%, mentre que TikTok és la que creix a més velocitat, sumant fins a cinc punts percentuals respecte a l’any anterior i consolidant-se com la vuitena xarxa social més popular a l’Estat espanyol.

Les persones enquestades per IAB donen una nota mitjana de 7,6 punts sobre 10 a les xarxes socials que fan servir. La millor valorada és també la més utilitzada, WhatsApp, amb un 8,3, seguida de prop per YouTube i Waze, ambdues amb una nota de 7,9 punts. A l’altra extrem del quadre trobem Reddit, que només rep 6,7 punts; Facebook, amb un 6,8, i Telegram, amb un 6,9. L’única xarxa social que millora la seva valoració respecte a l’any passat és Tinder, que passa del 7 al 7,2, mentre que Instagram és que més cau, d’un 7,8 a un 7,4.

Els motius per ser o no ser a la xarxa

Una altra dada que crida l’atenció és el nombre de persones que abandonen les xarxes socials: fins a un 34% de la mostra assegura haver deixat una plataforma en els darrers 12 mesos. El premi, aquest cop, se l’endú Facebook, amb un 17% de les respostes afirmatives, acompanyat de Snapchat (13%), Telegram (8%) i Twitter (8%). De fet, l’estudi d’IAB analitza també les raons per les quals les persones enquestades no fan servir aquestes plataformes digitals. L’argument més emprat és que no els agraden (26%) o no els interessen (21%), però també hi ha gent que ignora aquestes xarxes perquè les consideren una pèrdua de temps (18%) o bé per qüestions relacionades amb la privacitat (12%).

A l’altre cantó de la balança, el motiu més habitual per tenir presència a les xarxes és l’entreteniment, argument que citen el 77% de les persones enquestades. La comunicació és també una raó de pes, atès que el 68% les utilitzen per interactuar amb gent, mentre que un 54% aprofita les xarxes socials per informar-se o entendre l’actualitat. Com a motius més minoritaris trobem la inspiració (28%), el seguiment de tendències (22%), el fet de conèixer gent (22%) o el seguiment del mercat professional (20%).