El ‘dream team’ de la cultura digital catalana al 4YFN

17 empreses i entitats nascudes a Catalunya presenten les seves solucions innovadores davant d’un públic internacional

Redacció

L'ICEC porta les 'start-ups' culturals digitals al 4YFN per mostrar el potencial de transformació català
L'ICEC porta les 'start-ups' culturals digitals al 4YFN per mostrar el potencial de transformació català | Catalan Arts

La cultura catalana no vol quedar enrere en plena transformació digital, vol seguir la cursa, i, fins i tot, liderar-la. La clau està en tecnologies emergents com el blockchain, la web3, la realitat virtual o la intel·ligència artificial, propostes que estan entrant amb força al sector de la mà de les start-ups. I és que l’emprenedoria abandera el canvi amb uns resultats positius que s’han presentat aquests dies en el marc del 4YFN, en paral·lel a l’escenari mediàtic del MWC. Ho han fet tant en els estands del Departament de Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), como d’un sessió de pitching per mostrar els nous models de negocis de l’ecosistema.

Acqustic

El món de la música està ple d’aspirants amb somnis de convertir-se en la pròxima Shakira o el nou Justin Bieber. I encara que noves plataformes com Twitch o TikTok poden ajudar a guanyar seguidors, el camí és ple de dificultats pels músics emergents. Acqustic neix precisament per posar les coses més fàcils a aquests creadors. L’empresa ha anat construint des de 2017 una comunitat que ja aglomera més de 3.000 músics de Barcelona, Madrid o València i actua com a intermediari entre artistes, marques, escenaris, auditoris i comunitat de fans. Entre les propostes més innovadores destaquen els concerts secrets, una activitat que feien de manera recurrent abans de la pandèmia en què un petit grup d’assistents podia gaudir d’una actuació sorpresa de dos músics emergents sense saber més detalls que el lloc i l’hora de l’espectacle.

Arspect

L’economia digital ens ha acostumat a les subscripcions i al model de lloguer per davant de tenir els productes en propietat, una idea popularitzada per Netflix i Spotify i que ha fet el salt a sectors com el de les joguines. El que proposa Arspect és traslladar aquest sistema al món de l’art contemporani. La companyia té una col·lecció d’obres creades per més de 120 artistes independents, la majoria d’elles pictòriques, però també altres disciplines, com l’escultura. Es tracta d’una manera més accessible d’accedir a peces artístiques, que es lloguen de manera mensual a quotes que representen el 2% del cost total de l’obra.

Arspect permet tenir obres d’art a casa amb facilitat | Imatge: Arspect

Barcelona Music Tech Hub

El novembre passat es va posar la primera pedra del Barcelona Music Tech Hub, una associació que va néixer amb la voluntat de donar visibilitat a un sector “que fins ara ha estat invisibilitzat”, segons explicava a MetaData el seu president, José Luis Zagazeta. L’entitat representa ja a una trentena d’empreses i forma part de la xarxa europea MusicTech Europe, amb forta presència als països del nord d’Europa. El hub s’encarrega d’organitzar xerrades i sessions de networking entre els integrants de la indústria i té planejat posar en marxa un programa d’acceleració de start-ups especialitzades en tecnologies musicals. A més, a mitjà termini, l’associació té previst aixecar una seu física amb equipaments adaptats a les necessitats del sector, per la qual ja està en contacte amb Tech Barcelona.

Coeli Platform

Museus, biblioteques, arxius i galeries d’art són els encarregats de posar-nos a l’abast la producció artística del present i del passat. Aquestes entitats necessiten alguna manera eficient d’organitzar el seu catàleg, i una de les opcions creades al país és Coeli, una plataforma que actua com a software as a service que permet fer inventari i documentar amb el màxim rigor els articles de què es disposa. L’eina fa servir els estàndards i vocabularis de referència internacional dins del sector, té registrats més d’un milió de béns i ja s’utilitza en més de 50 institucions culturals, entre els quals es troba el Museu de Ciències Naturals de Barcelona o el Museu d’Història de Catalunya.

Coeli Platform pot ajudar els museus a organitzar les seves obres | Coeli

Dotlinesdot

Ningú neix après, i encara menys en el món de l’art digital, compost per tota mena de circuits industrials i comercials als quals costa acostumar-se. Sigui per temes tècnics, de gestió empresarial o de comunicació i màrqueting, Dotlinesdot s’ha construït per poder demanar consell a professionals de la indústria creativa. L’empresa està centrada en el món musical i intenta evitar les barreres que suposen moltes vegades les discogràfiques o els festivals, posant en contacte directe els creadors amb els assessors.

eDojo

Qui també s’ha especialitzat en el suport a altres professionals és Electronic Dojo, una consultoria especialitzada en noves tecnologies vinculades a l’oci i l’espectacle, com els eSports o el metavers. L’empresa es divideix en tres branques principals: eDojo, centrada en la planificació i execució de projectes vinculats amb els esports electrònics o la web3; eShodo, dedicada al disseny gràfic i a l’art electrònic, i eRengo, la pota dedicada a la comunicació i la gestió de comunitats de fans. La companyia ha treballat en projectes com la creació de NFTs per al Circuit de Catalunya i per la 5G Gaming Arena de la fundació Mobile World Capital o el muntatge d’un vídeo divulgatiu sobre turisme i metavers per al govern de les Illes Balears.

Flock Technologies

Trobar una alternativa sostenible als focs artificials. Aquesta és la proposta de Flock Technologies, una companyia que desenvolupa espectacles aeris artístics amb eixams de drons que emeten llum i es mouen al ritme d’una coreografia. Tal com explicava el seu fundador a MetaData, Fran Arnau, el projecte va ser “el primer a Espanya amb autorització per organitzar aquests esdeveniments”. Actualment té una flota que supera les 200 aeronaus de fabricació pròpia. Els aparells mesuren 25 cm de diagonal i es diferencien dels models més habituals que es destinen a la filmació de pel·lícules i esports perquè són més estrets. “Són una evolució de les naus de carreres, tot i que d’aspecte semblen més senzills”, explicava Arnau.

Flock Technologies proposa espectacles amb drons | Flock Technologies

GameBCN

Amb set edicions a l'esquena, GameBCN s’ha erigit en la principal incubadora d’empreses de videojocs de Catalunya i una de les més reconegudes a l’Estat espanyol. Pel seu programa han passat companyies com Lince Works, Mango Protocol o Herobeat Studios, el darrer dels quals acaba de ser condecorat amb el primer Premi Ciutat de Barcelona atorgat a un videojoc per Endling – Extinction Is Forever. En un reportatge a MetaData, el program manager de GameBCN, Oscar Sahun, explicava la necessitat de formar els emprenedors del sector en àmbits com la producció o el màrqueting: “Els desenvolupadors de videojocs són perfils molt artístics, estan molt còmodes davant d'un teclat o una tauleta gràfica, però no tenen ni idea de com han de vendre un joc, de com adreçar-se a un publisher o de quin preu han d’escollir”.

La Tempesta

Versatilitat és la paraula que millor encaixa per definir La Tempesta, una empresa centrada a crear productes que exploten la combinació entre ciutat, cultura i tecnologia. Les seves obres abracen des d’una cronologia digital per al Zoo de Barcelona, que explica la història del centre de manera interactiva, fins a formats interactius com els webdocs o els mapes intel·ligents. La companyia és una veterana dels congressos de cultura digital i ha treballat per clients com el Museu de l’Empordà, el Museu d’Art Jaume Morera o el Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Projecte de La Tempesta per al Zoo de Barcelona | La Tempesta

Meloom

Començar a aprendre a tocar un instrument no sempre és fàcil. Hi ha gent qui prefereix l’atenció personalitzada i al detall de les acadèmies presencials, mentre que altres prefereixen optar pels preus més econòmics de la formació en línia. Meloom s’ha proposat unir el millor dels dos mons a través d’un marketplace especialitzat en aquest sector: els primers passos en l’aprenentatge musical. El portal recull des de cursos introductoris per a instruments com la guitarra, l’ukelele o la caixa fins a propostes més específiques, com un de Santi Balmes, líder de Love of Lesbian, sobre el procés creatiu.

My Stage Manager

Convertir-se en l’espai de referència per posar en contacte tots els professionals d’una indústria és tant un repte com una oportunitat que estan aprofitant moltes empreses i start-ups catalanes. My Stage Manager vol ocupar aquest nínxol dins del sector de les arts escèniques a través d’una plataforma virtual. El portal està pensat per als artistes a qui ofereix visibilitat i formar part d’una comunitat que facilitarà l’organització de gires, però també té un espai per als programadors d’esdeveniments, els quals guanyen una visió global dels espectacles en gira i la possibilitat de negociar en directe amb ells. Finalment, la plataforma també es presenta com una opció per al públic aficionat a la dansa, el teatre o el circ, permetent-los seguir de prop la informació de les seves companyies preferides.

Newtonlab Space

Tot i que els hologrames no són una tecnologia nova, sí que es troben en un moment d’eclosió gràcies als entorns immersius. Una de les start-ups catalanes que ha entrat de ple en el mercat és Newtonlab Space, que en el Mobile World Congress 2021 ja va presentar una cabina hologràfica capaç de projectar una persona o qualsevol contingut en tres dimensions a escala real. “Seria com una videotrucada on captem la imatge de l’individu en un estudi i l’enviem a través d’una connexió 5G a la cabina perquè la projecti”, detallava el director creatiu, Roger Belso, a MetaData. L’aparell està fabricat als Estats Units, però la companyia catalana és l’única amb els drets per comercialitzar-lo a Europa. La tecnologia es pot aplicar en la comunicació professionals o personal, sigui en reunions sigui en congressos, però també en sectors diversos com la salut, la mobilitat o el retail. L’Hospital de Sant Pau va realitzar una cirurgia oncològica el 2020 mitjançant aquesta tècnica amb professionals a distància.

Newtonlab Space trasllada hologrames a qualsevol part del món | Newtonlab Space

Paco Gramaje Studio

Les tecnologies entren cada vegada més en el món de les arts escenes i dels espectacles creatius, i una de les empreses amb més galons en aquest camp és Paco Gramaje Studio. Aquesta entitat està formada per un grup multidisciplinari de professionals que s’ha especialitzat en l’ús de videomapping, disseny interactiu i animacions 3D aplicades al món de la dansa. L’estudi ha treballat per empreses com Jaguar, Oracle, Cisco, Telefonica o CaixaBank, a més a més d’administracions públiques com els ajuntaments de Barcelona o Sabadell.

SoundStorming

Acostar la creació culturals als artistes. Amb aquesta premissa ha creat la start-up SoundStorming una plataforma basada en web3 i blockchain que posa a l’abast dels aficionats recursos i propostes diverses per involucrar-los en el dia a dia dels músicsi grups. Així, els artistes poden compartir els seus progressos amb els treballs, anunciar concerts o, simplement, posar a la venda merchandising digital accessible només per a aquesta nova modalitat de fans. La proposta permet també rendibilitzar el negoci, retallant el nombre d’intermediaris.

Suiffland

Practicar alguna activitat física és bo per a la salut, però no sempre enganxa ni se’n tenen ganes. A través de la tecnologia, i especialment de les eine de ludificació i immersives, Suiffland ha desenvolupat experiències de fitness interactives per fer que moure’s sigui divertit i es converteixi en un hàbit més del dia a dia. Amb aquesta proposta, la start-up catalana s’ha convertit en la primera a oferir una plataforma d’entrenament basada en la dinàmica dels videojocs.

VPM Creative Lab

VPM basa la seva activitat en el videomapping, tot i que es defineix com una productora de continguts audiovisuals per a esdeveniments corporatius. La manera de diferenciar-se de la resta de competidors del mercat ha estat la introducció del 3D i d’eines tecnològiques que permeten prescindir de les pantalles i projectar sobre façanes vertaderes obres d’art composades digitalment per formes, llums i colors. Les seves projeccions, tant les immersives com les realitzade en tres dimensions, s’han presentat arreu de Catalunya i ja han creuat els Pirineus.

Projecte elaborat per VPM Creative Lab | VPM

Welme

Aquesta plataforma de streaming acosta els aficionats i els creadors de continguts a través de reptes, xats, regals i altres propostes, però amb l’afegit de la realitat virtual i els espais immersius com a element diferenciador respecte dels altres competidors. Així, un usuari que vulgui interactuar amb el seu streamer preferit, pot fer-ho mitjançant Welme i un nou món digital i parlar-hi com si estiguessin de costat.