Drons, llums i colors enmig d’una nit d’estiu
Les aeronaus no tripulades s’enlairen al cel per oferir espectacles que recorden els focs artificials, però amb una proposta tecnològica i més sostenible
Categories:
Una nitd’estiu asseguts a la sorra de la platja, enmig d’una multitud de gent i tothom mira el cel embadalit. La lògica ens portaria a pensar aquestes persones miren cap amunt per gaudir d’un espectacle de focs artificials, però la realitat és que de mica en mica es troben més drons com a opció per engalanar l’horitzó amb llums i colors. I és que aquestes naus no tripulades s’han convertit en una proposta que uneix “art i tecnologia per oferir una versió més moderna i respectuosa amb el medi ambient”, apunta el CEO de la companyia catalana Flock Drone Art, Francesc Arnau.
Si l’origen dels focs artificials se situa a la Xina fa més de 2.000 anys, els espectacles que han fet la volta al món pel seu ús dels drons també s’han vist al mateix país. L’obertura dels Jocs Olìmpics d’hivern van enlairar més de 1.200 naus en una perfecta coreografia, però la xifra es va superar amb l’arribada del 2020 amb prop de 2.000 drons al cel de Xangai. Sense ser-ne suficient, en un acte promocional de la marca de cotxes Genesis de Hyundai, es va establir un nou rècord amb 3.281 aparells sincronitzats en un ball que mostraven formes de tota mena. Una clara declaració d’intencions d’una indústria que no para de créixer per la seva capacitat d’impactar en qualsevol sector.

A Catalunya ha arribat amb espectacles que s’han pogut veure recentment a l’ISEA de Barcelona o al festival Ítaca de l’Estartit; tots dos, de la mà de la companyia catalana, que en només tres anys ha assolit una flota de gairebé 200 drons. “Vam ser la primera empresa a Espanya amb autorització per organitzar aquests espectacles”, apunta Arnau, “llavors només hi havia tres empreses al món que ho feien, ara ja en som més de 60”.
Flock Drone Art va ser la primera empresa d'Espanya a oferir espectacle amb drons
Drons de fabricació catalana
Els espectacles amb focs artificials es componen de llum, colors i música, com els de drons. Ara bé, aquests segons van una passa més enllà en termes de comunicació: poden incloure logotips o paraules. “Obres un nou espai de comunicació al cel i afegeixes el valor de no tenir cap limitació”, assenyala el fundador.
Els drons porten un GPS d'alta precisió i una placa de LED per fer llums de colors
Per arribar aquí, cal un procés de plantejament del missatge, disseny de la coreografia i de les llums, selecció de les músiques i configuració de les naus. És a dir, requereix un equip multidisciplinari. Flock Drone Art cobreix tota la cadena, fins i tot la part inicial: la fabricació dels drons. Els seus aparells mesuren 25 cm de diagonal i es diferencien dels models més habituals que es destinen a la filmació de pel·lícules i esports perquè són més estrets. “Són una evolució de les naus de carreres, tot i que d’aspecte semblen més senzills”, explica Arnau.
La seva particularitat és el sistema de GPS RTK. Cada nau vola de forma individual, però controlada per uns sensors que garanteixen la precisió necessària perquè tot el conjunt de naus generi la sincronia necessària en el ball grupal. A més a més, incorporen una placa de LED per configurar la intensitat de la llum i el color que emeten perquè, compara Arnau, “actuïn com píxels al cel amb totes les possibilitats cromàtiques”. Per tant, a més drons, més gran podrà ser la imatge i més detalls es dibuixaran.

El preu de l’espectacle varia segons el nombre de naus enlairades, la música, les llums demanades o la mida de les figures. El pressupost per a un casament o una festa privada pot situar-se al voltant dels 6.000 euros, mentre que encabir l’activitat en un esdeveniment multitudinari pot superar els 40.000 euros.
Cada dron actua com un píxel al cel per dibuixar la imatge o ballar la coreografia dissenyada
Un sector en construcció
Quan Flock Drone va començar a operar, l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) era l’encarregada de concedir els permisos per enlairar les naus. “Com que es tractava d’una activitat recreativa, no hi havia una normativa clara, i vam haver de crear-ne una conjuntament”, apunta, “érem els únics i tot venia de nou”.
Des de l’1 de gener del 2021 i fins a finals del 2022 s’hauran d’anar aplicant una bateria de mesures a escala europea per homogeneïtzar el sector i eliminar les disconformitats entre gestors de cada membre de la Unió Europea. D’aquesta manera, les companyies dedicades als esdeveniments amb drons podran volar a tot el territori comunitari sempre que es garanteixin unes mínimes mesures de seguretat com avisar amb antelació de l’organització de l’esdeveniment, evitar les rodalies d’aeroports i zones d’enlairament de naus que puguin generar conflictes o no voler al voltant d’habitatges.