Els museus s’endinsen al món digital de la mà de tecnologia catalana

La realitat augmentada, les webapps i la gamificació són innovacions que les entitats culturals comencen a adoptar gràcies a empreses locals

Redacció

La interactivitat del públic és una de les funcionalitats que més expectació genera en el món museístic
La interactivitat del públic és una de les funcionalitats que més expectació genera en el món museístic | Kelvin Han (Unsplash)

Els museus són organismes que sovint associem al passat, atesa la seva tasca de preservadors del patrimoni històric i cultural de la nostra societat. Tanmateix, això no vol dir que aquestes institucions estiguin desconnectades de les darreres novetats tecnològiques, sinó tot el contrari. Així ho demostra cada any la Museum Connections Paris, una fira de rellevància internacional que planteja com a tema principal la intersecció entre els museus, el turisme i les innovacions digitals. Per segon any consecutiu, Catalunya tindrà presència al congrés parisenc de la mà de Catalan Arts, la marca sota la qual l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura internacionalitza les empreses i creadors emergents que desenvolupen les seves solucions al Principat. Un total de set companyies assistiran a la 26a edició de l’esdeveniment, que se celebra el 17 i el 18 de gener, i les seves propostes abracen des de la realitat augmentada fins a les narratives digitals.

Realitat augmentada a la carta

Aumenta Solutions podrien ser definits com els totterrenys de la realitat augmentada. L’empresa assentada a Barcelona ofereix tota mena de serveis basats en aquesta tecnologia, des d’aplicacions centrades en la formació i l’ensenyament fins a solucions d’assistència remota en temps real, passant per propostes com el ZOOOHHH! de l’Hospital Sant Joan de Déu. Photocalls virtuals, hologrames… El catàleg és extens, i els museus també són un client potencial, com demostra VorTX, un software que va guanyar la darrera edició de l’SmartCatalonia Challenge.

Es tracta d’un programari que permet introduir imatges, vídeos i models 3D en una tecnologia que es pot reproduir amb qualsevol telèfon mòbil o ulleres de realitat virtual. “En el cas dels museus, pots ensenyar en 3D totes les figures que s’exposen, o bé agafar una sala sencera, escanejar-la, i passejar per ella mentre veiem informació amb el mòbil”, explica a MetaData el director executiu d’Aumenta Solutions, Joaquim Anton. El producte està dissenyat amb l’usuari final com a públic objectiu, de manera que “els mateixos treballadors del museu generin processos de visualització dels museus diferents dels tradicionals”, aprofitant les possibilitats que genera poder girar els objectes i observar-los des de qualsevol perspectiva. La seva proposta ja s’està emprant en diversos instituts i empreses, i en aquests moments s’està instal·lant al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). La companyia acudeix a la Museum Connection amb la intenció de veure “quina impressió pot tenir un producte com el nostre en un entorn més desenvolupat com és França, on es destinen molts diners al món dels museus”.

Alquímia narrativa a través del videojoc

Un altre dels premiats a l’SmartCatalonia Challenge dedicat al món dels museus és l’empresa igualadina Cubus Games, coneguda per la seva innovació a l’hora de dissenyar videojocs i experiències interactives que se surten de la norma del mercat. No en va, es defineixen a si mateixos com a “alquimistes narratius, i és que les seves produccions busquen explotar el potencial per explicar històries de les noves tecnologies i vincular-les al patrimoni català. Una de les seves darreres obres és Crononautes, navegants del temps, una col·lecció de tres videojocs educatius que ja s’està fent servir en institucions com el Museu de la Pell d’Igualada i el Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Desbloquejant el potencial del format web

Ciutat, cultura i tecnologia. Aquestes tres idees que acompanyen el nom de La Tempesta deixen clar l’enfocament de l’empresa: actuar com a intèrprets perquè el patrimoni cultural, històric i social s’adapti al món digital. El desenvolupament web és l’eina escollida per la companyia per complir amb la seva missió, però no parlem de simples homes estàtiques, sinó de projectes que busquen explotar al màxim nous formats audiovisuals, la realitat mixta, els mapes intel·ligents o formats únics com els webdocs. Entitats com el Museu de l’Empordà, el Museu d’Art Jaume Morera o el Museu d’Arqueologia de Catalunya han apostat pels seus serveis, com també ho ha fet el Zoo de Barcelona, pel qual La Tempesta va desenvolupar una cronologia digital que explica la història del centre de manera interactiva.

Organitzar el patrimoni a través del núvol

La tasca de Coeli es diferencia de les vistes fins ara, atès que la seva solució no està tan adreçada a l’usuari final, sinó a fer la vida fàcil als treballadors de les institucions patrimonials. El software as a service de la companyia catalana vol ajudar als museus, biblioteques, arxius i galeries d’art a gestionar les seves obres i col·leccions en l’entorn digital a través d’un programa que s’ofereix en tres nivells de membresia en funció de les funcionalitats que incorpora. En essència, l’eina permet fer inventari i documentar amb el màxim rigor els articles de què es disposa, complint amb els estàndards i vocabularis de referència internacional per adaptar-se a qualsevol estructura, a més a més de facilitar la seva difusió en línia. El programari té registrats més d’un milió de béns i ja s’utilitza en més de 50 institucions culturals, entre els quals es troba el Museu de Ciències Naturals de Barcelona o el Museu d’Història de Catalunya.

Coeli digitalitza la gestió documental amb una plataforma que facilita la difusió dels béns culturals en línia

Tecnologies basades en el ‘lean thinking’

Marvut Techologies aposta per la filosofia lean thinking: destinar els recursos precisos i adequats per cobrir completament les necessitats dels seus clients sense malbaratar temps, esforços o matèries primeres. Sota aquests valors, la companyia s’ha especialitzat en tecnologies com la intel·ligència artificial, la realitat estesa o els hologrames, amb les quals ha creat tota mena de productes. Un exemple d’això és BistroM, un software que aspira substituir les cartes dels restaurants tradicionals amb un sistema que no només permet demanar des del mòbil i conèixer els detalls de cada plat, sinó que també incorpora minijocs per passar l’estona. L’empresa també ha desenvolupat Realvut, un marketplace que aprofita el potencial de la realitat virtual i la realitat augmentada per posar en contacte immobiliàries, constructores, dissenyadors i compradors finals en entorns immersius que ajuden a visualitzar l’estat final dels productes.

Webapps per potenciar la interactivitat

Un dels grans avantatges que permet la tecnologia és incorporar capes d’interactivitat a entorns que, fins ara, promovien una experiència contemplativa o estàtica. En aquest àmbit s’ha especialitzat Onetap, una companyia dedicada a la creació de webapps que apliquen tècniques de gamificació per millorar la interacció amb el públic. En l’àmbit museístic, l’empresa ofereix la creació de software a mida de les necessitats de cada institució, amb els quals es pot oferir informació contextual de les peces artístiques, incorporar-ne guies de veu o oferir-ne reproduccions virtuals perquè els assistents puguin girar-les i explorar-les per tots els cantons. Altres funcionalitats que també ofereix Onetap són la introducció d’enquestes o jocs competitius, que poden estar basats en la informació desvelada durant una visita pel museu, així com la possibilitat de fer dissenys interactius de peces més elaborades. La companyia va sorgir de les aules de la Universitat Pompeu Fabra, va créixer a Barcelona Activa i ja ha treballat amb entitats culturals com el Museu Picasso.

Onetap aposta per les webapps per oferir experiències interactives als museus, com concursos, enquestes i objectes en 360º

Una ciutat per a tothom

Pels fundadors de Mass Factory, l’element nuclear d’una smart city és aprofitar la tecnologia per garantir la igualtat d’oportunitats de tots els seus habitants, siguin quines siguin les seves capacitats. És per això que aquesta spin-off de la Universitat Autònoma de Barcelona va crear App&Town, una aplicació per a telèfons mòbils que té l’objectiu d’impulsar l’autonomia de les persones amb discapacitats físiques o cognitives. L’eina està pensada per ajudar aquestes persones a fer trajectes per la ciutat, siguin a peu o amb transport públic, a partir de les instruccions que una persona de confiança li ha introduït, que li serviran com a guia en directe a través d’una narració amb veu. L’aspecte diferencial d’App&Town és que tots els trajectes estan monitorats, de manera que el tutor o la persona responsable pot seguir en temps real el moviment i alertar sobre possibles desviacions. A més a més, el sistema incorpora un botó d’ajuda que posa en contacte l’usuari amb un centre de control. L’eina ha guanyat múltiples reconeixements a l’Estat espanyol, entre els quals es troba el segon premi de l’SmartCatalonia Challenge dedicat a la mobilitat.