Els drons canvien el llenç pel cel
Els vehicles aeris no tripulats obren la porta a explorar nous entorns creatius amb espectacles visuals, però també són una eina per reforçar la conservació i divulgació del patrimoni cultural
Categories:
La imatge de la Sagrada Família que qualsevol persona té a la ment ara mateix és la d’un monument emblemàtic de Barcelona, però inacabat. Al llarg dels anys s’han vist plànols, dibuixos i maquetes de tota mena per il·lustrar com serà totalment construïda. L’empresa holandesa DRIFT Studio va anar una passa més enllà i va completar el passat novembre el temple d’Antoni Gaudí amb un espectacle de drons lluminosos que, amb punts i línies, ha permès als barcelonins i als turistes veure finalitzat aquest gran projecte. L’espectacle va portar una escena mai vista, però la vertadera revolució és canviar els pinzells, les pintures i el llenç per drons, llums i el cel.
Flock Drone Art és una de les empreses catalanes que utilitza aquestes naus per oferir espectacles. La seva proposta s’assimila a la dels focs artificials, ja que amb combinacions de diversos drons, llums de colors i coreografies diverses per transmetre “sentiments, idees i tota mena de missatges amb la conjunció de diferents arts”, explica el seu CEO, Fran Andreu. “Obrim la cultura a tothom amb una proposta més moderna i respectuosa amb el medi ambient que els focs”, afegeix. El Simposi Internacional d’Art Electrònic a Barcelona (ISEA) o el festival de música Ítaca són alguns dels esdeveniments que van optar per l’alternativa tecnològica oferta per aquesta companyia gironina, que té una flota de 200 naus. Va ser la primera a tenir l’autorització per organitzar espectacle amb drons a Espanya i fins al moment són l’única a Catalunya.
Un altre dels serveis és fotografia i vídeo per a productes audiovisuals que demanen imatges des de grans alçades o des d’espais que poden posar en risc les persones. “En els últims 2 anys, ha crescut molt la quantitat de material a les xarxes socials d’aquest estil, i a nivell professional, una demanda molt alta per a anuncis, sèries o pel·lícules”, detalla Andreu, que no dubta a afirmar que els drons s’han consolidat com un element més en els rodatges.
MuDD Architecs també deixa el llenç tradicional, però en compte d'utilitzar el cel, ha escollit les façanes. Aquesta empresa, situada a Barcelona, ofereix serveis el servei anomenat air drone spray mitjançant el qual estalvia l'ús de bastides i pintar a alçada gràcies a la tecnologia. L'aplicació pot ser funcional, per pintar o decorar la cara exterior d'edificis, però també per fer servir aquestes zones com a espais per a la creativitat.

La London Art Biennale, la Milan Design Week i un esdeveniment cultural al centre de Brussel·les han estat alguns dels escenaris que han mostrat al públic aquesta tecnologia. "És molt espectacular veure un dron que arriba als 2 metres quan desplega les seves ales, però ens van servir perquè la gent comencés a familiaritzar-se amb l'aplicació i a veure que els drons també poden servir per a aquestes manifestacions artístiques", explica la cofundadora, Stephanie Chaltiel. I no tot han de ser façanes, sinó que els vehicles aeris poden moure's també entre voltes creades en 3D per generar un entorn inspirador.
A Barcelona, la companyia també ha treballat amb Simon per oferir un espectacle amb música, llums i una coreografia programada amb Protopixel en un pati interior. Una proposta que trenca amb els espectacles de grans dimensions a l'exterior.
De la gran pantalla a les recreacions en 3D
La Digital Catalonia Alliance (DCA) té mapejades unes 150 organitzacions que treballen amb drons al territori, de les quals una seixantena ofereixen serveis culturals i audiovisuals. “Les gravacions aèries són el més habitual, pràcticament totes en fan, però són poques les que es dediquen íntegrament a aquest àmbit”, assenyala l’enginyeria aeronàutica i gestora de la comunitat de Drons de la DCA, Cristina Ramos. Octocamp Vision, XPEI Drone, CATUAV i Annunzia són algunes de les que s’hi dediquen. L’aplicació dels vehicles aeris no tripulats en gravacions permeten incrementar la seguretat i reduir costos, ja que poden substituir l’ús d’helicòpters i avionetes, amb més consum, necessitats d’un equip humà més gran i cerca d’infraestructures adients per a l’estacionament i el vol.
En la conservació del patrimoni els drons també han posat el seu granet de sorra. L’ús d’eixams s’ha popularitzat en la recreació d’edificis, sigui per oferir un espectacle com es va veure en la Sagrada Família, sigui per recrear espais emblemàtics en ruïnes i oferir al visitant una ajuda per imaginar com era un entorn històric. En el cas del manteniment de façanes i elements d’interès cultural, aquestes naus petites permeten captar imatges i vídeos per conèixer l’estat dels espais sense necessitat d’accedir-hi personalment. “Els drons actuen com un escàner per registrar canvis i ajudar els arqueòlegs o restauradors a saber si hi ha desgast, si una acció determinada té algun efecte o si han saltat peces”, detalla l’experta, “en mosaics romans s’utilitza sovint per saber la mida i color exacte dels peces, preparar-ho tot en els laboratoris i pujar només als edificis quan s’ha comprovat amb el dron que és necessari”.
El laboratori Virtual d’Innovació Modelant l’Arquitectura i la Ciutat (VIMAC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és un dels actors que elabora models 3D i bessons digitals de construccions. Inicialment, els projectes es duien a terme amb càmeres adherides a grues que permetien obtenir imatges des de l’aire, ara els drons executen aquesta tasca amb més facilitat, eficiència i qualitat. Un dels projectes destacats és la recreació de la façana del Naixement del temple d’Antoni Gaudí a Barcelona en un model arquitectònic de núvol de punts tridimensional. El resultat va permetre obtenir informació sobre l’estat de conservació i dades per estudiar la geometria dels elements.

Una línia de treball similar és la de DroneFutura. Entre els treballs efectuats els últims anys destaca l’obtenció d’informació inèdita de l’antiga presó Model de Barcelona amb drons. Les imatges captades van ajudar a millorar la documentació respecte a la infraestructura, unes dades vitals per al patrimoni de la ciutat en termes de conservació, preparació de materials didàctics i de xerrades informatives en les visites a l’espai.
Una aplicació més futurista, però a curt termini, es troba en l’ús dels trons com a aerotaxis en el turisme. Actualment, es poden visitar espais turístics en imatges gravades amb helicòpter o avioneta, dos vehicles que els drons ja han demostrat que poden substituir amb més avantatges.