Hologrames: l’engany visual d’ABBA

La tecnologia basada en il·lusió òptica permet recrear imatges de persones o objectes en tres dimensions sobre suports plans

Aida Corón

Encara es desconeix quina tècnica hologràfica usarà ABBA en els seus concerts
Encara es desconeix quina tècnica hologràfica usarà ABBA en els seus concerts | WP

“L'holografia o dispositiu hologràfic és una tècnica avançada de fotografia, que consisteix a crear imatges sobre un suport pla que, per il·lusió òptica, semblen ser tridimensionals”. Així és com defineix la Viquipèdia els hologrames, una tecnologia que ABBA ha tornat a posar en el punt de mira després d’anunciar el seu retorn i una gira de concerts basada en ella. No seran els quatre integrants del grup els qui recorrin el mon per pujar damunt dels escenaris, sinó que ho faran aquestes esmentades imatges creades a través de la llum. Tota una declaració d’intencions de la seva aposta per tornar a triomfar 40 anys després a través de les noves tecnologies. Cal recordar, també, que el grup suec ha anunciat el seu retorn a través de TikTok.

La clau de tot plegat es troba precisament en el factor “crear imatges sobre un suport pla”, com diu la definició. I és que els hologrames que ens han venut al cinema, “no existeixen”. Així ho apunta el director creatiu de la start-up Newtonlab Space, Roger Belso, que esmenta films populars com la saga Star Wars o Els Venjadors com a culpables d’haver fet creure a algunes persones que es poden crear imatges en 3D a través de la tècnica. “I ara ABBA ha tornat a posar-ho al centre del debat, però la gent no deixarà de veure llum que viatja molt ràpid i que, de cop, s’atura perquè ha topat amb alguna cosa”, insisteix, “som lluny d’arribar a l’holograma intangible”.

Videotrucades en 3D

Al mercat existeixen tècniques molt diverses per reproduir aquesta tecnologia. De fet, ja el segle XIX va sorgir el sistema conegut com el fantasma de Pepper, que consisteix a dividir un espai a través d’un vidre o material transparent capaç de reflectir la llum. A través d’un joc entre la il·luminació i la col·locació d’objectes en cada costat, es poden crear il·lusions que la vista percep com a reals. Però podem trobar altres projeccions que usen gases i teles semitransparents, reflexes en metacrilat, ventiladors, piràmides o tecnologies més desenvolupades com la de Hypervsn, que combina física i enginyeria per crear elements que sembla que flotin a l’aire.

A Catalunya, precisament l’encarregat de revolucionar el sector és l’equip de Newtonlab Space. Al Mobile World Congress van presentar una cabina hologràfica capaç de projectar una persona o qualsevol contingut en tres dimensions a escala real. “Seria com una videotrucada on captem la imatge de l’individu en un estudi i l’enviem a través d’una connexió 5G a la cabina perquè la projecti”, explica Belso. El dispositiu s’anomena Portl i ha estat creat als Estats Units, però aquest laboratori català en té els drets de comercialització a Europa.

En el cas d’ABBA, es desconeix quina tecnologia usaran, però el director creatiu de la start-up creu que usaran la tècnica del fantasma de Pepper, “la millor per als grans escenaris”. “Fins al moment només hem pogut veure com amb el Motion Capture han generat avatars perquè semblin els mateixos que fa 40 anys, com es fa amb les pel·lícules de Marvel”, apunta, “es graven en un estudi de captació amb moltíssimes càmeres i roba especial per captar el moviment i carregar-lo a l’ordinador”. Aquesta és la tècnica que permetrà recrear-los.

De reunions a cirurgies a distància

La pandèmia ha fet que les videoconferències formin part del nostre dia a dia, de manera que pensar a fer una trobada digital a través d’hologrames no sona gens absurd. “Ens permet apropar persones i interactuar com si estiguessin amb nosaltres perquè sembla que hi siguin”, insisteix Belso. El dispositiu porta una càmera i un sistema de so que ho permeten, i l’ús d’imatges en 4K que viatgen amb la velocitat i qualitat del 5G faciliten la reproducció de fins al detall més petit.

La cabina incorpora una càmera i un sistema de so que permeten, mitjançant imatges en 4K i el 5G, tenir la sensació que la persona es troba amb nosaltres

Però més enllà de la comunicació personal o professional amb reunions i congressos, la cabina es pot aplicar en àrees tan diverses com la mobilitat, el retail o el sector salut. De fet, és en l’entorn sanitari on el febrer del 2020 van aportar els elements tècnics per realitzar una cirurgia oncològica amb hologrames a l’Hospital de Sant Pau. Així, descriu, “el metge va passar d’operar a través d’una pantalla a fer-ho en tres dimensions”.

En els comerços ja es poden trobar aparadors hologràfics on es substitueixen els maniquins estàtics per hologrames de persones que van canviant de roba per passar la col·lecció de la temporada en dos minuts. I en la cultura, com ha demostrat ABBA, permet celebrar concerts amb els artistes de qualsevol punt del món o espectacles multiescenari on sembla que tot és en directe.

A l’avantguarda de la tecnologia

Newtonlab Space és un laboratori que està “en constant investigació per aplicar l’última innovació relacionada amb la comunicació i la creativitat”. La companyia va ser creada per professionals del món audiovisual que buscaven fer un gir de volta a “les pantalles led i el so que tothom posava”, relata Belso, “vam mirar cap al futur i anar una passa més enllà amb els hologrames”. Per això van interessar-se per Portl quan el van conèixer, ja que aporta un “plus de diferència” a la gestió en “360º d’esdeveniments” a Europa.

Belso: “Igual que hem vist una evolució dels telèfons mòbils, en un futur veurem cabines hologràfiques que no hauríem pensat”

Ells mateixos es defineixen com “pioners a Catalunya i a Espanya”, ja que han constituït el primer laboratori hologràfic d’aquestes fronteres. I no volen deixar d’indagar en la tecnologia perquè, referma el director creatiu, “igual que hem vist una evolució dels telèfons mòbils enormes que només servien per trucar a petits dispositius que portem a la butxaca i que fan de tot, en un futur veurem cabines hologràfiques que no hauríem pensat”. “La tecnologia és cada cop més a prop del públic massiu”, sentencia.

Etiquetes