Les tecnologies musicals tenen un nou ‘hub’ a Barcelona
El Barcelona Music Tech Hub agrupa una vintena d’entitats del sector amb la voluntat de cohesionar i visibilitzar la indústria
Categories:
Neix el Barcelona Music Tech Hub, la primera associació de professionals i empreses dedicades al món de les tecnologies musicals de l’Estat espanyol. L’agrupació s’ha creat davant la necessitat de donar visibilitat a un sector “que fins ara ha estat invisibilitzat”, segons explica el cofundador de Sonosuite i president del nou organisme, José Luis Zagazeta. El nou hub s’integrarà a la xarxa MusicTech Europe, un ecosistema que agrupa les diferents associacions d’aquesta classe del continent, especialment del nord d’Europa.
La llavor del Barcelona Music Tech Hub es remunta fins a finals de 2021, quan un conjunt d’empreses del sector es van trobar al Sónar+D per posar en marxa un projecte conjunt, que a causa de la pandèmia s’ha anat perllongant fins ara. La nova associació arrenca amb un total de 19 entitats, entre les quals es troben companyies com BMAT, Guzzu o Voiceful, a més a més d’associacions com Sónar o IMB School. Tanmateix, Zagazeta assegura que en els pròxims mesos es concentraran a ampliar aquest nombre amb nous membres ja localitzats al territori. “Estem oberts a captar empreses, start-ups, institucions formatives, centres de recerca i escoles centrades en el desenvolupament del music business amb el component tecnològic. És un còctel interessant per fomentar tot el coneixement i la innovació”, detalla.
El Barcelona Music Tech Hub organitzarà xerrades i meetups amb agents del sector i té previst posar en marxa un programa d'acceleració de 'start-ups'
L’objectiu principal del hub és “donar visibilitat i cohesió al sector per incentivar la innovació i el creixement dels negocis arreu de l’ecosistema”. En aquesta línia, l’associació preveu organitzar xerrades i meetups per donar a conèixer la indústria i els seus principals membres, a més a més d’intentar trobar possibles vies de col·laboració entre els seus integrants. També es té previst posar en marxa un programa d’acceleració de start-ups especialitzades en tecnologies musicals. A mitjà termini, el Barcelona Music Tech Hub aspira a disposar d’un tech building, uns “espais totalment funcionals que serveixen als interessos dels hubs”, segons rememora Zagazeta de les seves visites a altres països europeus. Per aconseguir-ho, l’associació ha treballat acords amb diverses entitats locals, entre les quals es troba Tech Barcelona. La seva intenció és assolir aquest objectiu en un període de tres anys.
D’entrada, la delimitació territorial del Barcelona Music Tech Hub és el Principat, però Zagazeta no descarta ampliar-ho a escala estatal: “Inicialment, el marc d’actuació és Catalunya, fonamentalment perquè de cop ens hem adonat que moltes empreses estàvem aquí, però també hem estat parlant amb gent d’altres àrees. Veurem en el futur com això creix, podria ser la seu d’un Music Tech Spain”. La comparació no és aleatòria, ja que es tracta d’un fenomen que ha succeït en altres països europeus, com França o Alemanya, on les associacions que ara representen el sector a escala nacional van començar com a hubs de París i Berlín, respectivament.