TikTok i Twitch fan la competència a les discogràfiques
La interacció amb el públic i les tendències virals permeten als músics oferir continguts alternatius i arribar a nous públics potencials
Categories:
Tocar davant de milers de persones és el somni de qualsevol aspirant a músic professional. Es tracta d’un objectiu que, en el passat, requeria forjar-se una carrera en bars i festes majors, desitjar que algú important estigués a l’aguait i, amb sort, que una discogràfica s’hi interessés. Avui sembla tot més pròxim que mai gràcies a plataformes com Twitch i TikTok. La interacció i la viralització expandeixen les fronteres creatives i la possibilitat de generar comunitat d’un sector ja acostumat a YouTube i a Instagram, però també presenten nous obstacles i visibilitzen una dependència d’internet que és més gran que mai.
El creixement d’ambdues xarxes ha estat progressiu durant els darrers anys, però és innegable que el confinament va suposar un impuls important. Entre les múltiples persones que van animar-se durant aquella època a començar a crear continguts a internet es troben Cristina Ramírez i Laia Guilanyà, més conegudes a les xarxes com a Younenki, un duet que interpreta versions de cançons de dibuixos animats de l’antic K3, com Les Tres Bessones, Doraemon, Inuyasha o Mazinger Z. “Nosaltres no hem buscat fer d’això una feina, però s’hi ha acabat convertint. Ens han sortit bastants concerts en directe i ens va obrir les portes a poder formar part del nou SX3”, relata amb emoció Ramírez.
Les Younenki van començar a publicar les seves versions de cançons a Instagram i a YouTube, però amb el temps van anar provant la resta de plataformes audiovisuals. “Ens enfoquem molt a fer el vídeo a YouTube, que és el principal, i a partir d’aquí aprofitem per a la resta de xarxes”, explica Vilanyà. Tot i que no és la seva principal plataforma, les creadores han experimentat en diverses ocasions amb Twitch, on van realitzar el primer concert en directe. “Vam preparar unes cartes amb què la gent podia triar les cançons que volien que toquéssim”, recorda la creadora musical.
Interacció i naturalitat
Una de les claus de l’èxit de Twitch és el trencament de barreres entre els creadors i la seva audiència, una “naturalitat”, segons Guilanyà, que obre moltes possibilitats: “Permet que el públic passi a manar en els concerts i ens pugui demanar les cançons que volen que cantem”. Una experiència que coneix de primera mà Victor Martínez, pianista de Doctor Prats i creador de continguts sota el nom de Victormame: “Sempre m’ha cridat molt l’atenció el món de les xarxes socials, on veia vídeos de pianistes americans i australians. Quan van començar a fer directes a Twitch, em vaig animar perquè encara no havia arribat aquí i volia aprendre repertori”. El músic va començar a fer streamings l’estiu de 2017 i en l’actualitat acumula més de 43.500 seguidors a la plataforma d’Amazon.
Guilanyà: “Twitch permet que el públic passi a manar en els concerts i ens pugui demanar les cançons que volen que cantem”
La interacció amb el públic és un dels elements, segons Martínez, que més l’atrau a Twitch. “Una de les coses que més m’agrada és el feedback instantani: fer preguntes i rebre les respostes, crear dinàmiques, fer jocs d’endevinar la cançó… Això crea unes sensacions en l’audiència molt autèntiques, genera confiança i ajuda a fidelitzar”, afirma. El pianista ha provat múltiples formats de directes, que abracen des de la improvisació a la planificació. Un d’ells són les requested songs, proposta heretada dels retransmissors americans en què els espectadors poden triar quina cançó s’interpretarà a continuació dins d’una llista preparada pel creador. “El gran repte, si ets streamer diari, és generar contingut que no sigui repetitiu, o que si ho és, que la gent ho visqui bé”.
Aquesta relació directa amb el públic és una característica que sovint també s’associa als concerts presencials, però això no vol dir que no hi hagi diferències substancials entre els dos formats. Guilanyà assenyala que les actuacions virtuals permeten assegurar una millor preparació tècnica i sonora, però a canvi de perdre “l’escalf” del públic: “No pots pretendre fer un concert amb molta energia i que el públic connecti amb tu. Perds tota l’energia que tens sobre l’escenari”. Una situació a la qual Martínez afegeix la impossibilitat del creador de deixar silencis i espais en blanc entre actuacions. “Tens una pila de coses de què has d’estar pendent per generar una experiència completa. En general s’aconsella que tot sigui més explosiu, que no deixin de passar coses”, assegura.
Martínez: “En general s’aconsella que tot sigui més explosiu, que no deixin de passar coses”
Constància i dedicació diària
Aquesta necessitat d’omplir tots els espais amb continguts coincideix amb la “dedicació i constància” que Guilanyà percep que aquestes xarxes requereixen. Una opinió amb què coincideix Anna Borràs, fundadora de l’agència de màrqueting digital per a músics Groc and Roll. L’especialista recomana als professionals musicals reservar un o dos dies a la setmana per preparar tot el contingut que penjaran a internet: “No pots viure només de publicacions com ‘Avui he gravat aquesta cançó’. La gent a les xarxes busca un contingut més íntim, connectar amb els altres. A vegades recomanem que, si vas a fer un cafè, aprofitis per fer una publicació”. En aquest sentit, l’experta aconsella dedicar una estona cada dia a desar àudios que puguin ser d’utilitat i identificar les tendències musicals per tal d’aprofitar-les abans que ningú.
“Les xarxes socials són una cosa que ens ha explotat a la cara i ningú ens ha explicat com utilitzar-les, i si no et planteges molt bé quin objectiu vols, poden ser molt contraproduents”, reflexiona Martínez. El músic veu aquestes plataformes com “finestres perquè les cançons arribin a més gent”, però no és partidari de fer-les servir com a principal font, ja que considera que poden arribar a ser una mica “traïdores”. Per Borràs, les xarxes s’han d’aprofitar, perquè “avui dia els segells discogràfics no et fan costat com ho feien abans”, però té clar que és millor “tenir-ne una i ben cuidada que cinc i desateses”.
Borràs: “És millor tenir una xarxa social ben cuidada que tenir-ne cinc i desateses”
Però quina és la plataforma més adequada per a cada músic? Borràs té clar que la clau es troba en els públics potencials: “Les xarxes socials avui estan molt sectoritzades, amb els targets molt definits. Si tens una audiència molt jove, te’n vas a TikTok. Si és més gran, a Facebook. Twitch va néixer molt focalitzada en els videojocs, i és un espai per gent d’entre 18 a 30 anys amb interessos molt definits”. Per la seva banda, Guilanyà creu que Twitch és l’opció que millor encaixa amb els creadors musicals, ja que “la comunitat és molt maca, entre ells fan connexió i no és tan difícil començar”. La integrant de les Younenki opina que el format és compatible amb els vídeos curts d’Instagram o TikTok, que identifica com el més adequat per promocionar-se: “Si la Rosalia o la Shakira, que ja tenen seguidors, han de publicitar les seves cançons amb vídeos curts, persones que comencem, encara més”.
La viralitat sobtada de TikTok
La voluntat de ser a TikTok està més que justificada. Segons l’informe anual de la consultora IAB Spain, la plataforma xinesa va ser la xarxa que més va créixer a l’Estat espanyol el 2022 gràcies, fonamentalment, a l’ús que en fan les persones d’entre 12 i 17 anys. El factor diferencial de TikTok és el seu algoritme de recomanació de continguts, que analitza amb gran precisió el comportament dels seus usuaris per oferir-los els vídeos que creu que més els agradarà. “L’algoritme és molt estrany, però demana constància, periodicitat i que facis servir les seves eines, com els filtres”, subratlla Borràs.
Tant és així, que els mateixos creadors consultats tenen dificultats per trobar la manera com assegurar un èxit constant a la xarxa, malgrat que tots dos han aconseguit viralitzar alguns dels seus vídeos. En el cas de les Younenki, el boom va arribar amb un vídeo sobre Doraemon, que va provocar que el seu perfil de TikTok fos el que més seguidors té de totes les xarxes on són presents: “Vam publicar un vídeo fa uns mesos que es va fer viral, i gràcies a això ens va seguir una bestiesa de gent. Però després hem continuat publicant el mateix format de vídeo i no tenen aquesta tirada”.
@younenki_music Som els nena de la terra… 🎤 #doraemon#doraemonendingsong #anime #animecatala #covercatala #super3 #doblatgecatala #opening #animecover #animecatalà#covercatalà#súper3#doblatgecatalà#doblatgeencatala#doblatgeencatalà#tiktokcat#tiktokcatalà#nostàlgia#nostalgia♬ sonido original - Younenki Music
Des de la reutilització de vídeos populars a YouTube editats a trossos fins a continguts nadius per la plataforma, cal provar estratègies diverses a TikTok; i això és el què ha fet Martínez. El pianista té la percepció que el contingut musical no té tanta tirada a l’hora de reutilitzar-ne fragments, a diferència dels pòdcasts o les partides de videojocs. “TikTok és una xarxa que recompensa cada cop més el contingut viral, però no el de qualitat. És més important fer un vídeo que tindrà molts clics que no un de més profund”, opina el músic. “El problema de TikTok és que, com que tens tants inputs diferents, no saps realment què vols veure. Molt poca gent entra realment als perfils”, afegeix Ramírez.