Les cinc tendències que lideren la innovació tecnològica en salut a Catalunya
La intel·ligència artificial i la salut descentralitzada encapçalen un sector que cada any capta més inversió
Categories:
A Catalunya hi ha un total de 240 start-ups dedicades a les tecnologies de la salut, d’acord amb un informe elaborat per Xartec Salut i la consultora EY. Es tracta d’un sector en auge que el 2021 va captar 57.200 milions de dòlars en inversió a escala mundial, una xifra que es preveu que es multipliqui per 13 d’aquí al 2030, fins a arribar als 790.000 milions de dòlars. Si bé els àmbits d’actuació són múltiples, existeixen cinc tendències principals en què el 66% de les companyies emergents catalanes de la indústria dediquen els seus esforços d’innovació: la intel·ligència artificial (IA), la salut descentralitzada, la medicina personalitzada, l’apoderament del pacient i la realitat estesa.
De totes elles, la intel·ligència artificial és la tècnica més comuna, per la qual aposten un total de 39 empreses. Aquesta tecnologia, basada en l’ús d’algoritmes, s’utilitza especialment per processar i extreure informació més acurada d’imatges de diagnòstics i per automatitzar processos que inclouen grans quantitats de dades. Gràcies a aquestes innovacions han sorgit companyies com Elem Biotech, una spin-off del Barcelona Supercomputing Center (BSC) que ha creat un bessó digital del cor humà per facilitar la creació de fàrmacs.
La intel·ligència artificial és la tècnica més emprada per les 'start-ups' tecnològiques dedicades al sector de la salut
La salut descentralitzada és la segona tendència en nombre de companyies, amb un total de 38, una menys que la IA. Aquest terme fa referència a la telemedicina, que permet tractar els pacients a distància i reduir els desplaçaments i aglomeracions als centres mèdics, però també a totes les solucions de monitoratge, des de marcapassos a rellotges intel·ligents. En aquest àmbit trobem start-ups com Abi Global Health, que ha creat una plataforma per fer consultes mèdiques en només 40 segons, o bé Onalabs, que monitora paràmetres bioquímics a través de la suor.
En tercera posició es troba la medicina personalitzada, per la qual aposten 37 start-ups. Aquesta categoria inclou dues classes de tecnologies facilitadores: la robòtica i les conegudes com a tècniques òmiques, com la genòmica o la metabolòmica. Un exemple d’aquesta tècnica és Xkelet, una companyia gironina que dissenya escaioles impreses en 3D que es basen en la fisonomia dels pacients. L’estudi també destaca el cas d’Exheus, empresa barcelonina que analitza el genoma dels usuaris i els ofereix informes amb recomanacions de nutrició i exercici personalitzades.
L’informe de Xartec Salut i EY assenyalen l’apoderament del pacient com a quarta tendència més popular, seguida per 34 de les empreses emergents del sector i basada a ampliar i facilitar la informació clínica a les persones, de manera que puguin prendre decisions més conscients. Aquest és el cas de The Blue Box, que ha creat un aparell biomèdic capaç de detectar el càncer de mama a través d’una mostra d’orina, o bé Adan Medical amb els seus dispositius per evitar casos d’anafilaxi. Finalment, la realitat estesa és una tècnica més minoritària, que només segueixen 10 start-ups, però que permet aprofitar la immersió de la realitat augmentada (RA) i la realitat virtual (RV) per fer diversos tractaments. Entre les companyies identificades a l’estudi destaca Virmedex, que ha creat un programari basat en RV per entrenar els professionals quirúrgics en l’execució del bypass cardiopulmonar.