Elem Biotech: el teu cor en versió digital

La ‘spin-off’ del BSC crea una plataforma que recrea l’òrgan humà en forma d’avatar per testar l’èxit de tractaments en patologies cardiovasculars

Redacció

Elem Biotech crea un bessó digital del cor humà per facilitar el disseny de fàrmacs en patologies cardiovasculars
Elem Biotech crea un bessó digital del cor humà per facilitar el disseny de fàrmacs en patologies cardiovasculars | Elem Biotech

La medicina té un doble repte de present: reduir els costos i el temps en el disseny de fàrmacs, i personalitzar els tractaments per augmentar les possibilitats d’èxit. Això és el que ha aconseguit la spin-off del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació Elem Biotech amb la plataforma V.Heart, que crea bessons digitals del cor humà a partir de dades mèdiques.

Mitjançant poblacions d’humans virtuals, la solució permet comprovar com podria reaccionar l’òrgan a determinats tractaments. La proposta suposa una passa endavant en la medicina personalitzada, i redueix el temps i el cost del disseny de fàrmacs, especialment en l’experimentació amb animals. La simulació s’aplica en diversos sectors industrials, però el grau de complexitat en la recreació de la fisiologia humana ha dificultat la seva aplicació en l’àmbit mèdic. La proposta permet aquesta fita amb resultats que ja s’estan testant en l’àmbit industrial i clínic, i amb la col·laboració de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i el University College de Londres.

La solució mèdica ha rebut el premi del sector terciari en els reconeixements Catalunya Impacta que atorga el Cercle Tecnològic, un guardó que, per al cofundador i CEI, Christopher Morton, “ratifica que la supercomputació ajudarà a millorar la salut de les persones i que estem davant una solució revolucionària dels assajos clínics”.