Adan Medical, la solució totterreny contra les morts per al·lèrgia
La ‘start-up’ catalana vol augmentar la conscienciació dels perills de l’anafilaxi amb dispositius basats en el ‘big data’ i l’automatització
Categories:
“La idea és que cap pacient mori”. Qualsevol professional sanitari compartirà segurament aquesta sentència, però entre les paraules i els fets hi ha un camí a recórrer. Una travessia que els fundadors d’Adan Medical volen pavimentar en el camp de l’al·lergologia amb la Smart Case i la Smart Box, dos productes que busquen reduir al màxim la mortalitat a causa de reaccions al·lèrgiques a través de potenciar l’accessibilitat de l’adrenalina i la conscienciació de la societat.
Ambdues solucions estan pensades per fer front a les anafilaxis, unes “reaccions greus, de forma immediata, que passen segons o minuts després d’estar en contacte amb un aliment, un medicament o bé picadures d’insectes, com abelles o vespes”, explica la cofundadora de la start-up catalana, Anna Sala. Segons recull l’Associació Espanyola de Persones amb Al·lèrgia a Aliments i Làtex (AEPNAA), anualment es veuen afectades entre 3 i 30 persones de cada 100.000 per episodis d’aquesta classe al món, la qual cosa implica que a Espanya es produeixen entre 1.500 i 15.000 anafilaxis a l’any. La mateixa entitat apunta que la mortalitat d’aquestes afectacions se situa entre el 0,05% i el 2% dels casos, però l’emprenedora alerta sobre els seus perills: “La diferència amb altres malalties és que no és una cosa diària, sinó que són accidents que succeeixen quan no ho recorden o és la primera vegada”.
A l'Estat espanyol es produeixen entre 1.500 i 15.000 anafilaxis a l'any
I és que les persones que han estat diagnosticades amb al·lèrgia a una determinada substància ja són conscients que han de dur sempre a sobre una dosi d’adrenalina per combatre els efectes d’un possible xoc, però com alerta l’altre fundador de l’empresa, Adrià Curran, “sempre hi ha una primera vegada i, moltes vegades, passa a l’escola, sobretot si estan associades al menjar”. “Fins a un 9% dels nens són al·lèrgics als aliments. La prevalença alimentària amb nens és molta alta, després va disminuint fins a un 5-6%”, afegeix Sala.
Una funda per a ús personal
El primer estri que Adan Medical ha desenvolupat per combatre les anafilaxis és la Smart Case, una espècie de funda per als autoinjectors d’adrenalina (coneguts com a EpiPen pel seu nom en anglès) que controla el seu estat. “És un dispositiu intel·ligent que té una tecnologia patentada que, de forma automàtica, li diu al pacient si l’adrenalina està a la temperatura que ha d’estar, quan caduca, si està en mal estat…”, exposa Sala. Aquest fet és important perquè poden passar mesos o anys entre xocs anafilàctics, i és comú que les persones no controlin de manera precisa la condició de la medicació. A més, aquest sistema és capaç traçar en temps real el nombre de dosis disponibles en el territori i la seva ubicació, de manera que és una eina que permet “a les farmacèutiques i Departaments de Salut” preveure amb més exactitud quan hi haurà nous estocatges en cas de manca de productes.
La Smart Case és un dispositiu que monitora l'estat dels autoinjectors d'adrenalina, avisa l'usuari si caduquen i activa un sistema d'emergència en cas de reacció al·lèrgica
Més enllà de controlar l’estat dels autoinjectors, la Smart Case ve acompanyada d’una aplicació gratuïta per a telèfons mòbils que s’utilitza per comprovar si els símptomes que pateix l’usuari es corresponen amb una anafilaxi. “En cas de reacció, s’activa un sistema d’emergència de forma automàtica avisant a contactes dient on ets, què et passa i surt un vídeo explicatiu, pas a pas, amb tot el que has de fer”, indica Sala. L’eina s’ha testejat a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona amb un centenar de pacients, i els resultats positius han portat l’empresa a posar en marxa els mecanismes per tirar endavant la seva comercialització.
Smart Box, l’opció per a espais públics
L’ús de les Smart Cases es limita a aquelles persones que ja tenen diagnosticada algun tipus d’al·lèrgia, tanmateix, les anafilaxis també poden afectar a persones que encara no han patit cap atac. “A altres regions com els Estats Units, Escandinàvia o el Regne Unit tothom sap què és una EpiPen, una anafilaxi i com es maneja, però aquí, en canvi, hi ha molt desconeixement”, assevera Curran. És per això, i pel fet que no sempre estem protegits davant d’aquestes situacions, que Adan Medical ha ideat un segon producte, la Smart Box, una caixa ubicada als espais públics que conté dins seu dosis d’adrenalina i que funciona amb la mateixa tecnologia que les fundes individuals. “És un model similar a la cardioprotecció, de posar els desfibril·ladors allà on pugui haver-hi una parada cardíaca o una arrítmia”, compara el cofundador de la start-up.
I és que el símil amb els desfibril·ladors té el seu motiu, ja que Adan Medical ha arribat a un acord amb la xarxa de distribució d’aquests equipaments per iniciar una primera prova pilot aquest mes de març a 10 centres educatius de Manresa, ciutat que ha mostrat molt d’interès pel projecte de l’empresa. “Hi ha moltes escoles que estan cardioprotegides, que tenen desfibril·ladors, però és més probable que hi hagi una anafilaxi en una escola que una arrítmia o un infart”, rebla Curran, qui també enumera altres localitzacions on poden ser necessaris autoinjectors públics: “Restaurants, cases de colònies, centres comercials, aeroports... N’hi ha moltíssims”.
De fet, Manresa no és l’única localitat interessada en les Smart Boxes, sinó que altres centres educatius de Barcelona i Vic també s’han posat en contacte amb Adan Medical per instal·lar la seva proposta. Aquest interès creixent i el model de negoci que va associat a les capses són les raons per les quals la start-up ha decidit prioritzar la seva comercialització per davant de les Smart Cases, per les quals necessiten una inversió molt més elevada. “Als Estats Units la gent està molt més conscienciada. El fet de gastar-se diners en una funda, a més a més de l’adrenalina, s’entén i es compra més allà que aquí, però el model d’una escola o un espai públic és extrapolable a tot arreu”, puntualitza Curran.
El paper del ‘big data’
Una de les claus que explica el valor de les propostes d’Adan Medical respecte als mètodes tradicionals és la seva automatització. “Fins ara, el professor o un responsable havia d’estar mirant com està l’adrenalina, i (la Smart Box) és una forma de treure responsabilitats i tenir-ho controlat de manera automàtica”, argumenta Sala. “El fet d’estar connectats ens dona moltes dades que poden ser útils per a la comunitat científica per saber moltes coses, com on hi ha les anafilaxis i quins potencials factors tenen”, explica Curran, fent referència a la possibilitat de localitzar focus concrets on les reaccions al·lèrgiques són més comuns.
Curran: “El fet d’estar connectats ens dona moltes dades que poden ser útils per a la comunitat científica, com on hi ha les anafilaxis i quins potencials factors tenen”
De fet, l’explotació del big data és un dels espais on l’empresa vol créixer en el futur, prevista en una pròxima característica de l’aplicació: “Hi ha una part de l’app anomenada Near me, que et diu els hospitals, les farmàcies i els boxes públics que hi ha al voltant i, en el futur, també poden haver-hi els usuaris. Això pot permetre que, si tens una anafilaxi en algun lloc, puguis veure quines fundes hi ha a prop i que algú et pugui deixar la seva adrenalina”. Això sí, els responsables d’Adan Medical deixen clar que la geolocalització és una opció totalment opcional que els usuaris poden decidir no emprar, de manera que poden utilitzar l’app sense cedir les seves dades personals als gestors del sistema.