Els marcapassos, tecnologia clau per detectar arrítmies

Una de cada dues alertes del control remot d’aquest aparell permet identificar fibril·lació auricular en pacients asimptomàtics

Categories:

ACN

La Unitat d'Arrítmies de l'HUB monitora 1.100 persones amb marcapassos en el projecte Ritmocore
La Unitat d'Arrítmies de l'HUB monitora 1.100 persones amb marcapassos en el projecte Ritmocore | Hospital de Bellvitge

La fibril·lació auricular és un tipus d’arrítmia que provoca que el ritme del cor sigui irregular, una afectació freqüent en persones d’edat avançada i que pot derivar en embòlies o trombes. En un terç dels pacients és asimptomàtica, però es tracta d’un problema que augmenta entre 1,5 i 3,5 vegades la mortalitat i en fins a cinc vegades el risc d’ictus. És per això que és molt important detectar-la a temps, una funció que s’aconsegueix gràcies a l’ús de marcapassos. Aquest és el cas de la Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), que segueix unes 1.100 persones amb aquest dispositiu en el projecte Ritmocore i corrobora que una de cada dues alertes del control remot permet detectar la fibril·lació auricular en pacients sense símptomes.

El seguiment es fa a través d’una aplicació de monitoratge remot que registra tota l’activitat cardíaca dels pacients sense haver d’acudir a l’hospital. Els professionals reben en temps real alertes, tant de possibles errors de funcionament de l’aparell com d’incidències en el ritme cardíac, les quals poden motivar alguna acció assistencial i anticipar-se a patologies. “La possibilitat de detectar precoçment un problema, abans que pugui ocasionar conseqüències greus ens permet activar el protocol de tractament més adequat al més aviat possible, com l’anticoagulant per evitar possibles ictus”, indica Jordi Mercé, cardiòleg de la Unitat d’Arrítmies i colíder de la iniciativa.

Des del gener de 2021, les constants cardíaques dels pacients de l’HUB se segueixen a través d’aquesta plataforma digital. Qualsevol anomalia en el ritme cardíac detectada per l’aparell implantat en el pacient arriba de forma immediata en forma d’alerta a l’equip mèdic i infermeres especialistes en arrítmies. El pacient o la persona cuidadora, via una aplicació mòbil que estarà operativa abans de finals d’any, tindrà informació sobre el seu marcapassos i el seguiment mèdic. L’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau formen part del projecte.