Onalabs, quan la suor parla de la teva salut
La ‘start-up’ catalana monitora paràmetres bioquímics a través del fluid per ajudar els diabètics, els esportistes o els pacients en hospitalització domiciliària amb informació en temps real del seu estat
Categories:
Analitzar la suor d’una persona permet mesurar paràmetres bioquímics com la glucosa o el lactat, més habitualment estudiats amb l’obtenció d’una mostra de sang. Això pot ajudar col·lectius com els esportistes i els diabètics, els quals necessiten aquesta informació per saber quin és el seu estat de salut en un moment determinat. OnaLabs ha creat diversos dispositius que ajuden a substituir l’extracció de sang i utilitzar aquest fluid oblidat, una opció no invasiva i que permet el monitoratge continu i en remot.
La suor no pot substituir al 100% la sang, ja que no facilita l’estudi de tants paràmetres, però sí que és un avenç per estalviar-se el mal tràngol de les punxades. Amb la proposta de l’empresa emergent, un petit element tecnològic s’encarregaria de prendre les mostres i analitzar-les, enviar els resultats al mòbil de la persona i a la plataforma del metge, i oferir la informació pertinent per a cada cas. O mesurar variables físiques a través de la pell, com ja fan alguns dels dispositius disponibles al mercat que donen la temperatura cutània, la saturació de l’origen o la pressió arterial. La diferència entre aquestes opcions, cada cop més massificades, i OnaLabs és que la segona està validada clínicament i que ajunta “la part d’anàlisis físiques amb bioquímics perquè a través d’algoritmes puguem arribar a la bioequivalència que obtenim en sang”, detalla la cofundadora i CEO de la companyia, Elisabet del Valle Alvaro.
Aplicacions transversals
Actualment, la start-up treballa en tres productes diferents. El més incipient, encara en fase de validació per la seva complexitat mèdica, té per objectiu reduir el nombre de punxades que els diabètics es fan diàriament mitjançant l’anàlisi de la suor. A més d’ajudar-los en aquest aspecte, si es complementa amb l’estudi dels paràmetres físics com la temperatura, pot servir per detectar hipoglucèmies nocturnes i alertar tant el metge o el pacient, com familiars.
OnaLabs analitza paràmetres bioquímics i físics a través de la suor i la pell per oferir informació fins ara estudiada amb sang
Una altra de les propostes s’emmarca en el món de l’esport. Els atletes mesuren el lactat per evitar sobreesforços, identificar els límits i fer més efectius els entrenaments. Fins ara, la sang era, un cop més, la via més adient per estudiar-lo, però amb l’ús de la cinta toràcica dissenyada per OnaLabs obtenen la informació amb la suor, en temps real i de manera contínua. Integra un dispositiu que es connecta mitjançant el Bluetooth al mòbil i facilita la consulta de les dades per part de l’esportista, l’entrenador o el club.
L’última innovació de la start-up pretén “generar un canvi en l’atenció oferta als pacients hospitalitzats”, afirma del Valle. Treballen amb l’Hospital Germans Trias i Pujol per reduir la saturació sanitària i fer més fàcil a les persones aquest procés mitjançant l’hospitalització domiciliària. El seguiment es fa de la manera habitual, però amb el complement d’una polsera que monitora paràmetres diversos amb continuïtat i que s’envien a la plataforma mèdica del facultatiu. D’aquesta manera, es pot fer el seguiment en remot de l’estat de salut de les persones. El sistema també es pot aplicar a malalts crònics i a gent gran en residències o a la seva llar.

En tots els dispositius dissenyats, les dades es bolquen automàticament al mòbil de l’usuari o pacient, i a la plataforma del centre sanitari, si és el cas. “La informació es puja als nostres servidors, s’analitza, i després es trasllada a cadascuna de les parts”, explica la CEO i cofundadora, “totes les dades són anonimitzades i les utilitzem per entrenar els algoritmes per perfilar i millorar els protocols del metge”.
Els dispositius oferexien informació contínua i en temps real de l'estat de salut per ajudar el mateix pacient i els metges
Tant el dispositiu per als esportistes com el destinat a l’atenció domiciliària sortiran al mercat al llarg del 2022. El primer estarà disponible perquè els privats o els clubs el puguin adquirir, mentre que el model ideal per al segon és la compra pública, segons del Valle: “El sistema podria finançar-lo i oferir-lo als pacients que el necessitin. Cada país funciona diferent, però l’objectiu és trobar sinergies amb cada sistema de salut perquè disposin d’ell”.
De Catalunya als EUA
La start-up, fundada el 2016, compta amb un equip d’enginyers especialistes en àrees com el desenvolupament de hardware i software, nanotecnologia o biomedicina per desenvolupar la totalitat del dispositiu. “Creiem molt en la innovació oberta i treballem molt amb les universitats i els centres de recerca, per això tenim dues de les cinc patents que són llicenciades a universitats”, afegeix la CEO.

Del Valle -doctora en biotecnologia i llicenciada en bioquímica- va fundar la companyia juntament amb Xavier Muñoz -llicenciat en química i expert en microelectrònica- amb el propòsit de millorar l’atenció i el futur dels infants. D’una banda, el projecte s’havia de destinar a reduir les extraccions de sang en els nounats; i de l’altra, volien “millorar el món” on havia de viure la filla en comú. I d’aquí sorgeix OnaLabs, d’Ona, el nom de la menuda. El problema va ser, en paraules de la cofundadora, que és un segment “molt petit”: “El target infantil és molt concret, i més el dels nounats, i falta finançament. Vam desviar-nos cap a altres mercats més grans, però ho mantenim en el nostre full de ruta”.
La companyia preveu desembarcar als EUA per impulsar el creixement del negoci gràcies a la capacitat tecnològica i d'inversió del país
El canvi de rumb els ha portat a tenir una companyia que ha tancat una ronda d’inversió d’1,2 milions d’euros i que ha estat escollida pel govern andorrà a través d’un concurs amb la col·laboració de Richi Entrepreneus per impulsar una nova estratègia de salut pública basada en la innovació. Enguany obriran una delegació al país i llançaran un projecte pilot d’ús dels seus dispositius. “Serà clau per impulsar una prova integral i fer el pas a altres territoris”, destaca del Valle.
En la seva estratègia d’internacionalització per al 2022 estan inclosos França, Alemanya, el Regne Unit i Itàlia, però també els Estats Units. “Boston és el bressol en innovació mèdica i són líders en captació d’inversió”, assegura la cofundadora, “volem traccionar una ronda A que ens permeti l’entrada el país i posicionar-nos-hi”. I és que no només és un ecosistema on la investigació destaca per estar en la primera línia, sinó que la CEO en destaca la manca de temor: “No hi ha por a les inversions de risc, no hi ha la necessitat d’assegurar el retorn com ens passa aquí, on hem hagut de demostrar al laboratori que és viable per obtenir finançament”. En qüestió d’innovació, té molt clar que Catalunya “té molt bon nivell i potencial”, però lamenta que les “dificultats per trobar diners” siguin una trava. Per això demana més suport i valentia per impulsar projectes nascuts del potencial intel·lectual d’Europa i acabar així amb la necessitat de cercar capital a l’exterior per créixer.