Xkelet dissenya les escaioles del futur

La ‘start-up’ gironina idea unes immobilitzacions de resina personalitzades i impreses en 3D que substitueixen els guixos ortopèdics

Categories:

Marc Vilajosana

Xkelet escaneja les lesions amb una aplicació per iOS i en dos minuts dissenya una escaiola personalitzada per imprimir en 3D
Xkelet escaneja les lesions amb una aplicació per iOS i en dos minuts dissenya una escaiola personalitzada per imprimir en 3D | Cedida

Lesionar-se una extremitat no és una situació desitjable, no només per les seqüeles físiques que comporta, sinó pels inconvenients de tenir un braç o una cama enguixats. La incomoditat, la calor, la dificultat per desplaçar-se o la irritació de la pell són algunes de les molèsties que cal acceptar a canvi de guarir el nostre cos. O, almenys, ho són amb les escaioles de guix tradicionals, una tècnica que la start-up catalana Xkelet està disposada a substituir a través de la impressió 3D.

La companyia, nascuda a la ciutat de Girona, ha ideat un sistema d’immobilització creat amb resina hipoal·lèrgica que permet mantenir el funcionament del guix ortopèdic d’una manera molt més lleugera i còmode pel pacient. “Amb un guix no et pots dutxar ni anar a la piscina o a la platja, i amb nosaltres, sí”, destaca el director d’operacions de Xkelet, Fermí Pérez. Des de fora, el producte sembla una espècie de malla de plàstic, recoberta de forats, que es posa al voltant del braç, del canell o de la cama. Tanmateix, el material de què està compost és “absolutament resistent” i està unit a les parts del cos a partir d’un mètode patentat, el sistema de tanca helicoidal, que lliga tota l’extremitat de manera que el pacient no pugui moure-la de cap manera. A més a més, el disseny evita les picors, al·lèrgies o infeccions, gràcies al material que fa servir i a les obertures que té.

Les escaioles de resina de Xkelet immobilitzen les parts del cos lesionades sense les incomoditats del guix

L’objectiu primordial de Xkelet és millorar l’estat de convalescència de les persones amb lesions, tant el període més estàtic com la recuperació posterior. “Quan tens una lesió i estàs entre quatre i cinc setmanes amb la immobilització posada, quan te la treuen, has perdut massa muscular i has d’anar una setmana més al fisioterapeuta per tornar a recuperar la mobilitat que ha perdut l’extremitat”, explica Pérez. “Amb la nostra solució, el fisioterapeuta et pot treure la immobilització, perquè està dividida en dues parts, per començar a treballar la recuperació, i després de la sessió, te la torna a posar i te’n tornes a casa, de manera que quan el metge et doni l’alta, ja pots reiniciar la teva activitat normal i corrent sense haver de passar una altra setmana havent d’anar al fisioterapeuta”, afegeix.

Escaioles dissenyades en dos minuts

Més enllà dels beneficis que suposa comptar amb una peça més lleugera que un guix, però igual de segura, un dels elements més diferencials del producte dissenyat per Xkelet és la manera com es creen les peces. La companyia gironina ha aprofitat l’escàner 3D disponible als dispositius iOS per crear un programari derivat per analitzar l’anatomia dels pacients: “El nostre software està certificat mèdicament perquè li hem ensenyat a l’escàner a detectar les parts del cos i mesurar-les. Aquestes mesures donen a la intel·ligència artificial de la nostra aplicació un sistema per tal que pugui construir les peces de forma automatitzada i personalitzada a cada pacient”.

Aquesta automatització implica un enorme escurçament del procés de creació de les immobilitzacions: “Amb les mesures que el logopeda pren de manera manual i que després es fan servir, trigues entre tres dies i una setmana a tenir la peça. Amb això, t’escanegem en 20 segons, construïm la peça en dos minuts, i en un període d’entre 40 minuts i una hora i mitja, pots tornar a casa amb la peça posada”. I no només redueix el procés de fabricació, sinó també el temps de les persones a l’hospital, ja que actualment, els pacients han de mantenir-se al centre el temps que els sanitaris triguen a enguixar-li la lesió. “D’aquesta manera, tot el procés d’immobilització és molt menys traumàtic, i amb una impressora pots posar tres o quatre peces per fer alhora”. I aquests estalvis es veuen reflectits en el preu: “Una peça mitjana pot costar entre 25 i 30 euros, i una enguixada, comptant el material i les hores de sanitaris treballant, se’n pot anar cap als 20 o 25 euros”.

Pérez: "Com tot sistema nou que ve a revolucionar el sistema tradicional, hi ha unes barreres d’entrada que costa que el professional adopti fins que no veu que en altres llocs ja està funcionant”

El producte es va començar a gestionar el 2015, i des d’aleshores l’empresa ha anat iterant en el disseny gràcies al contacte constant amb traumatòlegs i experts en lesions. El sistema ha convençut, i les immobilitzacions de Skelet ja s’utilitzen a hospitals públics i clíniques privades de països com els Estats Units, Israel, Corea del Sud, Romania o Hongria, a més a més de l’Estat espanyol, a les clíniques Dexeus i Quirón. “Com a més països estem, més democratitzat estarà el sistema i més metges reticents s’uniran. Perquè com tot sistema nou que ve a revolucionar el sistema tradicional, hi ha unes barreres d’entrada que costa que el professional adopti fins que no veu que en altres llocs ja està funcionant”, subratlla Pérez.

De car al futur, la companyia vol continuar entrenant la intel·ligència artificial del seu programari perquè aprengui a reconèixer altres parts del cos i, així, tractar noves afectacions: “Ara estem treballant el peu equí, un defecte congènit del peu pel qual les persones afectades no el poden aixecar. Nosaltres li posem una resistència per tal que puguin recolzar-lo i elevar-lo”. També estan preparant en una nova versió d’escaioles en forma de botes d’alta resistència, que permetin recolzar l’extremitat a terra i caminar sense perdre la immobilització, així com en plantilles pels peus. “Ara mateix estem en la punta de l’iceberg del que realment pot arribar a ser aquest món”.