Els 10 articles tecnològics més llegits del 2023
El naixement de la plataforma 3CAT, el 40è aniversari de TV3, el polèmic ús de ChatGPT a les escoles i les recomanacions de llibres i pòdcasts copen el rànquing de temes que més han interessat l’audiència de MetaData
Categories:
Les sigles IA han estat, ben segur, el terme més repetit en l'àmbit de la informació tecnològica durant aquest any que ja s’acaba. Intel·ligència artificial florint per tot arreu, aplicada als processos industrials, a la logística, a la medicina, a la infraestructura urbana, a l’oci digital i a la generació de textos, imatges i àudios. 2023 es recordarà tant per la popularització de ChatGPT com per la polèmica sobre els seus usos i l’intent d’Europa de regular l’ús de la IA i la manera com les grans corporacions vetllen per la privacitat dels usuaris i la veracitat de les informacions que es difonen. L’any en què Twitter es va convertir en X per obra i gràcia d’Elon Musk i on s’ha desfermat el debat sobre els efectes que la sobreexposició a les pantalles (i a segons quins continguts) comencen a fer-se evidents entre els més joves.
El rànquing d’articles més llegits de l’any demostra com l’interès dels lectors de MetaData ha defugit lleugerament els grans temes a escala global i ha virat cap a la informació de servei i el gaudí tecnològic. Tot i colar-se extraoficialment a les estadístiques una notícia sobre la difusió de dades personals extretes dels hospitals catalans ‘hackejats’ (publicada el 2022) i una curta i curiosa ressenya del 2021 on s’analitzen tres apps en català per sortejar els regals de l’amic invisible, entre les peces més exitoses corresponents a l’any en curs destaquen les recomanacions de llibres i pòdcasts tech, la reconversió digital de l’oferta dels museus, les prestacions i funcionament del 3Cat —la nova plataforma que aplega tots els continguts de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals— o un repàs vintage a com ha evolucionat tècnicament TV3 amb motiu del seu 40è aniversari. El top-10 d’allò publicat el 2023 és el següent:
1- Neix 3Cat: tot allò que s’ha de saber de la plataforma de continguts de la CCMA
Llegeix la informació completa
Poc abans de la Castanyada es presentava oficialment el nou vaixell insígnia de la tele i la ràdio pública catalana. 3Cat va néixer per fusionar, en un sol lloc, tota l’oferta audiovisual dels diferents canals, incloure bona part de l’arxiu històric i oferir continguts exclusius, ja sigui a través de la web, l’aplicació de mòbil o en un televisor intel·ligent. A l’article es radiografia l’estructura de l'OTT, què s’hi pot trobar, les seves mancances i s’ofereix una breu guia pràctica de com connectar-s’hi.
2- 40 anys de TV3, de la bobina oberta a la producció al núvol
Més de TV3, en aquest cas un reportatge amb els testimonis i els records d’una dotzena de professionals tècnics —gairebé tots en actiu i encara a la casa—, on s’explica els canvis que ha experimentat la manera de fer televisió en quatre dècades. Com deia el clàssic, si no sabem ben bé cap on anem, almenys que sapiguem d’on venim.
3- Mireia Dilmé: “No tot és programar, l’àmbit tecnològic va molt més enllà dels algoritmes i els bits, té una part social”
Llegeix el retrat de la protagonista
Una catalana de Santa Coloma de Farners ocupa actualment el càrrec de program manager a la divisió de serveis al núvol de Google per als mercats d’Europa, de l’Orient Mitjà i d’Àfrica. La seva missió és coordinar la gestió del coneixement i l’actualització de les capacitacions de l’equip perquè estiguin al dia de les tendències tecnològiques.
4- Vuit pòdcasts imprescindibles sobre tecnologia en català
Al juny, una selecció dels continguts en àudio més rellevants que tracten àmbits com la seguretat informàtica, el big data, la programació, les start-ups o la IA aplicada a la ciència va exemplificar com els pòdcasts no són un terreny exclusiu de l’humor i els continguts lleugers.
Descobreix totes les propostes
5- ChatGPT a les escoles: via lliure al plagi o classes més innovadores?
Des d’inicis d’any, la polèmica sobre la irrupció de l’eina generativa de textos a l’òrbita acadèmica ha suscitat posicionaments igual d’entusiastes a favor i en contra. Mike Sharples, professor emèrit de l'Institut de Tecnologia Educativa de la Universitat Oberta del Regne Unit i coautor del llibre Story Machines: How Computers Have Become Creative Writers, va posar llum al debat, amb expertesa i coneixement de causa, en la seva intervenció en un cicle organitzat per la Universitat Pompeu Fabra.
6- Els museus s’endinsen al món digital de la mà de tecnologia catalana
Per segona edició consecutiva, la Museum Connections Paris (la fira internacional que planteja la intersecció entre els museus, el turisme i les innovacions digitals) va comptar amb la presència de set companyies catalanes que desenvolupen tota mena de solucions per aquesta nova era de les sales d’exposicions.
7- ‘Bookinfluencers’, quin llibre em recomaneu?
Els llibres també agraden a les xarxes socials, i una prova fefaent són els prescriptors de literatura que han proliferat, i triomfat en el seu nínxol, a YouTube, Instagram o fins i tot a TikTok. Les setmanes prèvies a Sant Jordi van ser el moment oportú per parlar amb ells i donar-los (encara més) a conèixer.
8- Així seran els tres nous ‘hubs’ d’innovació de Barcelona
Entrat el mes de febrer, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar els projectes guanyadors que ocuparien tres antigues naus industrials pendents de rehabilitació: un hub d’indústries creatives especialitzat en experiències immersives, realitats virtual i augmentada, animació i 3D; el denominat Circular Hub —que contindrà un laboratori d’emprenedoria amb serveis d’incubació i acceleració de start-ups— i l’Urban Tech, un espai que acollirà projectes relacionats amb la transició energètica, els nanomaterials o la mobilitat intel·ligent.
9- Deu llibres per als apassionats de les TIC
Altre cop un ventall de recomanacions de lectures relacionades amb la tecnologia, en format de novel·la o assaig, van suscitar l’interès d’una audiència que no deixa de banda el paper. La Marta Clua repassava una desena d’obres comentades durant el 2022 que han servit per engreixar moltes biblioteques posteriorment, amb temàtiques que segueixen estant d’actualitat.
10- El ‘dream team’ de la cultura digital catalana al 4YFN
Un total de 17 empreses emergents catalanes van presentar les seves propostes de talent en parcel·les com el blockchain, el web3, la realitat virtual o la intel·ligència artificial en el marc del 4 Years From Now (4YFN), un dels principals congressos d'empreses emergents del món sota el paraigua de la GSMA Mobile World Capital Barcelona.