Els titulars més destacats del 2022

L’any ens deixa amb notícies, reportatges i entrevistes que serveixen per resumir els reptes i oportunitats que caldrà encarar el pròxim 2023

Categories:

Redacció

Els titulars més destacats del 2022
Els titulars més destacats del 2022 | CC0

Resumir el 2022 tecnològic no és fàcil, i molt menys si tenim en compte que ha estat l’any del metavers, d’un esclat de la intel·ligència artificial a través de la creació d’imatges i textos, o de 365 dies més que se sumen a la lluita per la normalització del català en l’entorn digital. I amb aquests tres esments, ens quedem curts. Per això fem un repàs als últims 12 mesos amb una selecció dels 10 articles més llegits de l’any, una mena de tria de titulars destacats que ens podem ajudar a veure amb perspectiva què hem viscut i què ens espera el 2023.

1. Educació proposa reduir les hores de tecnologia a l’ESO a la meitat

La decisió del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per reduir el nombre d’hores de la matèria de Tecnologia a l’Educació Secundària Obligatòria va alçar en peu de guerra el sector TIC. La proposta, basada en la llei d’educació de la ministra Celaá, atorgava a l’assignatura unes 525 hores repartides entre el 1r i el 3r curs d’aquest nivell. Una reducció del 50% que igualava aquesta àrea a Tutoria o Religió.

Llegeix la notícia

2. L’estàndard que vol acabar amb el desordre de les metadades

La iniciativa OpenMetadata reuneix el coneixement col·laboratiu per establir un sistema i un llenguatge únic que ajudi les companyies a acabar amb les discrepàncies en la recollida, catalogació i anàlisi de les dades. La proposta vindria a ser un estàndard que faciliti el treball amb aquest recurs i que, alhora, permeti a tots els actors involucrats prendre consciència de la seva importància.

Llegeix el reportatge

3. Guillem Camprodon: “Els àtoms són els nous bits”

El director executiu de Fab Lab Barcelona parla d’aquests espais com un lloc on generar la connexió necessària entre la recerca, la indústria i la ciutadania per dotar els bit de la importància que mereixen. Amb aquesta entrevista, repassem sobre com la impressió 3D pot ajudar la societat a recuperar la relació amb els materials que l’envolten i com la tecnologia ha evolucionat des de moviments inicials com Arduino.

Llegeix l’entrevista

4. Guardians d’accés: què són, què fan i com ens afecten

Companyies com Amazon, Google o Meta hauran d’enfrontar-se a una nova Llei de Mercats Digitals que limita els avantatges obtinguts d’una posició dominant que dificulta una competència justa i equivalent. Però com ens afecta això als usuaris? I a les empreses? En parlem amb l’advocat a Ecija Advocats i membre de la Comissió de Transformació Digital de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), Pablo Gallego.

Llegeix el reportatge

5. La Generalitat vol la teva veu perquè el Siri i l’Alexa parlin en català

El Projecte AINA, la iniciativa basada en intel·ligència artificial (IA) que van impulsar el Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) el 2020, ha llançat aquest 2022 el primer corpus de veu en català, un conjunt de dades massives que permetrà que tecnologies com els assistents de veu puguin mantenir converses fluides en la llengua.

Llegeix la notícia