Els titulars més destacats del 2022

L’any ens deixa amb notícies, reportatges i entrevistes que serveixen per resumir els reptes i oportunitats que caldrà encarar el pròxim 2023

Redacció

Els titulars més destacats del 2022
Els titulars més destacats del 2022 | CC0

Resumir el 2022 tecnològic no és fàcil, i molt menys si tenim en compte que ha estat l’any del metavers, d’un esclat de la intel·ligència artificial a través de la creació d’imatges i textos, o de 365 dies més que se sumen a la lluita per la normalització del català en l’entorn digital. I amb aquests tres esments, ens quedem curts. Per això fem un repàs als últims 12 mesos amb una selecció dels 10 articles més llegits de l’any, una mena de tria de titulars destacats que ens podem ajudar a veure amb perspectiva què hem viscut i què ens espera el 2023.

1. Educació proposa reduir les hores de tecnologia a l’ESO a la meitat

La decisió del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per reduir el nombre d’hores de la matèria de Tecnologia a l’Educació Secundària Obligatòria va alçar en peu de guerra el sector TIC. La proposta, basada en la llei d’educació de la ministra Celaá, atorgava a l’assignatura unes 525 hores repartides entre el 1r i el 3r curs d’aquest nivell. Una reducció del 50% que igualava aquesta àrea a Tutoria o Religió.

Llegeix la notícia

2. L’estàndard que vol acabar amb el desordre de les metadades

La iniciativa OpenMetadata reuneix el coneixement col·laboratiu per establir un sistema i un llenguatge únic que ajudi les companyies a acabar amb les discrepàncies en la recollida, catalogació i anàlisi de les dades. La proposta vindria a ser un estàndard que faciliti el treball amb aquest recurs i que, alhora, permeti a tots els actors involucrats prendre consciència de la seva importància.

Llegeix el reportatge

3. Guillem Camprodon: “Els àtoms són els nous bits”

El director executiu de Fab Lab Barcelona parla d’aquests espais com un lloc on generar la connexió necessària entre la recerca, la indústria i la ciutadania per dotar els bit de la importància que mereixen. Amb aquesta entrevista, repassem sobre com la impressió 3D pot ajudar la societat a recuperar la relació amb els materials que l’envolten i com la tecnologia ha evolucionat des de moviments inicials com Arduino.

Llegeix l’entrevista

4. Guardians d’accés: què són, què fan i com ens afecten

Companyies com Amazon, Google o Meta hauran d’enfrontar-se a una nova Llei de Mercats Digitals que limita els avantatges obtinguts d’una posició dominant que dificulta una competència justa i equivalent. Però com ens afecta això als usuaris? I a les empreses? En parlem amb l’advocat a Ecija Advocats i membre de la Comissió de Transformació Digital de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), Pablo Gallego.

Llegeix el reportatge

5. La Generalitat vol la teva veu perquè el Siri i l’Alexa parlin en català

El Projecte AINA, la iniciativa basada en intel·ligència artificial (IA) que van impulsar el Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) el 2020, ha llançat aquest 2022 el primer corpus de veu en català, un conjunt de dades massives que permetrà que tecnologies com els assistents de veu puguin mantenir converses fluides en la llengua.

Llegeix la notícia

6. Per a què serveixen les dades de salut dels rellotges intel·ligents?

Fins a l’aparició dels smart watches, els rellotges només ens oferien l’hora. Ara, amb la seva versió intel·ligent, podem saber quants passos hem fet diàriament, la freqüència cardíaca, l’oxigen en sang o les hores i qualitat del son, entre altres. Un seguit de dades de salut que la majoria d’usuaris recullen sense tenir del tot clar què signifiquen o què fer-ne. Si el big data és el nou or, estem deixant escapar una informació vital?

Llegeix el reportatge

7. Cibercondria: doctor Google no sempre és una ajuda

La por a emmalaltir és natural en les persones. De fet, és una resposta que hem patit des de sempre malgrat que ens faci la sensació que el doctor Google l'ha generat. El canvi es troba en què ara, més que mai, tenim a l'abast la informació que considerem que ha de donar resposta a tots els neguits relacionats amb la salut. Per això tendim a fer cerques de símptomes que patim, que ens porten a llegir sobre malalties i, en conseqüència, generar-nos angoixa i una obsessió per buscar més sobre el mateix. Això és el que s'anomena cibercondria o hipocondria digital.

Llegeix el reportatge

8. Xavier Trabado: “Internet és un dret instrumental que permet accedir a altres drets”

El referent del m4Social a la Junta Directiva de la Taula del Tercer Sector reclama la consideració de l’accés a la xarxa com un dret essencial de les persones, un vehicle que és alhora necessari per accedir a altres fonaments de l’Estat del Benestar. En aquesta entrevista assenyala que la posició d’Espanya i Catalunya està a la cua respecte del resta de països europeus, i concreta que això genera una escletxa que pot afecta tant gent gran com joves.

Llegeix l’entrevista

9. Les opinions de Google decideixen la teva compra

Les ressenyes i opinions a internet s’han convertit en el boca-orella de l’era digital. Set de cada 10 consumidors estan disposats a gastar més en botigues físiques si prèviament han vist bones crítiques a la xarxa, i prop de la meitat de compradors reconeix que aquesta informació és rellevant en la decisió final. I és que l’ampli ventall d’espais en línia on cercar detalls del producte en qüestió ha fet que la navegació ja sigui la primera part del procés. Tot comença amb una cerca ràpida Google i pot acabar amb la consulta d’una desena de webs on contrastar qualitat i preu abans de la compra definitiva.

Llegeix el reportatge

10. Nou eines digitals imprescindibles creades a Catalunya

La digitalització avançada de la nostra societat ens ha conduït a passar cada vegada més hores davant de les pantalles de mòbils i ordinadors, la qual cosa ens porta a necessitar múltiples eines per interaccionar amb altres persones o solucionar problemes propis de l’entorn digital. La traducció o l’enviament d’arxius de gran pes són el nostre pa de cada dia, però sabeu que existeixen alternatives catalanes a Google Translate i WeTransfer?

Llegeix la notícia