8 pòdcasts imprescindibles sobre tecnologia en català

L’àudio digital es consolida com una opció per divulgar i debatre sobre les darreres innovacions

Categories:

Redacció

8 pòdcasts imprescindibles sobre tecnologia en català
8 pòdcasts imprescindibles sobre tecnologia en català | Will Francis (Unsplash)

El pòdcast és un format cada dia més assentat en la nostra societat. La ciutadania va dedicar el 2022 el doble de temps d’escolta a les píndoles sonores que l’any anterior, d’acord amb un informe d’iVoox. A Catalunya, directoris com Audiocat i PodCATs agrupen centenars de programes fets en català, i el format ja compta amb uns guardons com els Premis Sonor, que en la seva segona edició han rebut més de 200 propostes. En aquest context, on les temàtiques són d’allò més diverses, també s’ha creat un nínxol per parlar sobre tecnologia, emprenedoria i tot allò en què la innovació té alguna cosa a dir, com exemplifiquen els programes que recollim en aquest article.

Mossega la poma

Amb 16 temporades i més de 550 programes a l'esquena, Mossega la poma és un dels pòdcasts en català més veterans del territori. Amb el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya, Tomàs Manzanares, Marc Alier, Carles Caño i Raimon Lapuente, tots ells professionals del món de l’enginyeria, analitzen cada setmana l’actualitat tecnològica amb un to distès, però amb l’expertesa que aporta la seva experiència. Els programes es poden escoltar des de la pàgina web i a través de la gran majoria de plataformes de podcàsting disponibles.

Foc a terra

El CEO de la start-up MarsBased, Àlex R. Bacardit, i el cap de producte d’RSS.com, Marc Collado, conversen setmanalment a Foc a terra sobre les seves experiències vitals i laborals amb la tecnologia. En comptes d’apostar pels grans titulars que trobem als mitjans de comunicació, el programa opta per parlar de qüestions com la intel·ligència artificial, les eines digitals, el finançament d’empreses tecnològiques o la seguretat informàtica des d’una perspectiva més transversal. El producte s’ha convertit recentment en el primer pòdcast en català en rebre la distinció Editor's Choice per part d’Apple, una etiqueta que destaca la qualitat i la innovació dels continguts disponibles al catàleg d’Apple Podcast. Foc a Terra es pot escoltar en la majoria dels serveis d’àudio digital i s’hi pot accedir a través de la plataforma RSS.

3Bits

La divulgació és la paraula clau de 3Bits, el pòdcast sobre tecnologia i innovació impulsat per Creacció i presentat per Pol Rodríguez i Pep Campàs. Enregistrat des del Vic Integració Tecnològica (VIT), el programa busca explicar conceptes tan estesos dins del sector com la indústria 4.0, el big data o els drons de manera amena i amb l’ajuda de convidats que s’hi dediquen professionalment. Les píndoles es troben allotjades a Spotify, però compta amb un RSS per escoltar-lo des d’altres aplicacions.

RAC&GO

L’emprenedoria és el focus principal de RAC&GO, un pòdcast de Rac1 presentat per Oriol Llop que busca visibilitzar els projectes empresarials nascuts al territori amb els seus impulsors, en entrevistes en què s’analitza la seva estratègia de comunicació digital. Tot i que no se centra exclusivament en start-ups tecnològiques, el programa ha parlat de projectes com la Kings League, Neuroelectrics, RolldBox o Factorial. Els capítols, que es publiquen cada 15 dies, es poden escoltar des de la pàgina web de l’emissora.

Espetech Cast

Si el que busqueu és un programa més centrat en la part del desenvolupament informàtic, Espetech Cast és l’opció ideal. El pòdcast neix després de veure que, malgrat que existeix una enorme comunitat de programadors i enginyers catalans a internet, les seves comunicacions són comunament en castellà i en anglès. El projecte és gestionat per set professionals tecnològics que s’alternen a cada programa, dedicats a una temàtica concreta i, sovint, amb un convidat o convidada. Qüestions com els frameworks, el disseny d’interfície o les tecnologies de codi obert han protagonitzat episodis que no es deslliguen de la política i les implicacions socials. Com és habitual, es pot escoltar en la majoria de les plataformes disponibles.

Algorrritmes

Fins ara hem vist programes impulsats per professionals de la comunicació o del món de la tecnologia, però el pòdcast també és una gran eina per visibilitzar les investigacions que es duen a terme a les universitats. Aquesta és la idea bàsica d’Algorrritmes, la sèrie llançada aquest 2023 per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per parlar sobre els avenços científics i tecnològics que es duen a terme a les aules. En cada episodi, que duren entre 10 i 15 minuts, recercadors i docents de la UPC expliquen amb paraules senzilles qüestions complexes com els nanosatèl·lits, els robots, els bessons digitals o les matemàtiques. Els programes es poden escoltar a iVoox, Spotify i YouTube.

Felicitat digital

Més enllà de tecnicismes i explicacions de processos, Felicitat digital busca baixar la tecnologia a peu de carrer i parlar sobre qüestions que afecten el dia a dia de la ciutadania. Al llarg dels 15 capítols de la primera (i de moment, única) temporada, la periodista Mariola Dinarès entrevista professionals tecnològics de renom com Xavier Marcet, Anna N. Schlegel o Karina Gibert per parlar sobre com la innovació es fa el seu lloc en la feina, la política, l’esport, la salut o l’educació. El programa es pot escoltar des de la web de la CCMA, però també es troba en plataformes com iVoox o Spotify.