Neix 3Cat: tot allò que s’ha de saber de la plataforma de continguts de la CCMA

El nou servei, accessible via web, ‘app’, i amb un disseny que imita les OTT de pagament, concentra tots els directes, programes emesos i l’arxiu de TV3 i Catalunya Ràdio, a banda d’incloure formats exclusius adreçats al públic jove

Jordi Ortet

El periodista Xavi Coral i la comunicadora Xènia Casado han presentat l'acte d'inauguració de la plataforma als estudis de Sant Joan Despí
El periodista Xavi Coral i la comunicadora Xènia Casado han presentat l'acte d'inauguració de la plataforma als estudis de Sant Joan Despí | CCMA

El 3Cat ja és una realitat. La nova marca de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals no ha substituït encara els noms històrics de TV3 i Catalunya Ràdio, però des d’avui ha nascut com la plataforma sota demanda que engloba tots els continguts audiovisuals de l’ens públic. Al 3Cat s’hi poden seguir trobant els programes que emet la ràdio i la televisió, a banda d’un seguit de formats que s’estrenaran en exclusiva a la plataforma i que només alguns s’emetran, setmanes més tard, a l’emissió lineal de la TDT. També s’hi han afegit pòdcasts i videopòdcasts de nova creació i un espai, amb el nom d’EVA, que aglutina un ventall de productes pensats per arribar al públic jove i, en bona part, al femení.

Com accedir al 3Cat

A través del web (el domini 3cat.cat et redirigeix automàticament al lloc ccma.cat/3cat) es poden consultar tots els continguts de la plataforma sense necessitat de registrar-se. Els usuaris que vulguin obrir-se un perfil, tindran l’avantatge de poder recuperar les seves visualitzacions al punt on les van deixar i accedir a recomanacions personalitzades. 

Des de mòbils i tauletes es pot navegar igualment pel 3Cat via web, però l’opció recomanada (i la invitació que t’apareix a tota pantalla tan bon punt et connectes) és descarregar-se l’aplicació a les tendes d’App Store o Google Play. Qui ja tenia instal·lada l’app de TV3 se li actualitzarà automàticament en la majoria dels casos, però els usuaris que tenen la de Catalunya Ràdio la podran seguir utilitzant com fins ara i accedir a tots els continguts anteriors de l’emissora. Per usar la del 3Cat, l'hauran de baixar de nou.

Si l’usuari decideix obrir un perfil per iniciar sessió, fet que no és indispensable, podrà configurar una selecció personal de continguts

Per accedir-hi des del televisor, cal anar al cercador d’aplicacions i descarregar-la, o bé sintonitzar TV3 i pitjar el botó vermell que remet directament als continguts extres a través del sistema HbbTV (hybrid broadcast broadbandTV) que tenen algunes smart TV. L’aplicació, tanmateix, no funcionarà fora de l’àrea de cobertura que té el canal a la TDT. Per als televisors que no tinguin internet, la solució consisteix a connectar al port HDMI un Fire Stick TV d'Amazon, Google Chromecast o algun dispositiu amb Android TV, que enllaçarà mitjançant el wifi amb l’encaminador de la llar.

‘Scroll’ horitzontal en desenes de menús temàtics

La interfície del 3Cat imita el disseny habitual d’altres OTT, amb una organització basada en infinitat de menús temàtics de scroll horitzontal. Les categories principals (directes, entreteniment, sèries, pòdcasts i el més top) es poden trobar també, en format de menú tradicional i en petit, a la part superior de la pantalla. En clicar-hi al damunt, apareix la secció corresponent, amb la seva corrua de nous menús horitzontals dividits en subtemàtiques.

El menú d’”Entreteniment”, com tota la resta, està dividit en múltiples submenús d’’scroll’ horitzontal on s’inclouen els continguts que ofereix el 3Cat

Les webs dels canals de ‘tele’ i ràdio no han desaparegut. Continuen existint, i s’hi pot accedir des del menú que es troba a dalt de tot de la plataforma, fora marges. Allà es pot enllaçar amb el lloc de TV3, Catalunya Ràdio, l’infantil SX3, el 3/24 (sota l’epígraf notícies), l’Esport 3 (sota el títol genèric d’Esports) o a la informació corporativa de la CCMA. Cadascuna de les webs ha incorporat una pastilla per retornar fàcilment al 3Cat. 

Què s’hi pot trobar de nou?

Un dels principals reclams és poder veure amb anticipació novetats que encara no han fet el salt a la graella convencional, com són Vosaltres Mateixos, el talk-show que suposa el retorn a la ‘tele’ autonòmica d’Andreu Buenafuente; el reality anomenat La Travessa, que presenta la influenciadora Laura Escanes; el concurs Epic Nails, que vol buscar el millor estilista d’ungles de Catalunya, o la sèrie documental El Forense, narrada per Manel Alias. En gairebé tots els casos s’han publicat ja els primers programes.

Les apostes exclusives del 3Cat se centren en continguts i vídeopodcasts dirigits fonamentalment al públic jove, la majoria dels quals s’agrupen dins EVA, un canal digital juvenil de nova creació dins la plataforma. Aquí s’hi han estrenat Dopamina, que parla sobre ciència, cultura i emocions, i va dirigit a les generacions zeta i millennial, amb protagonistes que parlen amb els seus codis visuals i missatges; Clímax, una proposta de cites a cegues i confessions d’influenciadors de parla catalana; o els xous conversacionals davant d’un micròfon de La Turra, de les joves podcasteres Alba Riera i Andrea Gumes, i El Nou Paradigma, de les més veteranes Natza Ferré i la còmica Judit Martín.

L’arxiu històric, escampat i semiocult

De moment, la versió inicial del 3Cat que acaba d’arrencar no ha endreçat ni ha facilitat la recerca de materials antics a l’immens arxiu de Televisió de Catalunya i la resta d’emissores de la Corporació. En el cas de Catalunya Ràdio fins i tot s’ha fet pas enrere, ja que no és possible descarregar els programes emesos (ni complets, ni hores senceres, ni fragments) i s’han d’escoltar obligatòriament en línia des de la plataforma. Tampoc hi ha un buscador amb calendari que permeti localitzar un àudio de força setmanes o mesos enrere: l’única via és seleccionar un programa i anar tirant l’scroll avall amb paciència, amb l’únic ajut de la pestanya “últims dies”, dins el menú “explora” per arribar una mica més ràpid a les emissions —algunes, no pas totes— dels darrers nou dies.

El concurs ‘Tres i l’astròleg’ és un dels nombrosos programes històrics que no figuren al menú anomenat “Tot el Catàleg”, però que són al 3Cat. Només es poden trobar teclejant-ne el títol al cercador

Pel que fa als programes i sèries històriques de TV3, la nova plataforma els manté semiocults. El menú “tot el catàleg” és un llarg llistat que no fa honor al seu nom, ja que presenta dues mancances: malgrat estar ordenat alfabèticament no s’hi pot navegar a través de les inicials dels programes (per anar als programes que comencen amb erra, novament s’ha de fer anar una bona estona l’scroll) i tampoc figuren el cent per cent dels títols que estan presents al 3Cat. La via més directa és usar el cercador i saber el nom del programa o sèrie antiga que es busca. Per trobar els capítols d’Oliana Molls, o les edicions de Mikimoto Club, per posar dos exemples, l’única manera és conèixer-los d’antuvi i teclejar-los al buscador, o bé esperar que algun dia apareguin a la curta selecció de recomanacions de submenús com ‘Moment Vintage’ o ‘Van marcar una generació’, disseminats en diversos espais de la plataforma. 

La tecnologia, molt present

Dins el 3Cat poden trobar-se almenys una desena de continguts actuals relacionats amb el món tecnològic, entre els quals destaca el retorn del Popap, l’espai conduït per Mariola Dinarès que fins al juliol ocupava els migdies a Catalunya Ràdio, i que ara es converteix en un vídeopodcast. També hi són el Generació 4.0, que manté el seu espai setmanal a l'FM; el veterà espai Generació Digital dedicat als videojocs; La Teoria del Cigne Negre i Ciberseguretat, sobre el món dels delictes a la xarxa; La Poma de Newton, on es parla de recerca i innovació, i Felicitat Digital, centrat a abordar periòdicament un àmbit de la quotidianitat relacionada amb les noves eines.

Si es busquen expressament al cercador, també poden trobar-se programes anteriors vinculats a aquesta temàtica com No Pot Ser, Quèquicom?, o altres de més antics com l’emblemàtic Més enllà del 2000 (emès als anys 90) i la seva seqüela 2000FF o el concurs juvenil cientificotècnic de finals dels 80 titulat Dit i Fet.