Així seran els tres nous ‘hubs’ d’innovació de Barcelona
El consistori rehabilitarà tres naus industrials per convertir-les en pols dedicats a les indústries creatives, l’economia circular i l’urbanisme
Categories:
El passat mes de setembre, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que invertiria set milions d’euros per rehabilitar tres antigues naus industrials de la ciutat i convertir-les en nous hubs d’innovació. Cinc mesos després d’obrir la convocatòria, el consistori ja ha escollit els projectes guanyadors que es desenvoluparan durant els pròxims mesos, que estaran dirigits per la corporació Mondragón, el Palo Alto BCN XRLAB i l’Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC).
El primer dels centres que entrarà en funcionament serà el hub d’indústries creatives de Palo Alto, que està previst que comenci a operar el 2024. El projecte escollit és el de Palo Alto BCN XRLAB, una UTE (unió temporal d’empreses) formada per Ingenia Cultura, Arsmediatech i Lavínia Services. Les noves instal·lacions remodelaran la nau de 2.092 m2 per convertir-la en un pol d’investigació, innovació i emprenedoria especialitzat en experiències immersives, realitats virtual i augmentada, animació i 3D, entre altres. A l’espai s’hi duran a terme formacions, esdeveniments culturals i experiències creatives, amb la intenció d’actuar com a clúster d’empreses i emprenedors.
Les altres dues iniciatives estan previstes per 2025. La corporació Mondragón serà l’encarregada de dissenyar el Barcelona Circular Hub, un nou pol d’activitat econòmica que s’ubicarà a la nau del carrer Ciutat d’Asunción (Sant Andreu), que té unes dimensions de 3.356 m2. L’espai se centrarà a impulsar nous models de negoci de l’economia circular, així com donar suport a les empreses en la seva transformació digital. El hub comptarà amb un laboratori d’emprenedoria que seguirà el model LEINN i un observatori d’innovació i tendències en indústria 4.0, a més a més d’oferir serveis d’incubació i acceleració de start-ups.
Finalment, la tercera nau estarà dedicada a la innovació urbana i es basarà en el projecte presentat per l’IAAC. Les instal·lacions de 1.500 m2 ubicades al carrer d’Àvila (Poblenou) es convertiran en el Barcelona Urban Tech, un espai que acollirà projectes relacionats amb la transició energètica, els nanomaterials, el big data o la mobilitat intel·ligent, entre altres. El hub oferirà programes de formació i de fabricació digital, a més a més de servir com a incubadora per a start-ups d’àmbit urbà.
L’ajuntament espera que les tres iniciatives tinguin un impacte en 250 pimes i start-ups del territori, a més a més de formar conjuntament més de 1.000 persones a l’any a través dels programes educatius. “Estem convençuts que el futur de la nostra ciutat passa per iniciatives com aquesta, catalitzadora d’innovació, talent, foment de noves empreses i més llocs de treball de qualitat”, ha declarat la tercera tinenta d’alcaldia i presidenta de Barcelona Activa, Laia Bonet.