Els articles d’opinió més llegits del 2021
Els col·laboradors i col·laboradores de MetaData ofereixen la seva expertesa als lectors per ajudar-los a construir un relat fonamentat sobre l’ecosistema TIC
Categories:
La secció d’opinió de MetaData compta amb una diversitat d’especialistes de l’ecosistema TIC que permeten construir un relat de 360º sobre el sector. Enguany ens han parlat de com ha afectat la covid-19, de quines són les tecnologies que han d’ajudar en la recuperació postpandèmia, i de com d’important és la incorporació de talent qualificat per fer camí cap a un àmbit de valor afegit. Però també han parlat d’aspectes aliens a la tan esmentada crisi sanitària i ens han ajudat a esbair-nos amb articles sobre videojocs, teletreball o l’ús de la català a la xarxa. Tots ells ho han fet des de la seva expertesa, amb arguments sòlids i amb afirmacions contrastades. Repassem els articles més llegits del 2021.
El català a les xarxes: passa’l!
Si llegeixes aquest article i tens Twitter, segurament estaràs al cas de la problemàtica de l’ús (més aviat desús) del català entre les generacions més joves i la manca d’implicació de l’administració pública en la defensa de la nostra llengua. Cada setmana en tenim exemples diferents i recurrents: la castellanització de TV3, la manca d’una programació infantil i juvenil de qualitat en català, el debat entre subtítols i doblatge en sèries i pel·lícules, la no adquisició de material audiovisual ja doblat al català per part de les plataformes de streaming, la discriminació del català als algoritmes de cerca i recomanació de les plataformes...
De l’analògic al digital: créixer en habilitats amb blocs de construcció i molt més
Europa, i de fet el món sencer, estan preocupats per la manca de vocacions en enginyeria i matemàtiques. Hi ha tot un seguit de línies de finançament a la recerca obertes al respecte i es parla contínuament del concepte STEAM (acrònim de Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics, és a dir de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques). No hi ha millor manera de motivar les vocacions STEAM que amb els jocs de construcció que no són precisament nous. Els meus pares jugaven al Meccano, que encara existeix; tot un exponent de la creació i la formació en mecànica. A banda, i quan jo era petit, m'encantava el Tente. Era una mena de Lego creat aquí.
La meua llengua, sense justificacions
Diuen que soc creadora de contingut, que ara faig vídeos per a Youtube, Tiktoks, i cada dia conte la meua vida per històries. M'obrin moltes persones dient-me que el meu contingut els agrada, que entretén, i això em fa sentir feliç. L'única persona que sempre (i quan dic sempre em referisc des del moment que un dia se'm va ocórrer posar-me a parlar davant d'una càmera) m'ha reconegut tot allò que faig ha sigut ma mare, i ara que la gent va reconeixent alguns dels projectes que faig, em gratifica. I és això el que em posa contenta, que em valoren pel contingut que faig, i no per una altra cosa. És en aquest punt on la llengua pren un valor significatiu. No vull que m'aplaudisquen perquè faig contingut en la meua llengua, quina barbaritat! Vull que m'aplaudisquen perquè el meu contingut és bo. A un anglès mai li aplaudirien per parlar la seua llengua a les seues xarxes socials; a un castellà, tampoc. Per què a mi se m'ha de notificar molt més el fet de "crear contingut en català" que no el fet de crear contingut?
Gestionar el talent a partir de dades
Existeix la creença que les dades són la matèria primera del segle XXI. L'evolució exponencial de la capacitat de computació i emmagatzematge com la de la velocitat de les telecomunicacions han accelerat la maduresa de les tecnologies basades en l'explotació massiva de dades. La definició de big data, instaurada a principis de la dècada dels 2000, es basava en tres conceptes: volum, velocitat i varietat. Cal remarcar que la dada per si mateixa no té un gran valor, sinó que aquest sorgeix quan es creuen entre elles. És per això que les companyies busquen recopilar el màxim nombre de dades possible, tant internes com externes, per prendre decisions de negoci, conèixer millor el seu consumidor o realitzar un manteniment predictiu de les línies de producció.
Tu també pots crear un videojoc
Molts dels jugadors de videojocs hem somiat en algun moment en convertir-nos en creadors. Als inicis, això no era trivial, ja que no existien eines comercials per poder-ho fer, llevat de petites eines fetes pels mateixos desenvolupadors experts. Cal tenir en compte que es tractava de sistemes molt limitats en memòria (per exemple 32K, 64K, com 1.000.000 de vegades menys que ara!). I tot espai dedicat a tenir carregada una eina era memòria que no podies dedicar al videojoc en si.
Pot Barcelona assimilar tants ‘hubs’?
A hores d'ara, la idea que cal replantejar el nostre model econòmic és pràcticament majoritària. Si més no, ho és entre els diferents agents de la societat civil i institucions publicoprivades que treballen per la competitivitat del país. Aquest replantejament proposa reduir la contribució al PIB del sector terciari a favor d'incrementar la contribució de la ciència i el sector industrial. És potser arran d'aquesta diagnosi compartida, conjuntament amb la promesa d'ingents aportacions de finançament europeu, que en els darrers mesos han sorgit multitud de propostes que pretenen contribuir a redefinir el model econòmic.
Covid 1, dones 0
Diuen els experts que la covid-19 afecta amb més virulència els homes, però només és així en el vessant mèdic de la pandèmia. Més de 500 milions de dones treballen en els quatre sectors més afectats per la crisi econòmica desencadenada pel coronavirus: serveis d'allotjament i alimentació; activitats administratives, immobiliàries i empresarials; manufactures; i comerç. Segons l'ONU, el 41% de les dones del món treballen en aquests àmbits, mentre els homes en representen el 35%.
La tecnologia al servei de la salut sexual i reproductiva
El terme femtech prové de female technology i engloba tots els productes tecnològics que busquen millorar el benestar i la salut de les persones assignades dona en néixer. El sorgiment d'aquest tipus de productes és relativament recent i posterior a l'explosió tecnològica de les polseres i rellotges intel·ligents i altres dispositius utilitzats per recopilar dades biomètriques, els quals no són específics per a la salut sexual i reproductiva de la
meitat de la població, un gran tabú i incògnita per a molta gent encara avui.