Cofundadora i CEO de Fibracat, i presidenta de Fibracat TV

Covid 1, dones 0

"No veig que es pensi en les dones quan es diu que la recuperació econòmica ha de pivotar sobre la digitalització"

Diuen els experts que la covid-19 afecta amb més virulència els homes, però només és així en el vessant mèdic de la pandèmia. Més de 500 milions de dones treballen en els quatre sectors més afectats per la crisi econòmica desencadenada pel coronavirus: serveis d'allotjament i alimentació; activitats administratives, immobiliàries i empresarials; manufactures; i comerç. Segons l'ONU, el 41% de les dones del món treballen en aquests àmbits, mentre els homes en representen el 35%.

A casa nostra, l'atur s'enfila al mig milió de persones, una línia vermella que no creuàvem des del 2008, i Intermon Oxfam denuncia que la pobresa ha crescut més d'un 11%. I alerta del perfil més vulnerable: dona, jove, migrant i amb baixos estudis. Afegim-hi les dones que s'han adaptat al teletreball en temps de pandèmia, assumint la sobrecàrrega en les tasques de la llar i la cura dels fills. I sumem-hi, a més, que el 70% del personal sanitari del món són dones, que lluiten a primera línia contra la malaltia no sempre en condicions d'igualtat, mentre hi ha qui encara parla de "metges i infermeres".

"No veig que es pensi en les dones quan es diu que la recuperació econòmica ha de pivotar sobre la transformació digital"

No hi ha dubte, doncs, que les dones carreguen bona part del pes dels efectes econòmics de la pandèmia. El primer round l'ha guanyat la covid. Però de veritat pensem deixar-les enrere també en la recuperació? Segons l'ONU, les dones contribueixen amb més del 37% del PIB mundial. Ens podem permetre no pensar en clau de gènere quan es debat el futur post-covid?

A les reunions de grans líders, on les dones encara són una excepció, no veig que es prioritzi les més afectades, les dones, quan es debaten mesures per a la recuperació. No sento que el G20, el Fòrum de Davos o la CE especifiquin quins paquets de mesures s'aplicaran per a elles. No veig que es pensi en les dones quan es diu que la recuperació econòmica ha de pivotar sobre la transformació digital, i s'obvia que les dones suposen menys del 20% dels treballadors amb perfil tècnic del sector tecnològic i digital.

"S'obvia que les dones suposen menys del 20% dels treballadors amb perfil tècnic del sector tecnològic i digital"

No ens podem permetre que les dones quedin fora de l'esperadíssima recuperació post-covid. Ens hem de conjurar i sumar esforços, entre tots, per tal que elles també liderin aquesta revolució. Que l'empoderament femení arribi a la nova economia, en llocs de responsabilitat, en empreses tecnològiques, en matèries que són estratègiques i encara ho seran més: ciència, tecnologia, enginyeria, matemàtiques... Tots som conscients que les administracions públiques tenen el deure de fer-ho possible, però tots hi podem contribuir, la societat civil i l'empresa privada també. Des de Fibracat, el nostre gra de sorra es diu Fibracat TV, el canal de TDT en català i en obert per a tot Catalunya on cada dia visibilitzem dones líders en tots aquests sectors clau. Referents sovint desconeguts, però imprescindibles perquè altres dones, joves i nenes també liderin el futur després d'aquest malson.

Etiquetes