El ‘deep tech’ es consolida a Catalunya i ja supera les 300 ‘start-ups’

El sector representa un 15,8% de les empreses emergents del país, supera els 161 MEUR de facturaicó i dona feina a 2.340 persones

Redacció

La biotecnologia, la intel·ligència artificial i els materials sostenibles i de frontera són les especialitzacions més popolars entre les 'start-up' 'deep tech' catalanes
La biotecnologia, la intel·ligència artificial i els materials sostenibles i de frontera són les especialitzacions més popolars entre les 'start-up' 'deep tech' catalanes | National Cancer Institute (Unsplash)

Catalunya compta actualment amb 320 start-ups especialitzades en les tecnologies deep tech, una xifra que suposa un creixement del 10% respecte al 2022. Així ho acredita un informe publicat aquest dimarts per l’agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ) del departament d’Empresa i Treball, que assenyala que el sector ja suposa un 15,8% de l’ecosistema d’empreses emergents del Principat.

A escala econòmica, el sector ha experimentat un notori creixement durant el 2023: el conjunt d’empreses emergents han facturat 161 milions d’euros (un 30% més que l’any passat) i ocupen 2.340 professionals (un 35% més). “Les start-updeep tech catalanes són la llavor de la Catalunya del futur i la punta de llança de la nostra economia: aglutinen el millor coneixement generat al món de la ciència, la tecnologia o l’enginyeria i ho transformen en oportunitats empresarials que beneficien al conjunt de la societat”, ha assegurat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos.

L’especialitat predominant dins de l’àmbit deep tech és la biotecnologia, a la qual es dediquen el 38,8% de les companyies emergents catalanes, amb noms com The Blue Box, Accure Therapeutics o Peptomyc. La segona tecnologia més explotada és la intel·ligència artificial, en la qual treballa el 25% del sector, i dins la qual es troben start-ups com Fregata Space o Bamboo Energy. Els materials sostenibles i de frontera són la tercera especialització més popular, amb un 10,6% de les empreses, que ve seguida de nínxols més minoritaris com la robòtica (8%), la fotònica (5%) o les bateries i l’energia neta (4,4%).

Una dada que destaca especialment dins la radiografia que fa l’informe d’ACCIÓ del sector és la joventut de les empreses que el conformen: el 55% tenen cinc anys de vida o menys. De fet, gairebé la meitat de l’ecosistema (un 43%) ha sorgit com una spin-off d’una universitat o centre d’investigació, i el 46% ja disposa d’alguna patent o sistema de protecció del coneixement que han generat. També sobresurt l’alta presència internacional amb què compten aquestes entitats: el 42% dels treballadors provenen d’altres països, mentre que un 33% de les companyies té almenys un fundador estranger.

Pel que respecta al finançament, Barcelona ha captat un total de 480 milions d’euros en inversions en empreses emergents del sector deep tech entre 2018 i 2023 segons dades de Dealroom, una xifra que situa la capital catalana com el setè hub a escala europea i el primer del sud d’Europa, per davant de Madrid o Milà.