Bamboo Energy, la intel·ligència artificial que permet estalviar en electricitat

La spin-off de l’IREC crea un programari que permet gestionar la flexibilitat de la demanda per optimitzar el consum d’energies renovables i reduir la factura de l’electricitat

Categories:

Aida Corón

La companyia treballa amb algoritmes que regulen el consum en funció de l'hora i la producció energètica
La companyia treballa amb algoritmes que regulen el consum en funció de l'hora i la producció energètica | Pixabay

L’Hospital d’Olot disposa d’un sistema que gestiona el consum d’energia en funció de les necessitats del moment. El software en qüestió és el desenvolupat per la start-up catalana Bamboo Energy, que s’encarrega de jugar amb un marge d’entre 1 i 2 graus per mantenir la temperatura dins dels paràmetres de confort i estalviar en electricitat. Això és el que s’anomena flexibilitat energètica, un concepte que fa referència al resultat d’ajustar en temps real oferta i demanda per desplaçar el pic de demanda als períodes de més generació per part de les renovables. En aquest cas, l’aplicació de la intel·ligència artificial ha estat la clau per idear un sistema que ja s’aplica en el sector de serveis i industrial.

La plataforma permet agregar diversos usuaris finals i fer una previsió de la flexibilitat de cadascun. Les dades generades pels algoritmes es traslladen a Red Elèctrica i quan es demana el servei, el programari apujar o abaixa el consum de cada espai de forma automatitzada.

Primera fase de desplegament

La companyia ha nascut de la mà d’un equip d’investigadors de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i té al capdavant la doctora en Estadística i Investigació Operativa Cristina Corchero. Han estat sis anys intensos de cerca, reflexió i creació d’algoritmes diversos els que han permès crear una solució perquè els consumidors finals formessin part de la flexibilitat energètica. “Les energies renovables són volàtils, segons el sol que fa, produeixes més o menys recursos. Si adaptes el consum, serà més viable tenir renovables”, assenyala la CEO. Així, si un usuari utilitza el programari, veurà com la factura final de la llum baixa, però si algú que disposi de plaques solars a casa acobla el sistema, fins i tot podrà vendre l’excedent que generi. Una mesura permesa des del passat mes de febrer a Espanya.

El país ha estat els últims de la Unió Europea a incloure aquesta mesura. El primer va ser el Regne Unit, i el van seguir França i Alemanya. Juntament amb l’Estat espanyol, Itàlia i Grècia han estat els últims a fer efectiu el canvi legislatiu imposat per la CE. “La regulació és molt lenta perquè cal canviar molts detalls, altres països són més flexibles, i ara caldrà veure com avança per saber com implementar la solució que hem creat”, explica Corchero. Fins al moment, treballen amb els gestors d’edificis o indústries que ja permetien gestionar l’eficiència energètica. Es connecten als elements i en fan el control pertinent amb la intel·ligència artificial.

El programari també es pot connectar a dispositius IoT en edificis petits, com un concessionari de cotxes, però està encara lluny d’arribar a un públic massiu, lamenta la CEO: “Cal una digitalització de les llars. Ni tan sols serveixen els últims mesuradors intel·ligents, cal una inversió més forta. Per això en tots els països s’ha començat primer la indústria i grans terciaris, per passar en següents fases al segment domèstic”.

L’impuls a les renovables

Amb Bamboo Energy, el consum en la climatització dels edificis flexible es pot modificar fins a un 30% en intervals de 15, 30 o 60 minuts, mentre que en grans neveres industrials dels supermercats es pot aconseguir un estalvi amb l’apagada dels aparells fins a 2 hores sense afectar les condicions dels béns que hi ha a l’interior.

Ara per ara, han instal·lat vuit pilots en entorns diferents per provar la solució. Un d’ells l’utilitza Nexus, la sisena comercialitzadora a Espanya i un dels actors que més interès ha mostrat per la proposta, segons Corchero. “Ara mateix hi ha dos perfils: els que estan esperant a veure si funciona i els que ja estan entrant en la flexibilitat energètica perquè hi creuen”, apunta, però confia que amb el temps tots es decantin cap a aquest impuls a l’optimització del consum.

El que l’emprenedora sí que té clar és que el desenvolupament real de les energies renovables arribarà i si volem estalviar en la inversió de la xarxa, cal activar la flexibilitat de la demanda. I el vehicle elèctric té la clau: “Si al final incrementes la demanda de forma descontrolada, farà que tinguis problemes amb la xarxa. Per evitar-ho has de controlar-ho jugant amb aquests marges”.