Barcelona és el primer hub de ‘start-ups’ ‘deep tech’ del sud d’Europa
La capital catalana concentra 291 empreses emergents que han aixecat 427 MEUR en els darrers quatre anys
Categories:
Barcelona és la primera ciutat del sud d’Europa en rondes de finançament captades per les start-ups del sector big tech, per davant de capitals com Copenhaguen, Madrid o Viena. Així ho acredita un informe elaborat per l’agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ), que apunta que l’ecosistema ha aconseguit aixecar més de 427 milions d’euros entre 2017 i 2021.
En termes globals, les deep tech conformen un sector compost per un total de 291 empreses, la qual cosa suposa una mica més del 15% de les start-ups que hi ha a Catalunya. Es tracta d’una indústria molt jove, atès que el 54% de les companyies s’han creat en els últims cinc anys, mentre que una de cada quatre té dos anys o menys. “Això demostra el dinamisme i potencial del sector”, ha destacat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos. També és rellevant la importància que tenen les universitats i centres de recerca en aquest ecosistema, ja que el 42,6% de les empreses neixen com a spin-off del sistema de coneixement català. “Convertir tot aquest coneixement en valor econòmic sempre ha estat un dels grans reptes, i les deep tech han demostrat ser un dels sistemes de transferència més efectius i dinàmics”, ha afegit.
La presència de talent internacional també és un dels factors que l’informe destaca. En concret, un 18% dels fundadors de start-ups provenen de l’estranger, mentre que en el cas dels treballadors, el percentatge és d’un 17%. Per Castellanos, això demostra que les deep tech són “una font més d’atracció de talent al nostre país”, tot i que ha comentat que un percentatge d’aquests emprenedors provenen possiblement del mateix sistema de coneixement del qual sorgeixen les spin-offs.
Un sector dominat per la biotecnologia
Un dels punts més diferenciadors de Catalunya i Barcelona com a hub d’empreses deep tech és la seva especialització en la biotecnologia, una disciplina per la qual aposten gairebé el 40% de les start-ups del sector. Es tracta d’una tendència reforçada per l’aposta catalana per aquesta ciència, segons ha explicat Castellanos, i que té una conseqüència directa en la paritat de gènere del sector: mentre que en el global de les start-ups, les dones només representen el 20% del total de treballadors, en les deep tech són el 36%. “No és satisfactori perquè no arriba al 50%, però és un àmbit amb una presència femenina molt important que equilibra una mica la balança de gènere”, ha valorat el conseller delegat d’ACCIÓ.
En segona posició se situa la intel·ligència artificial, amb un 23,4% de les empreses. Es tracta d’un percentatge relativament per sota de la mitjana europea, però que es deu a la preponderància de la biotecnologia. Els materials de frontera són la tercera especialització més escollida, amb l’11% de les companyies, mentre que la robòtica i la fotònica representen el 8% i el 6%, respectivament. “Són sectors on, o bé tenim fortalesa industrial, o bé tenim referents forts de recerca que ens posicionen davant d’altres localitzacions”, ha subratllat Castellanos, mencionant entitats com l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).