La ‘start-up’ catalana que calcula la contaminació de l’aigua a través d’algoritmes

El programari desenvolupat per Fregata Space utilitza tècniques basades en ‘machine learning’ per analitzar les dades de més de 100 nano satèl·lits

Categories:

Redacció

Fregata Space aplica tècniques d'intel·ligència artificial en dades massives per conèixer la contaminació de l'aigua d'arreu del món
Fregata Space aplica tècniques d'intel·ligència artificial en dades massives per conèixer la contaminació de l'aigua d'arreu del món | Luciann Photography (Pexels)

“Cada vegada més les ciutats de tot el món s’exposen a tenir menys aigua i més contaminada; per tant, és imprescindible reaprofitar la poca que tenim”. Aquesta és la raó per la qual l’experta en big data María Fernanda González va fundar el 2020 a Barcelona Fregata Space, una start-up que ha desenvolupat un programari basat en algoritmes de machine learning que utilitza imatges de satèl·lit per detectar i informar sobre el grau de contaminació de l’aigua de diverses zones de la Terra. La companyia ha rebut un ajut de 75.000 euros a fons perdut per part de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) i ha estat seleccionada per participar en el programa holandès d’acceleració d’empreses emergents PORTXL.

La proposta de Fregata Space es basa en l’ús d’algoritmes basats en intel·ligència artificial que són capaços de descodificar les imatges rebudes de més de 100 nano satèl·lits procedents de 20 constel·lacions diferents. La informació rebuda, un cop analitzada, permet conèixer  el grau de toxicitat de l’aigua en funció de la zona geogràfica, una tecnologia que està pensada per ser utilitzada tant en localitzacions naturals, com desembocadures de rius i zones costaneres de platges, com en construccions humanes en entorns aquàtics, des de ports a embassaments. Actualment l’empresa catalana treballa en un estudi sobre el nombre d’agents contaminants presents a l’aigua del Port de Rotterdam (Països Baixos), i té contactes al Japó per analitzar en el futur l’estat de l’aigua en les zones pesqueres del país nipó.

Segons González, els humans “només tenim accés a l’1% de l’aigua del planeta”, de manera que “calen mecanismes que analitzin la seva qualitat perquè després es puguin trobar sistemes per descontaminar-la”. La solució desenvolupada per Fregata Space està orientada a cobrir les necessitats de les administracions públiques responsables de gestionar l’aigua, però també s’ofereix a empreses especialitzades en l’entorn marítim, com ports i navilieres, fins a centrals nuclears, petrolieres o companyies càrnies. Amb la subvenció d’ACCIÓ, la start-up catalana preveu “obrir-se a nous mercats” i internacionalitzar-se més enllà dels 10 països en els quals ja opera, principalment d’Amèrica Central i Europa.