L’Hospital Josep Trueta testeja l’ús de realitat virtual per rehabilitar pacients d’ictus

El centre vol comprovar si les tecnologies immersives podem complementar positivament els exercicis motors i funcionals

Categories:

Redacció

La realitat virtual aïlla la percepció del món real dels pacients i els ajuda a dur a terme les tasques de rehabilitació motora
La realitat virtual aïlla la percepció del món real dels pacients i els ajuda a dur a terme les tasques de rehabilitació motora | Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha començat a testejar des del passat setembre un sistema de realitat virtual (RV) per complementar la rehabilitació motora dels pacients d’ictus. El projecte està dirigit per la doctora Yolanda Silva, neuròloga del centre mèdic, i també hi participen la Universitat de Girona (UdG) i el Grup Mutuam.

La voluntat dels seus impulsors és comprovar si l’ús de tecnologies immersives té un efecte positiu en el procés de rehabilitació de les persones amb ictus. Mitjançant unes ulleres 3D, els pacients entren dins d’un entorn digital que els bloqueja la percepció del món real, en el qual només han d’interactuar amb les imatges generades informàticament, tot sota la supervisió d’un professional mèdic. El programari l’ha desenvolupat l'equip de recerca del Laboratori de Gràfics i Imatge (GILab) de la UdG amb les directrius de l’equip clínic del Josep Trueta i del Grup Mutuam, i es va enllestir el passat mes de juliol.

En aquests moments, l’equip es troba immers en la segona fase del projecte, l’aplicació clínica. En aquesta etapa, els professionals de l’hospital duen a terme l’assaig clínic amb pacients que han patit un ictus i que es troben en la fase aguda de la malaltia, i que després continuaran la seva rehabilitació a Mutuam. El denominador comú de totes les persones que participen en les proves és que, a causa de l’afecció, han perdut força als braços, raó per la qual han de realitzar tasques de recuperació motora.

L’ús de tecnologies de realitat virtual és cada vegada més habitual en l’àmbit mèdic, amb aplicacions per reduir el dolor i l’angoixa després de cirurgies cardíaques, per calmar els infants abans de vacunar-se i per ensenyar-los el funcionament de les radioteràpies, així com per visualitzar proves mèdiques en 3D. El projecte de l’Hospital Josep Trueta ha estat finançat gràcies als fons recaptats a la marxa solidària “Corre per l’ictus!”, que es va celebrar el 2019, i també a la beca e-health de 12.000 euros aportada pel Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG).