Ulleres de realitat virtual per tranquil·litzar els infants quan s’han de vacunar

L’ICS testeja una prova pilot al CAP de Súria per reduir l’ansietat i el dolor de la punxada

Categories:

RedaccióACN

Els nens i nenes visualitzen un vídeo de dos minuts i mig que està sincronitzat en el moment en què s'administra la punxada
Els nens i nenes visualitzen un vídeo de dos minuts i mig que està sincronitzat en el moment en què s'administra la punxada | Mar Martí (ACN)

Les vacunes són una experiència complicada per als nens i les nenes, sobretot si no hi estan acostumats. Per tal d’intentar reduir la seva preocupació, l’Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa un projecte pilot al CAP de Súria (Bages) que fa servir ulleres de realitat virtual (RV) per distreure els infants mentre els professionals clínics els apliquen la punxada. "Els nens es troben més relaxats que amb els mètodes tradicionals", apunta la coordinadora del projecte, Mercedes de la Cruz.

Als infants que hi participin se'ls ofereix posar-se unes ulleres de realitat virtual a través de les quals veuen una història de dibuixos animats, adaptat a la seva edat. Mentre estan immersos en la proposta audiovisual, l’infermer de l'ICS els administra la vacuna que els pertoca per l'edat. Es tracta d'un vídeo de dos minuts i mig de durada que se sincronitza amb el moment d'administrar la vacuna. Segons relata la coordinadora de l'estudi, el contingut està dissenyat per tranquil·litzar i relaxar el pacient i aportar-li emocions positives.

D’acord amb de la Cruz, els infants senten un estrès més gran quan han d'anar al metge des de la irrupció de la covid-19. És per això que un dels objectius del projecte és aconseguir que els nens i nenes perdin la por d’anar al CAP, una situació que la coordinadora creu que permetrà “millorar la relació entre els professionals i la família”. L'estudi s'allargarà durant un any i, en el cas que l'experiència sigui satisfactòria, es podrà exportar l’eina a altres àrees bàsiques de salut.

Malgrat que són tecnologies que s’acostumen a relacionar amb l’oci, la realitat virtual i la realitat augmentada (RA) tenen cada vegada més aplicacions en el món de la salut. Alguns exemples nascuts a Catalunya són la teràpia virtual de la clínica eātica, especialitzada en trastorns alimentaris; la iniciativa ZOOHHH! de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, que permet als infants hospitalitzats aprendre i interactuar amb animals virtuals, o la start-up catalana Nixi for Children, que ha desenvolupat un programari de RV per acompanyar als pacients en les sessions de radioteràpia.