Vall d’Hebron utilitza la realitat virtual per donar suport als infants que reben radioteràpia

Un personatge d’animació 3D explica el tractament als pacients, que s’han de quedar sols a la sala quan s’administra

Categories:

RedaccióACN

El projecte 'I am Ready', en col·laboracióamb Nixi for Children i The Ricky Rubio Foundation, acompanyarà als infants de la Vall d'Hebron per reduir la seva angoixa
El projecte 'I am Ready', en col·laboracióamb Nixi for Children i The Ricky Rubio Foundation, acompanyarà als infants de la Vall d'Hebron per reduir la seva angoixa | @vallhebron

Els infants que han de rebre radioteràpia a Vall d'Hebron podran conèixer la sala on s'aplica el tractament contra el càncer a través de la realitat virtual. El projecte I Am Ready (Estic a punt), desenvolupat per Nixi for Children i The Ricky Rubio Foundation, vol reduir la por dels pacients més petits a través d'un personatge d'animació 3D.

Quan reben la radioteràpia, els pacients es troben sols i és habitual recórrer a la sedació quan no es poden quedar quiets, sobretot quan tenen entre tres i sis anys. I am Ready neix amb l'objectiu que se sentin tranquils i agafin confiança, i es basa en una experiència de realitat virtual que combina imatges reals en 360º amb un personatge d'animació 3D, el Nixi, que els mostra com és la sala del TAC de simulació, la sala de radioteràpia i el protocol habitual del tractament i per què serveix. Les experiències de realitat virtual de Nixi for Children ja s’apliquen en els preoperatoris de diversos hospitals de l’Estat, però aquesta serà la primera vegada que s’utilitzi en l’àmbit oncològic.

'I am Ready' utilitza un personatge en 3D, el Nixi, per ensenyar als infants el protocol habitual del tractament i els espais on es duran a terme

Tot i que el tractament no és dolorós, els pacients s'han de quedar immòbils en una postura concreta en l'accelerador lineal i aconseguir-ho pot ser difícil, sobretot entre els més petits. A més, s'han de quedar sols dins de la sala i això pot representar una experiència angoixant. Per això, l'experiència de realitat virtual s'emmarca en el programa d'humanització de Vall d'Hebron, que té cura d'aspectes com la decoració de les instal·lacions o l'ambient sonor, entre altres. “D'aquesta manera els és més fàcil entendre què passa i vénen més contents, sense que representi un trauma, i a nosaltres ens ajuda a administrar el tractament amb molta més precisió i que sigui de més qualitat", destaca el cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica, el doctor Jordi Giralt.

Vall d'Hebron és el centre de referència a Catalunya en radioteràpia oncològica a infants i s’encarrega del 80% dels pacients pediàtrics i molts dels casos complexos de tot l'estat espanyol. Cada any tracta més de 80 infants, que hi acudeixen cada dia entre quatre i sis setmanes per rebre el tractament.

Tres activitats de realitat virtual

El projecte I Am Ready, que s'ha presentat aquest dimarts davant dels mitjans de comunicació, té tres experiències de realitat virtual. Una és la del Nixi rebent el primer tractament de radioteràpia i les altres, un entrenament amb el jugador de la NBA Ricky Rubio i un vídeo de preparació per a una operació, en el cas que l'infant hagi d'entrar a quiròfan. En el guió dels vídeos hi han participat pacients, famílies i professionals del Servei d'Oncologia Radioteràpica.

Els infants reben un lot amb el vídeo, unes ulleres de realitat virtual, un peluix del Nixi i un llibret d'activitats per fomentar la comunicació de la família sobre la malaltia i el tractament. The Ricky Rubio Foundation i Nixi for Children faran arribar 1.000 lots als principals hospitals de l'estat espanyol i els Estats Units perquè es reparteixin de forma gratuïta entre les famílies.