L’Hospital de Bellvitge posa a prova la utilitat de la realitat virtual a l’UCI
La institució estudia si la tecnologia pot ajudar a reduir el dolor i l’angoixa dels pacients en les extraccions dels drenatges toràcics després de cirurgies cardíaques
Categories:
La salut és un dels camps on la realitat virtual (RV) ha tingut més recorregut fins ara, amb aplicacions destinades a combatre malalties mentals, a visualitzar proves mèdiques o a proporcionar un acompanyament als infants durant les sessions de radioteràpia. En aquesta línia, l'Hospital de Bellvitge ha posat en marxa un estudi a la Unitat de Cures Intensives (UCI) per avaluar si l'ús d'aquesta tecnologia millora de forma significativa l'experiència del pacient en procediments dolorosos, com ho és l'extracció dels drenatges toràcics després d'una cirurgia cardíaca.
Els drenatges són un element essencial en la recuperació dels pacients després d’una cirurgia cardíaca, sobretot per mantenir un correcte funcionament hemodinàmic en extreure la sang, fluid i aire que es pot acumular al voltant del cor. El sistema pretén determinar si el pacient té una reducció del llindar de dolor i de l'angoixa durant el procediment d'extracció, d'entre 15 i 20 minuts de durada. Per fer-ho, l’hospital recollirà i avaluarà fins a l’abril de 2023 diferents constants vitals i paràmetres de mesura del dolor i de l'ansietat de dos grups de pacients diferents mentre els retiren els drenatges cardiotoràcics: un que utilitzarà el sistema de realitat virtual i un altre que no ho farà.
Els drenatges es retiren habitualment entre 24 i 48 hores després de la intervenció, amb un procediment que resulta dolorós i que requereix l’administració d'analgèsics. Fins ara, la recepció per part dels primers pacients que han fet servir les ulleres de realitat virtual ha estat molt positiva, però caldrà esperar als resultats inicials, que es coneixeran el juny de 2023, per conèixer les conclusions contrastades.