SensIT: de l’esplai a l’aula d’electrònica

La plataforma catalana aposta per un aprenentatge tangible i ludificat de la tecnologia

Redacció

La plataforma està formada per una placa base modular amb diversos sensors i una web on resoldre els enigmes
La plataforma està formada per una placa base modular amb diversos sensors i una web on resoldre els enigmes | cottonbro (Pexels)

La tecnologia té unes aplicacions infinites, però el seu aprenentatge pot ser feixuc i excessivament teòric. Així ho perceben Adrià Roig i Nil Solà, dos estudiants del màster universitari d’Enginyeria de Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que han volgut crear una solució que solucioni aquest problema. Aprofitant la seva experiència com a monitors d’esplai, els joves han ideat SensIT, una plataforma gamificada que vol explotar l’experimentació i la interacció tàctils dels alumnes d’ESO i batxillerat en electrònica i tecnologia.

SensIT està conformada per dos elements principals. El primer d’ells és una placa base electrònica modular que integra diversos elements amb què interactuar, com pantalles LED, botons o sensors de temperatura, humitat i proximitat. El segon, una plataforma web en la qual hi ha tot el material lectiu i s’hi poden veure les dades que capten els mòduls de la placa base. "L'estudiant se situa dins d'una mena d'escape room i, per poder-ne sortir, ha de resoldre enigmes i problemes amb l'ajuda de la placa electrònica”, expliquen els seus creadors.

Amb aquests reptes, els alumnes practiquen programació, raonament lògic o la capacitat per interpretar correctament les dades captades. A més a més, Roig i Solà asseguren que les narratives que s’experimenten amb el seu projecte permetrà als joves desenvolupar “valors essencials per a la vida quotidiana, com la companyonia, el treball en equip, l'autosuperació i l'autoaprenentatge".

La intenció dels estudiants d’enginyeria és revertir un ensenyament habitualment basat en la memorització de fórmules i coneixements abstractes: "Moltes vegades la tecnologia s'explica d'una forma avorrida i poc aplicada a la realitat, cosa que provoca que molts joves no segueixin formant-se en aquest àmbit, tot i el seu interès inicial". SensIT ha estat un dels vuit participants en el programa d’emprenedoria SpinUOC, al qual també hi han format part iniciatives com Easydoc, Mirou o Peerpod.