Escape Fake, les ‘escape rooms’ per desmentir ‘fake news’

El projecte vol dotar als joves d’entre 16 i 21 d’eines de verificació digital en qüestions com la nutrició, la sexualitat o el canvi climàtic

Categories:

Redacció

La iniciativa educativa s'executarà entre gener i abril i comptarà amb la participació de 150 alumnes
La iniciativa educativa s'executarà entre gener i abril i comptarà amb la participació de 150 alumnes | Joshua Miranda (Pexels)

Mobile World Capital Barcelona ha presentat Escape Fake, una iniciativa elaborada en col·laboració amb el projecte educatiu Learn to Check que empra la gamificació per formar a joves d’entre 16 i 21 anys en situació de vulnerabilitat social en qüestions relacionades amb la verificació digital. El projecte aspira a donar eines als estudiants perquè siguin capaços d’identificar i desmentir fake news en entorns com la nutrició, la sexualitat, el canvi climàtic, la immigració o les drogues, entre altres.

Per fer-ho, Escape Fake confia en la metodologia learning by doing: l’objectiu del pla és que els alumnes que participaran en la primera edició del programa siguin capaços de dissenyar una escape room que tinguin la verificació digital com a temàtica principal. Després d’haver presentat el projecte a diversos centres educatius, Escape Fake comença aquest gener amb un total de 150 estudiants repartits entre 10 aules. Durant aquest primer mes, els joves participaran en diverses escape rooms d’exemple a les classes i assistiran a quatre webinars d’hora i mitja impartits per experts tecnològics com la investigadora Liliana Arroyo, el professor de la URV Miquel Àngel Prats o la psicòloga Tatiana Guerrero.

Durant el mes de febrer, cada aula formarà diversos equips per superar una sèrie de reptes imposats pel projecte. D’aquí sortiran 10 nous equips de tres persones cadascun, que tornaran a rebre formació a través de webinars i tindran tot el mes de març per dissenyar la seva proposta d’escape room. Finalment, el jurat escollirà el projecte guanyador, que es representarà en directe en l’esdeveniment final d’Escape Fake, previst pel 21 d’abril.