Mirou, l’app per fer videotrucades amb persones amb dependència

L’aplicació permet comunicar-se amb persones en aïllament sense que aquestes hagin d’interactuar amb el dispositiu

Redacció

L'aplicació permet que les trucades amb familiars s'iniciïn automàticament, sense haver de confirmar-la amb cap botó
L'aplicació permet que les trucades amb familiars s'iniciïn automàticament, sense haver de confirmar-la amb cap botó | Julia M Cameron (Pexels)

Les malalties infeccioses o les afeccions cerebrals poden provocar que alguns pacients dependents de centres hospitalaris sentin soledat, a conseqüència de l’aïllament forçat o els limitats temps de visita, una situació que va agreujar-se durant la pandèmia. Així ho va experimentar Marta Izquierdo, estudiant del màster Disseny d'Interacció i Experiència d'Usuari (UX) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), durant la seva feina com a auxiliar d’infermeria en un centre per a malalts de COVID. "Pensava que hi havia d'haver algun sistema perquè aquelles persones es poguessin connectar amb la família sense esperar que algú hagués d'agafar el mòbil i prémer un botó", explica, i davant la manca d’opcions factibles, va decidir idear Mirou.

Mirou és una aplicació per a telèfons mòbils que permet realitzar trucades i videotrucades entre persones dependents i familiars o coneguts. "Quan un familiar truca al malalt, la trucada es connecta directament sense que el pacient hagi de fer cap acció", detalla Izquierdo. Amb aquesta possibilitat, l’eina aconsegueix un triple benefici: permet als pacients trencar el seu aïllament; als familiars, comunicar-se amb els seus éssers estimats sense haver de dependre dels horaris de visita; i allibera als professionals sanitaris de gestionar les comunicacions.

Izquierdo va dedicar el seu treball de final de màster a desenvolupar l’aplicació, i en l’actualitat ja compta amb un primer prototip, que s’ha testejat a petita escala en un centre sanitari. La iniciativa ha estat seleccionada en el programa d’emprenedoria SpinUOC 2022 juntament amb propostes com Peerpod, i ara espera poder trobar nous partners per escalar el projecte: "Volem trobar algú que tingui capacitats per desenvolupar l'app i estem oberts a col·laboracions".