Peerpod, l’app catalana que introdueix els pòdcasts en el món educatiu
El programari permet a professors i alumnes interactuar a través de converses sonores que queden guardades per consultes posteriors
Categories:
Una de les disciplines digitals que la covid ha impulsat és el podcasting, un format al qual la ciutadania ja destina gairebé 19 hores al mes. "Durant la pandèmia, ens sentíem molt sols i els pòdcasts ens ajudaven a tenir algú que ens parlés una mica de tu a tu, fet que ens permetia recuperar aquesta intimitat i humanitat que ens faltava”, relata l’estudiant del grau d’Antropologia i Evolució Humana de la UOC, Aina Serra. Aquesta va ser la guspira que li va servir per crear Peerpod, una aplicació pensada pel món educatiu que té l’objectiu d’establir un espai de comunicació i col·laboració entre estudiants i professors.
L’eina està concebuda amb la idea que els docents puguin ensenyar les matèries tranquil·lament, sense la pressió que suposa a vegades l’escola. Aquest contingut sonor podrà ser escoltat “tantes vegades com els calgui” als alumnes, els quals també podran explicar-se entre ells les dificultats que es trobin, un aspecte que destaca la cofundadora de Peerpod: “Dins la societat, realment hi ha pocs espais en què els menors puguin participar, perquè vivim en societats molt adultocentristes, en què els nens de menys de 18 anys no tenen veu ni vot". Tot el material s’arxiva en diferents categories, que poden escollir els professors, i es pot consultar en qualsevol moment.
Serra va escollir el format dels pòdcasts perquè considera que permet recuperar una comunicació més basada en "el diàleg, com abans; a aturar-nos a escoltar per parlar", en contrast amb la fredor d’internet. A més a més, l’estudiant de la UOC apunta que la seva eina ajuda a potenciar la motivació dels alumnes, "no tant pel fet d'explicar les matèries, sinó perquè els permet explicar el que vulguin". "Si un grup considera que pot fer servir aquesta eina per repassar la matèria, cap problema; altres grups la poden concebre com una eina per donar llibertat als alumnes per expressar-se", afegeix.
L’aplicació es va presentar a la final del programa d'emprenedoria SpinUOC 2022, celebrada el passat 30 de juny, un programa que ha servit a l’equip per guanyar experiència, especialment en l’àmbit de negoci. "Ens ha anat bé per poder establir una base sòlida, en termes de donar a conèixer el projecte”, assegura Serra.