Desenreda’t, el joc de cartes per fomentar l’ús saludable de les xarxes socials

La iniciativa de la Diputació de Barcelona empra la gamificació a l’aula per a conscienciar els alumnes sobre la seva relació amb les pantalles

Categories:

Redacció

El programa Desenreda't vol que els joves relacionin sobre la procrastinació o l'ús del temps a través del joc
El programa Desenreda't vol que els joves relacionin sobre la procrastinació o l'ús del temps a través del joc | Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ha confeccionat i publicat Desenreda’t, una guia virtual multidisciplinària destinada a professors que vol fomentar l’ús saludable i autònom de les xarxes socials entre els joves a través de la gamificació. L’eina forma part de la iniciativa fem tec!, un projecte de l’Oficina del Pla Jove de la Diputació que agrega una sèrie de materials educatius pensats per impartir a classe amb metodologies interactives que estimulen la curiositat dels alumnes.

Desenreda’t és la setena d’aquestes guies i consta d’un total de vuit tallers que busquen empoderar els joves en la seva relació amb les pantalles i fer-los reflexionar en qüestions com la procrastinació, el control de l’ús del temps, la importància de dormir bé, l’actitud crítica o la rellevància de l’activitat esportiva, entre altres. La particularitat d’aquesta guia és que centra el seu ensenyament en un joc de cartes dissenyat específicament per l’ocasió. Les sessions pensades pels impulsors de l’eina duren al voltant d’una hora, i tenen una primera part de presentació de la temàtica, un espai central per experimentar amb les decisions preses durant la partida de cartes i un darrer espai per al debat i la reflexió.

Per donar suport als formadors i facilitar l’execució d’aquestes activitats, la Diputació de Barcelona ha publicat una guia amb les instruccions del joc i un document amb les cartes per poder-lo imprimir. L’administració també ha creat una llista de reproducció a YouTube on s’inclouen els vídeos necessaris per efectuar cada taller, així com un vídeo explicatiu presentat pel periodista, youtuber i retransmissor català, Roc Massaguer “Outconsumer”.