Easydoc: tecnologia per entendre millor els contractes que signes

La plataforma digital de Maddilegal visualitza la documentació legal amb recursos audiovisuals per millorar la velocitat de lectura i la comprensió dels usuaris

Categories:

Redacció

Easydoc combina els principis del disseny legal amb la tecnologia de signatura digital
Easydoc combina els principis del disseny legal amb la tecnologia de signatura digital | Pixabay

Vuit de cada 10 espanyols reconeix haver signat un contracte sense entendre’l del tot, d’acord amb les dades que recull l’últim informe de l’Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes d'Estalvis i Assegurances (ADICAE). El llenguatge legal té unes particularitats que no sempre són comprensibles, i és per això que sovint ens cal una ajuda externa a l’hora de llegir documentació jurídica i financera. Aquest és el problema que vol solucionar mitjançant la tecnologia la start-up Maddilegal amb Easydoc, una plataforma que combina les signatures digitals i les tècniques de disseny legal per explicar contractes de manera digital.

"Els advocats i les agències que elaboren contractes visuals existeixen des de fa anys, però la nostra eina és la primera que aconsegueix que el gran públic la pugui fer servir de manera ràpida, flexible i assequible", assegura Antonio Rodas Pinilla, jurista i cofundador de l’empresa. Per aconseguir-ho, Easydoc segueix els principis del disseny jurídic, una tendència sorgida al món anglosaxó que aposta per substituir el llenguatge tecnicojurídic per un vocabulari més planer i acompanyat d’elements visuals. A través d’una tecnologia automatitzada, el servei interpreta els continguts del contracte o document legal i ofereix la possibilitat de visualitzar-los en imatges, vídeo o àudio. Un cop l’usuari ha revisat tot el contingut, pot emplenar les dades necessàries i signar-lo des de la mateixa plataforma, que enviarà l’arxiu en format PDF per correu electrònic.

Easydoc promet un increment del 76% de la velocitat de lectura de documents legals i una millora del 53% de la comprensió

Rodas Pinilla assegura que l’ús de la seva plataforma provoca beneficis com “un increment del 76% en la velocitat de lectura, del 53% en la comprensió de la informació relativa al contracte i del 60% en la concentració”, tot això amb “una reducció de l’esforç del 62%”. A més a més, l’eina té una alta adaptabilitat a les estructures tecnològiques de cada empresa, de manera que es pugui incorporar fàcilment a les webs que facin servir, i també permet una alta personalització de les visualitzacions dels contractes. "Hem aconseguit que les empreses transmetin més sensació de transparència i proximitat als seus clients. És més, els usuaris que proven la plataforma no volen tornar a llegir contractes tradicionals, de manera que es tracta d'un actiu fonamental per atreure i retenir els clients", afegeix.

L’emprenedor ha estudiat el màster universitari d’Advocacia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i ha presentat la seva plataforma a la darrera edició del SpinUOC, en el qual també hi han participat iniciatives com Mirou o Peerpod. Els plans de la start-up passen ara per testejar el producte al mercat i analitzar el seu rendiment, ja que necessiten comprovar “com funciona en un entorn lliure”, per la qual cosa busquen partners amb qui col·laborar. Tanmateix, Maddilegal ja pensa més enllà d’Easydoc, i està estudiant les possibilitats de la intel·ligència artificial en el sector legal.