EpiPlay, el joc educatiu lleidatà que ens converteix en epidemiòlegs

L’aplicació creada per investigadors de la UdL i l’IRBLleida vol divulgar sobre el comportament de les epidèmies a través de la gamificació

Redacció

EpiPlay utilitza el 'software' Mathematica i es pot descarregar a Wolfram Community
EpiPlay utilitza el 'software' Mathematica i es pot descarregar a Wolfram Community | Universitat de Lleida

Un grup d’investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha desenvolupat un joc educatiu que ens posa en la pell d’un epidemiòleg expert per divulgar sobre la matèria. EpiPlay, que s’emmarca dins del projecte de recerca IlerCOVID, permet als usuaris “imitar” les prediccions epidemiològiques a través de tres models matemàtics que s’utilitzen en la disciplina.

"La gamificació dels models epidemiològics que planteja EpiPlay permet als usuaris entendre mitjançant la pràctica com cada paràmetre o estat de la població davant d'un agent infecciós es relaciona amb la resta d'una forma quantitativa”, explica el professor de la UdL i investigador del grup de Biologia de Sistemes i Mètodes Estadístics per a la Recerca en Salut, Rui Alves. Aquest fet els permet “comprendre com agents infecciosos molt diferents poden originar epidèmies amb un comportament similar entre la població".

Per aconseguir-ho, EpiPlay aposta per una alta llegibilitat i accessibilitat dels continguts que tracta. Quan s’inicia la partida, l’aplicació simula el comportament de la malaltia de manera aleatòria, amb els paràmetres alterats. L’objectiu del jugador, que pot seleccionar tres nivells de dificultat, és ajustar amb la precisió més gran i el menor temps la predicció sobre quin tipus de pandèmia és seguint les indicacions dels models matemàtics, que s’expliquen a través d’infografies. D’aquesta manera, l’usuari ha d’ajustar des de quatre fins a 10 paràmetres, com les corbes d’infeccions, recuperacions o morts, per determinar de quina epidèmia es tracta.

Malgrat que s’ha desenvolupat durant la pandèmia, el joc no se centra únicament en la covid-19, ja que “els models epidemiològics són agnòstics i no expliquen els mecanismes de contagi d'un vector concret, sinó el comportament de la població enfront del mateix de manera quantitativa", segons assegura Alves. L’Eina, que s’ha desenvolupat amb el software Mathematica i es pot descarregar de manera gratuïta des de Wolfram Community, se suma a altres projectes de divulgació sobre l’epidemiologia que ha impulsat la UdG des del projecte IlerCOVID, com l’aplicació Covidworld o el museu virtual sobre pandèmies.