Les millors entrevistes del 2021

Anna N. Schlegel, Núria Salán, Nacho Alamillo o Aintzane Arbide són alguns dels experts que han conversat amb MetaData al llarg de l’any

Redacció

El 2021 ens ha deixat amb entrevistes centrades en 'blockchain' i dones a les STEAM
El 2021 ens ha deixat amb entrevistes centrades en 'blockchain' i dones a les STEAM | Pixabay

La tecnologia de cadena de blocs, o més coneguda per blockchain, ha estat una de les innovacions que més ressò ha tingut al llarg del 2021. N’hem parlat amb experts de la talla de l’advocat Nacho Alamillo i del responsable de comunicació del projecte català Vocdoni, Ferran Reyes, dos dels noms que han nodrit la secció d’entrevistes de l’any juntament amb els de dones com la professora de la UPC Núria Salán; la directora de la 3D Incubator, Aintzane Arbide; o una de les dones TIC més influents del món, Anna N. Schlegel.

Ferran Reyes de Vocdoni assegura que la tecnologia està preparada per fer votacions electròniques | Vocdoni

“Amb tecnologies descentralitzades i obertes, qualsevol pot analitzar una votació electrònica des de casa seva”

La pandèmia de la covid-19 va posposar les eleccions a Catalunya del 14 de febrer. Mantenir la data hauria suposat mobilitzar més de 5,5 milions de persones arreu del territori per posar el seu vot a les urnes i milers de ciutadans per ocupar les meses durant les 11 hores que dura el procés. La presencialitat de la jornada va serla causa principal, un tret que no hauria fet traslladar del calendari una data tan assenyalada la llei contemplés el vot electrònic com a opció. Tot i que mai serà “100% segur”, com explica el responsable de comunicació de Vocdoni, Ferran Reyes, l’empresa ha desenvolupat un sistema “que és el més proper possible a les garanties que dona el vot físic, que no hem d’oblidar que també té frau i que hi ha països com el Regne Unit on no has d’ensenyar el DNI”.

Núria Salán treballa per visibilitzar les dones inventores de la història i crear referents per a les nenes | Generalitat

“Feminitzar la tecnologia seria acceptar amb naturalitat la diversitat de perfils”

Només un 28% de les matriculacions a estudis de ciència, tecnologia, matemàtiques i enginyeria en centres de formació superior i universitats espanyols són de dones. Aquesta dada es pot trobar al darrer informe PISA, però és només una més de les moltes xifres que il·lustren la mancança de presència femenina en les STEM. I és que a un nen se li pot acceptar que digui que vol ser soldador o torner, però si una nena fa aquesta afirmació, la resposta més habitual serà: “D’on has tret això?”. “Aquesta és la resposta que vaig rebre quan vaig dir que em volia dedicar a la metal·lúrgia”, recorda la presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salán, en una entrevista telemàtica a MetaData.

Anna N. Schlegel, vicepresidenta de Producte, Mercats Internacionals i Globalització a Procore Technologies | Cedida

“El big data neix perquè la gent ho accepta tot”

Anna N. Schlegel (Olot, 1968) és la dona més influent del món en el sector TIC del 2020 per la revista Analytics Insight i enguany ha estat guardonada per la revista Ciolook com la dona de negocis més admirada del món. Llicenciada en Filologia anglesa i alemanya per la Universitat Central de Catalunya, va arribar als Estats Units fa més de 25 anys i, des d’aleshores, s’ha convertit en un referent mundial en l’àmbit de la globalització.

Nacho Alamillo és un dels experts que treballa amb la CE per dissenyar la xarxa de la identitat digital i firma electrònica a la UE | @DIBA

“El principi d’unicitat de les blockchain ha canviat les regles del joc”

La Unió Europea treballa per crear una xarxa amb 75 nodes on els 27 Estats membres puguin operar i usar el tan desitjat DNI comunitari. No es tractarà d’un document físic, sinó d’un conjunt de credencials emeses per organismes autoritzats aplegades en un moneder. Una passa més enllà del que seria el passaport covid, basat en codis QR i emesos per proveïdors diversos a cada país. L’objectiu és establir un marc regulador comú i amb unes especificacions harmonitzades perquè les credencials es puguin llegir en qualsevol dels països de la comunitat. El projecte s’ha batejat com a eIDAS, d’electronic IDentification, Authentication and trust Services, i usarà la blockchain com a base per garantir que la ciutadania té el control de les seves dades. Una tecnologia que, en paraules de l’advocat i soci-director d’Astrea, Nacho Alamillo, “ha canviat les regles del joc”.

Directora de la 3D Incubator, Aintzane Arbide | Cedida

“La impressió 3D permetrà produir de km 0”

La 3D Incubator ha superat ja els seus dos anys de funcionament amb uns resultats superiors als esperats: 61 iniciatives. La iniciativa, engegada conjuntament entre el Consorci de la Zona Franca i Leitat amb fons FEDER, s’havia marcat com a objectiu assolir el centenar de companyies en els primers cinc anys, una xifra que la seva directora, Aintzane Arbide, reconeix que li provocava “pànic”. “Ens vam marcar trobar les 100 millors iniciatives en impressió 3D d’Europa, però ni tan sols sabia si hi havia tantes idees al món!”, relata en una entrevista a MetaData. Per això el fet d’arribar a l’equador del període establert inicialment amb més de la meitat de la pressió, demostra que la tecnologia d’impressió additiva és una de les innovacions amb més projecció a curt termini.

Ester Bonet, coordinadora de l’espai ViquidonesUPF i editora de l’enciclopèdia en línia | CC0

“Les dones no encaixem a la Viquipèdia”

“La Viquipèdia copia les altres enciclopèdies i això només fa que arrosseguem un biaix de mirada masculina”. Aquesta és la queixa que va motivar l’Ester Bonet a impulsar ara fa 5 anys el projecte ViquidonesUPF, un espai on empoderar les dones i ajudar-les a “llegir amb uns altres ulls”. Amb el suport de l’actual consellera de Feminismes i Igualtat de la Generalitat, Tània Verge, llavors al capdavant de la Unitat d’Igualtat de la UPF, es va crear aquest lloc de trobada físic per a tota persona que volgués posar el seu granet de sorra en la causa. Cinc anys més tard, s’han superat els 320 participants en 14 programes diferents.