Directora general d’INETUM Catalunya i colíder del grup DonaTIC del CTecno

La tecnologia com a accelerador de l’Agenda 2030

“Vivim en un món amb alta densistat digital i tenim les tecnologies disruptives per plantejar solucions innovadores"

L'Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, aprovats pels dirigents mundials el 2015, proposa un full de ruta per aconseguir un progrés sostenible que no deixi ningú enrere. Una agenda que hauria de ser una prioritat per a qualsevol organització del segle XXI compromesa amb la sostenibilitat i millora del planeta. Com a professional del sector digital, considero que la tecnologia és un aliat imprescindible per al seu acompliment, ja que pot accelerar i impulsar avanços en molts d'ells que transformin la realitat actual.

La democratització de la tecnologia, la connectivitat, l'accés a internet i les telecomunicacions, l'adopció de plataformes que faciliten nous models de negoci, servei i relació, cada vegada més descentralitzats i més connectats, faciliten l'accés a la informació. Una informació que pot ser agregada i analitzada transformant-la en coneixement que prediu i facilita la presa de decisions.

“Vivim en un món amb alta densistat digital i tenim a disposició les tecnologies disruptives per plantejar solucions realment innovadores”

Vivim en un món amb una alta densitat digital i tenim ja a la nostra disposició les tecnologies més disruptives sobre les quals podem plantejar solucions realment innovadores que ens permetin avançar en els pròxims anys i donar resposta al programa global més ambiciós que coneix la humanitat: 5G, IoT, big data, intel·ligència artificial, robòtica, blockchain són alguns exemples de les tecnologies amb les quals donar resposta als grans reptes mundials. Si revisem alguns d'aquests ODS amb ulleres de digitalització se'ns venen al cap nombroses solucions tecnològiques amb què donar resposta i accelerar el canvi.

La fi de la pobresa i la fam, els sectors alimentari i agrícola són claus per a cobrir aquests objectius, la seva reforma a partir d'inversions en infraestructures rurals i l'ús tecnologies avançades, poden ajudar a assolir-los, millorant aspectes com productivitat, traçabilitat, distribució, qualitat i ingressos dels productors. Tecnologies similars poden ajudar a monitorar, predir i activar accions per millorar la vida submarina, els ecosistemes terrestres, i l'acció climàtica fonamental que la salut del planeta. Sense oblidar la seva aplicació en el món més urbà creant ciutats sostenibles, edificis, mobilitat i transport intel·ligent, ja són una realitat.

Garantir l'accés universal, eficient i sostenible a serveis bàsics com son l'aigua i l'energia és un altre dels grans reptes del futur del nostre planeta. Una vegada més, la tecnologia pot oferir solucions que permetin la seva gestió intel·ligent, tant des del punt de vista del subministrament com del consum, reduint a la vegada la contaminació.

“La tecnologia permet l’accés als serveis sanitaris de forma virtual amb una atenció de qualitat independentment de la proximitat”

En el cas de la salut i benestar, la tecnologia permet l'accés als serveis sanitaris de forma virtual amb una atenció mèdica de qualitat independentment de la seva proximitat; i permet, a la vegada, l’anàlisi de dades sobre patologies, tractaments, tendències i resultats fent projeccions, prevenint malalties i anticipant-se a situacions crítiques a partir d'aprenentatge automàtic.

Si parlem d'educació de qualitat, trobem plataformes que permeten a alumnes i professors relacionar-se de forma virtual, accedir a recursos d'aprenentatge globals i de qualitat, a rebre classes en línia sense importar origen, raça, religió o sexe, sense discriminacions.

La tecnologia apropa els serveis, ens connecta i ens permet trobar el nostre propi equilibri personal i professional. També ens ajuda a reduir la desigualtat. Fent èmfasi en l'ODS núm. 5, la igualtat de gènere, utilitzem tecnologia per evitar violència i discriminació, per garantir l'accés a les mateixes oportunitats entre homes i dones.

La tecnologia sense cap dubte impulsa el creixement econòmic, transformant negocis i fent-los més eficients i universals, transformant la indústria, amb innovació i infraestructures, generant noves oportunitats, a partir de nous pensaments i noves possibilitats digitals.

“La tecnologia com a acceleradora per assolir els objectius de l'Agenda 2030 és la visió que hauríem d'interioritzar i traslladar a les noves generacions per fomentar les vocacions STEAM”

Aquesta visió de la tecnologia com a aliada del nostre planeta i de la nostra societat, com a acceleradora per assolir els objectius de l'Agenda 2030, és la visió que hauríem d'interioritzar i traslladar a les noves generacions per fomentar les vocacions STEAM. Humanitzem la tecnologia i expliquem els impactes positius de la seva aplicació, com un mitjà per assolir entre tots un món millor, potser és la manera d'atreure més talent digital.