“Les dones no encaixem a la Viquipèdia”

Ester Bonet Coordinadora de l’espai ViquidonesUPF i editora de l’enciclopèdia en línia

Categories:

Aida Corón

Ester Bonet, coordinadora de l’espai ViquidonesUPF i editora de l’enciclopèdia en línia
Ester Bonet, coordinadora de l’espai ViquidonesUPF i editora de l’enciclopèdia en línia | CC0

“La Viquipèdia copia les altres enciclopèdies i això només fa que arrosseguem un biaix de mirada masculina”. Aquesta és la queixa que va motivar l’Ester Bonet a impulsar ara fa 5 anys el projecte ViquidonesUPF, un espai on empoderar les dones i ajudar-les a “llegir amb uns altres ulls”. Amb el suport de l’actual consellera de Feminismes i Igualtat de la Generalitat, Tània Verge, llavors al capdavant de la Unitat d’Igualtat de la UPF, es va crear aquest lloc de trobada físic per a tota persona que volgués posar el seu granet de sorra en la causa. Cinc anys més tard, s’han superat els 320 participants en 14 programes diferents.

Tot i que la iniciativa s’ha gestat a la UPF, la seva llavor va créixer en una trobada internacional.

Sorgeix el 2016 en una trobada amb dones editores de la Viquipèdia d’arreu del món. Vam veure que passava alguna cosa amb les dones i vam consensuar que calia fer un treball profund. A partir d’aquí, cadascuna va tornar a casa seva amb els deures de buscar la manera per posar fil a l’agulla. Nosaltres vam apostar per ViquidonesUPF, però a Mèxic també es va muntar un grup de treball important anomenat Editadona i liderat per una dona clau com Carmen Alcázar, i n’hem vist molts més. Va ser una idea que va quallar i va generar iniciatives arreu del món. La diferència és que ViquidonesUPF és l’únic espai que no se centra només a fer viquimaratons per crear més biografies de dones, sinó que se centra en canviar la mirada i ensenyar a llegir amb criticisme.

Jimmy Wales va crear la Viquipèdia per donar accés a “tot el coneixement”. Què ha fallat?

Que el fet de ser voluntari fa que es reculli només allò que interessa perquè no tothom hi té accés. Un estudi del 2011 deia que les dones no hi estaven interessades i no tenien temps per col·laborar-hi, però amb el temps hem anat veient que el problema és que no hi encaixem.

"Tenim interioritzat com a normal que en una entrada es parli abans del divorci o la mort d’una dona abans que de les seves fites"

Per la manera de treballar o per l’organització dels continguts de l’enciclopèdia?

Per molts factors. D’una banda, les pàgines de discussió demanen un grau de dedicació que les dones no poden assumir, perquè pesa la conciliació. També veiem que el contingut està escrit amb una mirada masculina. Si vas a buscar la paraula menstruació, està explicada com una cosa que genera fàstic i dolor, quan hauria d’apel·lar a la fertilitat. Es transmet una imatge que no és real perquè en comptes d’explicar els conceptes d’una manera diferent de com s’ha fet fins ara, estem reproduint el mateix, hi ha un biaix intrínsec.

D’aquí que ViquidonesUPF ensenyi a llegir, no a generar més continguts.

Necessitem aprendre a llegir de nou perquè no som conscients del biaix. Tenim interioritzat com a normal que en una entrada es parli abans del divorci o la mort d’una dona abans que de les seves fites. N’estem tan acostumades que no sabem ser crítiques fins que algú t’obre els ulls.

Inauguració de l’espai ViquidonesUPF el maig del 2016 | UPF

Ajudaria tenir una comissió de dones que vetlli per trencar el biaix?

Seria bo, però no es dona en cap Viquipèdia. L’únic que podem fer les dones és ocupar llocs de poder, com ser a les juntes dels capítols, com ho és l’Amical Viquipèdia. Normalment es fan estratègies a tres anys i seria bo que algú posés com a punt treballar aquesta desigualtat. Amical sí que té el punt de treballar el gènere, però ho fa amb biografies i no des de la perspectiva d’estudiar els biaixos. Per què l’entrada de l’Ada Parellada ha de contenir el nom de tots els membres de la seva família? No és necessari, com tampoc ho és en les biografies de les esportistes. També s’ha d’acabar amb el biaix en les estructures.

L’estructura de les categories també alimenta aquest biaix?

Hi ha categories que agraden els homes, com la de dones futbolistes, però si vols buscar una llista d’escriptores, no la tens. Pots fer la cerca en l’enciclopèdia anglesa, però en la catalana surten barrejades amb els homes. Quan vols fer la consulta de quantes dones escriptores hi ha a la Viquipèdia, en la catalana no ho trobes. També hi ha coses curioses com que la Marina Rossel surt com a cantautor català i l’Helena de Troia com a heroi. L’estructura està feta amb una mirada masculina. I tampoc ens ajuda que en la votació a la comunitat en català sortís que el masculí genèric ja engloba homes i dones, i que, per exemple, no calgui posar “nens i nenes”, sinó “nens”, en una traducció de l’anglès on digui “children”. En les votacions només hi ha gent que edita la Viquipèdia i sempre sortint perdent perquè les dones som minoria.

“La Viquipèdia està feta amb una mirada masculina”

Concretament, les dones representen l’11% dels membres que editen.

En som poquíssimes. Un element que també hi intervé és la dificultat d’entrar en les regles del joc. Si aportes un canvi en la informació sobre la menstruació i decideixes prioritzar-hi el concepte fertilitat, sortirà un editor que no saps si és home o dona i segurament t’ho esborrarà per aportar-hi la seva visió, que és la que hi havia abans. És com si no et sentissis escoltada. A la Viquipèdia hi ha rangs, qui porta més edicions, té més capacitat de revertir canvis i dir la seva. Per aquest motiu dic que costa encaixar en la comunitat, és com si les dones no trobéssim el nostre camí per actuar-hi de manera justa. Les que hi col·laborem des de fa anys, sabem com funciona tot, però quan ets novella, les regles actuals del joc fan que ho trobis tot massa feixuc, no es puguin assimilar i acabis perdent les ganes de fer la teva aportació. No vull que s’interpreti com una crítica a l’enciclopèdia, sinó com un avís de les dificultats que hi ha per accedir a tot aquest món que fa 20 anys que rutlla. Per això estem mirant com fer que l’entrada a les persones novelles sigui més fàcil i acompanyaments més fluids que els que hi ha ara.

Quin és el rol de la universitat en la iniciativa?

És important perquè és un espai on tothom pot entrar. No cal ser acadèmic ni tenir un lligam amb la UPF, i tampoc cobrem per la feina. No és obligatori venir cada dia ni obligar ningú a comprometre’s, sinó de generar inquietud i fer obrir els ulls, d’aprendre a mirar críticament la Viquipèdia des d’un lloc obert com ho és la universitat.

Internet és just amb les dones?

Jo uso poc la xarxa més enllà de la Viquipèdia, però les meves companyes es queixen d’això, sobretot de la violència que reben. Diuen que és un món d’homes i que se senten poc acollides. Però Internet no fa més que reproduir les societats. Unes amigues treballen amb un programa anomenat Open Street Maps per fer mapes voluntàriament. En el projecte només el 3% dels membres són dones. Ara acaben d’engegar una campanya mundial per posar els carrers amb nom de dona al mapa per compartir amb la ciutadania aquesta informació i enllaçar els noms amb la Viquipèdia per tenir accés a la biografia d’aquestes dones destacades. Aproximadament només el 18% dels noms de totes les ciutats del nom són de dones i principalment es tracta de princeses, monges... L’urbanisme està tan esbiaixat com Internet perquè són un reflex d’una societat amb molta desigualtat.

“La Viquipèdia necessita un grup que sàpiga editar, defensar la seva opinió i ser crític”

El jovent, més habituat a les eines digitals, se n’adona?

Estan més digitalitzats que ningú, però no s’ensenya a ser crític. La Viquipèdia esbiaixada fa que les noies reprodueixin els esquemes quan llegeixen el contingut si no en són crítiques. Cal empoderar-les, com també als nois, per tenir una altra mirada i saber-s’hi enfrontar. Cal crear espais per aprendre a reaccionar. Tenim la sort que s’estan movent moltes coses. L’Ajuntament de Barcelona té activitats, cada cop hi ha més programes per acostar les disciplines STEM a les noies... tot va pel camí de visibilitzar les dones i el talent femení perquè és un problema mundial. S’usen les xarxes, i molt, no s’és crític.

En els últims tres anys han participat a la ViquidonesUPF 327 persones en 14 programes. S’han creat 628 biografies de dones i s’han editat prop de 6.000 articles. S’han complert les previsions?

No teníem previsions ni xifres al cap, com tampoc ens marquem res per als pròxims anys. Volíem fer obrir els ulls, canviar les coses, fer massa crítica... i ho estem aconseguint. No cobra ningú, tampoc jo, i no volem marcar-nos uns objectius que ens ofeguin. Vull crear comunitat i avançar, i ho estem fent a poc a poc. Com que és voluntari, costa enganxar la gent, sobretot la gent jove perquè no és una eina amable des del mòbil, no és com Instagram, sinó que editar és difícil i lent. També ens trobem que les participants són dones molt implicades que militen en molts llocs i no tenen prou temps lliure, però estan molt implicades en el moviment per canviar la mirada. Però estic satisfeta perquè hem anat fent collida i ara som un grup que sap editar, defensar la seva opinió i ser crític. Això és el que necessita la Viquipèdia per completar-se.

Etiquetes