“Fer servir el català a internet és útil, i hem de demostrar-ho amb dades”
David Carrasco President de l’Associació de SEO en Català
Categories:
La caiguda dels resultats en català a les cerques a Google que es va registrar a finals de 2021 va encendre totes les alarmes a la comunitat digital catalanoparlant. L’incident, parcialment resolt, va motivar la creació de l’Aliança per a la presència digital del català i va despertar la consciència lingüística a moltes persones de diferents àmbits professionals, entre ells el SEO o optimització per a motors de cerca. Diversos professionals preocupats per la situació van anar posant-se en contacte i discutint possibles solucions, fins que van arribar a la conclusió de la necessitat de crear una entitat que actués com a paraigua i principal altaveu. Així ha nascut l’Associació de SEO en Català, presentada aquest octubre a la Catosfera, una organització que té com a objectiu “fer que el català sigui visible i competitiu en l'àmbit digital”, segons assegura el seu president, David Carrasco. L’entitat vol acostar-se a les grans empreses (principalment, Google) per ajudar-les i fiscalitzar-les al mateix temps, sense oblidar la tasca divulgadora cap a les empreses i la societat. “Som d’una generació que ens hem acostumat molt a buscar directament en castellà, però crec que la nova generació està canviant una mica els hàbits”, comenta Carrasco amb un bri d’esperança, dipositada amb prudència en els nous tipus de cerques que la intel·ligència artificial i els assistents de veu possibilitaran.
Què us motiva a crear l’associació?
Per una banda, hem de controlar les pràctiques d’empreses perquè depenem de tercers; per l’altra, també tenim una comunitat de SEOs que s’està creant, i volíem organitzar-nos una miqueta perquè creiem que falta suport. Hi ha molta informació, molta formació, però tot en anglès o en castellà, i necessitàvem aquesta base en català. I, després, no oblidar-nos de fer una mica de soroll respecte al català i la seva visibilitat. Fer servir el català a internet és útil, i hem de demostrar-ho amb dades i fer-ho arribar a les organitzacions i al públic general. Som d’una generació que ens hem acostumat molt a buscar directament en castellà, però crec que la nova generació està canviant una mica els hàbits. Tots aquests factors han fet que vegem que hi ha una necessitat d’ajuntar-nos en una associació.
De quina manera és útil el català a internet?
Esperem que pròximament puguem demostrar-ho amb dades, però la Fundació .cat ja n’ha presentat algunes: som una de les llengües més utilitzades a internet, hi ha trànsit de visites i gent interessada a buscar informació a internet. Hem de demostrar-ho d’aquesta manera, fent palès aquest ús que pot tenir, sobretot per a les empreses. Al final, hem d’entendre que han de destinar certs recursos a l’ús del català a internet. Hem de fer-los veure que no només han de pensar en la cultura, sinó que també poden fer negoci.
"Hem de fer veure a les empreses que no només han de pensar en la cultura, sinó que també poden fer negoci en català"
Com feu veure a les empreses els beneficis d’incorporar el català a les seves webs?
Nosaltres, com a SEOs, el que hem d’aconseguir al final és fer negoci per als nostres clients, d’una manera o una altra. Busquem el canal orgànic, és a dir, poder captar aquestes visites als buscadors per a les empreses, i que això es converteixi en clients. El que hem de demostrar és això: que hi ha cerques, que aporten visites i que arriben clients per aquest canal. La manera de fer-ho són les dades, que és amb el que estem acostumats a treballar. Per això anem una mica per aquesta via i hem de demostrar-ho amb papers, estudis i dades.
Quina classe d’activitats voleu impulsar?
Ara que ja hem creat l’associació, que era el primer pas important i el focus dels últims mesos, i que ens hem distribuït en comissions, ja tenim la base. Ens reunim cada cert temps, i en un parell de setmanes ja volem escoltar les primeres iniciatives de les comissions. Sí que hem parlat durant les últimes setmanes, però estàvem concentrats en la presentació de l’altre dia. Ara volem activar les diferents comissions: la part de formació, la part de divulgació… Volem veure com creem contingut a internet per difondre el nostre missatge, com captem nous socis; perquè ara som una associació gratuïta fins al 2025, però de cara a l’any vinent, hem de veure quina és la nostra estratègia. Volem acabar l’any amb un esdeveniment important, però ho haurem de veure. Som una organització horitzontal, i dependrà del que voti la gent i de què proposa cadascuna de les comissions.
Quins són els focus temàtics que més us preocupen vinculats al català i al SEO?
En primer lloc, ens preocupa com tracten les grans corporacions, perquè al final depenem d’elles, el català i altres llengües minoritàries o no tan populars com l’anglès, que és el seu principal focus. En aquest sentit, volem establir relacions amb Google i veure com podem treballar per benefici de totes dues bandes. Perquè ells tenen usuaris que utilitzen el català als seus dispositius i productes, i volem ajudar-los. I, alhora, vigilar que no es maltracti. Per l’altra banda, volem difondre les bones qualitats del SEO. Primer, perquè encara és un canal de captació de clients no tan conegut pels negocis com altres vies, com poden ser les xarxes socials. Volem difondre què és el SEO i quins són els beneficis del seu ús i, dins del SEO, les bones pràctiques, com s’ha de fer bé el SEO. Estem molt enfocats en aquesta tasca de formació. També és molt important veure quines estratègies es poden o s’han d’adaptar al català, que hi ha molts dubtes. El cas del 2021 va ser un problema que encara no han explicat què hi havia al darrere, però s’ha vist que hi havia molts problemes tècnics en la traducció i localització de certes pàgines a internet. És tot això i, sobretot, fer comunitat, perquè hi ha molts professionals que potser no sabien on acudir si tenien dubtes, sigui per SEO o per l’ús del català al món en línia, o si tenien un problema amb Google no sabien com solucionar-lo o, fins i tot, a quin professional acudir si volien fer la seva pàgina en català o posicionar-la en català. Són aquests petits dubtes, que sortien i encara surten dins de la comunitat, i per això volem difondre el missatge.
“Volem establir relacions amb Google i veure com podem treballar per benefici de totes dues bandes. Ells tenen usuaris que utilitzen el català als seus dispositius i productes, i volem ajudar-los. I, alhora, vigilar que no es maltracti la llengua”
Ara per ara, com valoreu el tracte actual de Google als continguts en català?
Ara estem en una situació millor que fa dos anys, quan vam tenir el gran problema, però el seu principal focus és l’anglès. També hem de tenir en compte que amb els nous avenços, que estan molt relacionats amb intel·ligència artificial i privacitat, hi ha certs temes que van amb peus de plom per la legislació europea. Tenim una doble capa: el català no és tan important com a llengua per números, i les complicacions que poden tenir per millores i moviments que volen fer. Després, els temes de competència, desenvolupament i els hàbits i costums dels usuaris, que estan canviant.
En els darrers mesos, Google ha implementat diverses funcionalitats basades en intel·ligència artificial generativa al seu cercador. Quina afectació ha tingut en els resultats en català?
Encara és molt d’hora. És cert que estem veient anècdotes, perquè sí que es parla de l’ús de xatbots, o l’ús de xarxes socials per informar-se. L’altre dia tenia un míting de SEOs i se sentia a les converses que les noves generacions ja utilitzen ChatGPT per informar-se, però encara no tenim dades. El mòdul d’intel·ligència artificial que està al cercador de Google, l’AI Overview, està als Estats Units o al Regne Unit, però encara no l’hem vist a la Unió Europea. Podem dir que es pot provar a Andorra, tot i que no sé si està disponible en català. També hem de tenir en compte que els models de llenguatge que utilitzen les intel·ligències artificials treballen generalment en anglès, i fan una doble capa: el raonament el fan en anglès i, després, fan la traducció a altres idiomes. A més, la base de dades que utilitzen per entrenar-los, la major part està en anglès. És una capa darrere una altra, i estem una mica a la cua. És un canvi que s’està produint i que l’estem vivint, però és un canvi lent, perquè estem molt acostumats a funcionar d’una manera concreta. Justament ahir parlava amb el meu pare sobre intel·ligència artificial, i ja li vaig dir que el dissabte vinent li ensenyaria què és el ChatGPT. I a poc a poc, es va expandint: nosaltres, que som els early adopters, hem de fer aquesta tasca de difusió. Amb les noves generacions ja no cal, perquè són els primers que es descarreguen l’aplicació de Gemini, de ChatGPT o la que sigui. I potser sí que la utilitzen en català, però encara no tenim dades, és molt d’hora per saber l’ús exacte de totes aquestes eines.
Més enllà de la crisi del 2021, històricament hi ha hagut problemes amb resultats en castellà o anglès de cerques en català. Què ho provoca?
Des de Google encara no han dit res, no han especificat quin era el problema. Actualment, està molt millor el tema, però encara trobem de tot. El tema de l’idioma i dels països és complicat per Google, també. Tècnicament, des de Google recomanen com a solució fer servir unes etiquetes a la web, però, en realitat, no estan contents amb aquesta solució, perquè no els funciona del tot bé, i estan demanant contínuament noves propostes. Per tant, ara mateix és un tema pendent, que està viu. Potser precisament l’ajuda de la intel·ligència artificial, que podrà ajudar a identificar millor els idiomes i la localització, accelerarà aquest procés que els algoritmes que tenim en aquests moments no tenen solucionat. De moment, ho continuem veient i ho continuarem veient.
S’ha corregit la tendència que els catalanoparlants facin les cerques en castellà o en anglès?
No et podria dir, perquè no tinc dades. Jo crec que vivim un moment de canvi, i la implementació de la intel·ligència artificial, o de cerques per veu, poden canviar-ho. La meva generació està més acostumada a cercar no només en castellà, sinó també amb un tipus de cerques concretes: en comptes de cercar com et preguntaria a tu, és molt més robòtic, per això ens hem acostumat des del SEO a treballar amb paraules clau, les famoses keywords. Si busquem un bon restaurant a Barcelona per a vegans, què buscarem? “Restaurante vegano Barcelona”. Per això dic que, potser, en un tipus de cerca més conversacional, podem fer el doble canvi, tant del tipus de cerca com de l’idioma. Potser aquesta és l’empenta i la facilitat que necessitem, perquè és un hàbit adquirit des de fa molts anys, i costa molt canviar-los. Tothom que ha intentat anar al gimnàs ho sap.
“La meva generació està més acostumada a cerques concretes: en comptes de cercar com et preguntaria a tu, és molt més robòtic, per això ens hem acostumat des del SEO a treballar amb paraules clau”
Hi ha prou consciència de la importància que té el SEO a internet en el global de la societat?
Fa molt de temps que soc dins del SEO, i encara tinc certes manies o pensaments, però sí que és cert que el panorama ha canviat molt en els últims anys. Sí que es coneix molt més què és el SEO, però potser no se sap què hi ha darrere, què implica, quins beneficis té o per a què s’ha d’utilitzar. Encara em trobo clients que volen fer SEO a la pàgina web i, després de donar-hi un cop d’ull, veus que no és el canal que els pot beneficiar. Però també han de tenir en compte els recursos que té cada empresa, i escollir on posar-los. És una estratègia molt més popular que fa uns anys, però encara n’hem de parlar més.
Quins són els casos en què és més adient optar pel SEO i quins no?
El que ens hem de preguntar en cada cas és on està el teu públic. Si tens un restaurant a Barcelona, depenent del cas i del moment, potser sí que t’interessa fer el SEO, però en aquest cas, potser seria un SEO localitzat, que és una mica diferent. Dins del SEO ens empipem molt perquè sempre tenim la resposta “depèn”, però és que aquí també depèn. No podria donar una resposta única de “si passa X+Y+Z, has de fer SEO”. El que t’has de preguntar és on hi ha el públic i els clients, i anar cap allà. També on ens movem: si vull començar una botiga de roba, potser sí que el meu públic està buscant a Google, llavors sí que em convindrà fer SEO. Però si soc una botiga petitona, potser em convé primer provar el producte a les xarxes socials, o parlar amb certs influenciadors per testejar el producte i veure si té tirada, i després ja podem començar a plantejar altres estratègies.
Moltes empreses aposten per fer els webs i els continguts en anglès amb la intenció d’arribar a un públic potencial més elevat. És millor adoptar una estratègia més local?
Si el teu públic és a Catalunya, crec que és beneficiós optar pel català. No només has de pensar on està el teu públic, sinó també quin és el missatge que vols transmetre. Si ets una empresa catalana, i els teus valors o el teu missatge va en sintonia amb la llengua catalana i tot allò que implica, llavors sí que seria un bon moviment. I més ara, que és més important que mai la marca personal i empresarial del projecte empresarial, ens estem comunicant de totes les maneres possibles.
“Agafar el nostre projecte i posar-lo dins d’un domini únic ens permet obtenir autoritat més fàcilment, però si per un treball de marca, pel tipus de producte o de servei, ens interessa tenir diferents dominis, això ho hem de tenir en compte. Quan treballem a internet, no tot és SEO”
Quin pes tenen els dominis de les pàgines web a l’hora d’intentar posicionar un portal en català?
Fa no gaire, la Fundació .cat va fer un estudi i va veure que els dominis .cat posicionaven millor, però això ho hem de veure dins d’una estratègia global. L’altre dia preparava un informe per a un client que estava valorant la seva estratègia d’internacionalització, si agafar diferents dominis o posar-ho tot dins d’un sol domini i fer diferents carpetes. Això té molt a veure amb la teva estratègia i, un altre cop, quin és el teu públic, què vols transmetre i quin és el pes de la teva marca. Hem de posar-nos en la pell del client: quan busca el nostre servei, quina implicació tenen el domini .cat, el .es o el .com? És important? És un tipus de públic, servei o producte en què la localització és important? Sí que té implicacions SEO, perquè agafar el nostre projecte i posar-lo dins d’un domini únic ens permet obtenir autoritat més fàcilment, però si per un treball de marca, pel tipus de producte o de servei, ens interessa tenir diferents dominis, això ho hem de tenir en compte. Al final, és un equilibri de diferents factors per escollir. Quan treballem a internet, no tot és SEO.
Com pot l’usuari afavorir la llengua quan fa cerques a internet?
Des del punt de vista del SEO, seria important donar-li al cercador senyals, motius per fomentar els resultats en català. Si jo faig una cerca en català i vaig al resultat número dos, tres o quatre, encara que no sigui el primer, li estic donant motius al cercador per col·locar millor aquell resultat. Li estic dient “des del meu punt de vista d’usuari, m’agrada aquest resultat”. Individualment, és aquesta acció, fer una cerca més conscient. Perquè potser ara mateix, per diversos motius, com que no tenen prou autoritat o pel que sigui, la manera com col·loquen els resultats no dona tant pes a la llengua. Donem-li més motius, és l’acció que podem fer cadascú de nosaltres.